Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 BERNTS BYGE: Fra lokale varmerekorder hjemme til soerafrikansk varme her nede


Cape Town, 17.11.06: Mens vi i det aller soerligste av Afrika har opplevd oppmot 36 grader i gaar, ser vi at det er spesielt hoestvaer ogsaa der hjemme.
Egentlig skulle denne BYGEn ha vaert skrevet i gaar, umiddelbart etter avslutningen paa en vinsmake-utflukt til de kjente vin-distriktene oest og nordoest for Cape Town, eller Kaapstad som det heter paa afrikaans. Mellom fjellene, som rager opp til 11-1200 meters hoeyde, er det ideelt klima for aa frembringe de beste soer-afrikanske vinene, baade roede og hvite. Sammen med vaart reisefoelge paa 40 personer som er paa en to ukers ferietur for godt voksne nordmenn, i regi av Temareiser i Fredrikstad, satt vi ute under skyggefulle kjempeeiketraer og smakte oss gjennom et titalls gode viner, mens temperaturene -- vel aa merke i skyggen -- naadde opp til om kring norgesrekorden der hjemme, fra Nesbyen den 20. juni 1970: 35,6 grader.

Nye varmerekorder ...
Samtidig leser vi paa nettsidene til Meteorologisk institutt at regnet poeser ned paa Vestlandet og at det er foenvind i Moere og Romsdal. Dermed er det blitt satt nye norgesrekorder baade paa datoene 16. og 17. november: 15,5 grader i Tafjord 16.11., mens den gamle paa gaarsdagens dato var mer beskjedne 13,1*C fra samme sted 1958.
Mens Vestlandet har faatt opptil 50 - 60 mm nedboer siste doegn inntil i morges kl. 07.00, har Tafjord allerede opplevd 16,6 grader, som er akkurat en grad hoeyere enn hva det tidligere har vaert maalt noe sted i Norge den 17.11. I Tafjord paa indre Sunnmoere ble det nemlig for 48 aar siden maalt 15,6 grader; i loepet av natten til i dag altsaa enda en grad varmere.

- Husker du i fjor?
Planen for min foerste Soer-Afrika-BYGE var aa faa sendt den i forgaars, den 15., fra en lokal internettcafe, men dette lot seg ikke gjoere foer i formiddag. Det var nemlig vestlands-nedboeren i fjor paa denne tiden jeg ville mimre et oeyeblikk om: De 223 millimeterne som falt paa Opstveit i Kvinnherad i Sunnhordland inntil om morgenen den 15. november. Som noen kanskje husker, er dette tidenes nest stoerste doegnnedboer noen gang i Norge og for oevrig det verste regnvaeret som har forekommet paa hele 65 aar! Norgesrekorden for ett doegns nedboer er 229,6 mm nedboer fra Indre Matre i Sunnhordland, bare noen faa kilometer vestenfor Opstveit og i samme kommune!
Vi, norske vaerflyktninger som har roemmet landet for to uker vel en maaneds tid foer jul, foeler med dere der hjemme som akkurat naa har saa ymse vaer.


Tilbake

Nyheter

KALD, GRÅ OG MEGET VÅT JULI-START: - En eller to av de ti døgnene hittil ga hovedtyngden av nedbøren

Mandal-Eigebrekk, 11.07.20: Den første tredjedelen av
juli er allerede unnagjort. For mange utgjør dette den
første uken i fellesferien.
Vær og Vind som har kunnet glede seg over to rene
klarværsdager av de ti julidøgnene hittil, oppsummerer
kort

Les mer


VARSLET STYRTREGNBYGER PÅ AGDER OG I TELEMARK: - Det ble 15,1 mm på Hynnekleiv Stasjon i Birkenes mellom to og tre i ettermiddag

Mandal-Eigebrekk, 10.07.20: Radio-værvarslene i
morges antydet at det utover ettermiddagen i dag
kunne komme styrtregnbyger lokalt på Agder og i
Telemark, med "muligheter for torden", som det heter
på værvarslings-fagspråket hos Meteorologiske.


Les mer


NRK-JOURNALIST I STAVANGER SVARER VÆR OG VIND OM SOMMERTEMP.-OVERSIKT

Mandal-Eigebrekk, 10.07.20: Først sent i går kveld, etter
en lang og hyggelig, lokal bryggefest her på Eigebrekk,
dukket svaret på Vær og Vinds fem punkter eller spørsmål
om den etter hvert så berømte sommerværoversikten for
hele landet...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©