Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 BERNTS BYGE: Fra lokale varmerekorder hjemme til soerafrikansk varme her nede


Cape Town, 17.11.06: Mens vi i det aller soerligste av Afrika har opplevd oppmot 36 grader i gaar, ser vi at det er spesielt hoestvaer ogsaa der hjemme.
Egentlig skulle denne BYGEn ha vaert skrevet i gaar, umiddelbart etter avslutningen paa en vinsmake-utflukt til de kjente vin-distriktene oest og nordoest for Cape Town, eller Kaapstad som det heter paa afrikaans. Mellom fjellene, som rager opp til 11-1200 meters hoeyde, er det ideelt klima for aa frembringe de beste soer-afrikanske vinene, baade roede og hvite. Sammen med vaart reisefoelge paa 40 personer som er paa en to ukers ferietur for godt voksne nordmenn, i regi av Temareiser i Fredrikstad, satt vi ute under skyggefulle kjempeeiketraer og smakte oss gjennom et titalls gode viner, mens temperaturene -- vel aa merke i skyggen -- naadde opp til om kring norgesrekorden der hjemme, fra Nesbyen den 20. juni 1970: 35,6 grader.

Nye varmerekorder ...
Samtidig leser vi paa nettsidene til Meteorologisk institutt at regnet poeser ned paa Vestlandet og at det er foenvind i Moere og Romsdal. Dermed er det blitt satt nye norgesrekorder baade paa datoene 16. og 17. november: 15,5 grader i Tafjord 16.11., mens den gamle paa gaarsdagens dato var mer beskjedne 13,1*C fra samme sted 1958.
Mens Vestlandet har faatt opptil 50 - 60 mm nedboer siste doegn inntil i morges kl. 07.00, har Tafjord allerede opplevd 16,6 grader, som er akkurat en grad hoeyere enn hva det tidligere har vaert maalt noe sted i Norge den 17.11. I Tafjord paa indre Sunnmoere ble det nemlig for 48 aar siden maalt 15,6 grader; i loepet av natten til i dag altsaa enda en grad varmere.

- Husker du i fjor?
Planen for min foerste Soer-Afrika-BYGE var aa faa sendt den i forgaars, den 15., fra en lokal internettcafe, men dette lot seg ikke gjoere foer i formiddag. Det var nemlig vestlands-nedboeren i fjor paa denne tiden jeg ville mimre et oeyeblikk om: De 223 millimeterne som falt paa Opstveit i Kvinnherad i Sunnhordland inntil om morgenen den 15. november. Som noen kanskje husker, er dette tidenes nest stoerste doegnnedboer noen gang i Norge og for oevrig det verste regnvaeret som har forekommet paa hele 65 aar! Norgesrekorden for ett doegns nedboer er 229,6 mm nedboer fra Indre Matre i Sunnhordland, bare noen faa kilometer vestenfor Opstveit og i samme kommune!
Vi, norske vaerflyktninger som har roemmet landet for to uker vel en maaneds tid foer jul, foeler med dere der hjemme som akkurat naa har saa ymse vaer.


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©