Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 BERNT BYGE: Blant "the big five" og mange andre store i 40 graders varme


Kruegerparken, Soer-Afrika, 23.11.06: Til et besoek, og en liten rundreise i Nelson Mandelas land, hoerer ogsaa Kruegerparken -- et omraade paa knapt 20.000 kvadratkilometer. Det er nesten 40 grader i skyggen i Skakuzi.
"The big five" er boeffel, elefant, leopard, loeve og nesehorn, regnet opp i alfabetisk orden. Det er disse fem store som rikfolk fra "all over the world" kommer til Afrika for aa jakte paa. Men i Kruergerparken skjer det ikke annen jakt enn fotojakt fra spesialbygde safari-biler som frakter turister fra nær og fjern, ti i hver bil, sammen med en lokalkjent sjaafoer og guide. Et nett av grusveier og delvis asfalterte veier foerer oss til enkeltdyr eller flokker av de fem stoerste, foruten en rekke andre. Turistboekene forteller at Kruegerparken omfatter et areal paa 19.633 kvadratkilomter, som svarer til seks prosent av Norges flateinnhold.

De ville dyrene
Det skal finnes over 100.000 impalaer (en liten antilopesort), ca 14.000 elefanter, 5.000 giraffer, 3.000 flodhester og 2.000 løver, pluss altsaa nesehorn, krokodiller, sebraer, hyener og andre antilope-arter og dyrearter som man ikke har tall paa.
Det er ikke godt aa gjoere opp status for hva som var mest fascinerende etter en dag fra aapningstid seks om morgenen til to paa ettermiddagen -- aa moete an giraff-kjempe paa mindre enn ti meters hold, en flokk flodhester og krokodiller som holdt til i en liten innsjoe -- eller elefantfamilien paa 16 store og smaa som krysser veien mindre enn fem meter fra oss.
Kruegerparken er noe man maa faa med seg paa en reise "I reise i Nelson Mandelas land". Paa en onsdag, mot slutten av november, er det levelige temperaturer oigsaa for oss nordboere: Uoffisielt i Skakuza var det 38,8 grader kl. 14.00 lokal tid (13.00 norsk tid) onsdag, da denne BYGEn skulle skrives og sendes litt senere paa ettermiddagen.

Tordenvaeret tok internet´en
Midt paa dagen var det tilnærmet skyfritt vaer, med bare noen smaa og lette godvaershaugskyer paa himmelen. Fire timer senere, etter en avslappende og oppsummerende pause i et stramnt oppsatt program, hyller et tropisk tordenvær oss inne paa hotellet, der stroemmen gaar for et kort oeyeblikk, men lenge nok til at internett-sambandet med omverdenen er brutt.
Kl. 18.00 er temperaturen ved vaerstasjonen ved vaart lokale hotell i Sabie, rett ved Kruegerpoort, sunket til 32,8 grader. Etter en times styrtregn, ledsaget av tropiske lyn, har ikke temperaturen falt mer enn til 31,5*C kl. 19.00 lokal tid, og vi inntar middagen i tropisk uvær fra alle lydene som tropeskogen kan varte opp med ...


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©