Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 - Norgesrekorden for sammenhengende nedbør er 103 dager, ikke 93 dager


17.01.07: Eikanger-Myr i Lindås i Nordhordland har nå hatt 93 sammenhengende nedbørsdøgn, skriver Meteorologisk institutt i en nyhetsmelding i dag.
Antallet 93 til og med onsdag er korrekt, men det er ikke norgesrekorden for nedbørdøgn på rad.

I den aktuelle situasjonen vi har hatt i Bergen i de siste tre måneders tid, og for øvrig også andre steder på Vestlandet, har vi her på www.varviggo.no telt opp og fulgt med i antall regnværsdager på rad, eller regnværsdøgn på rad. Fordi det fortsatt har kommet nedbør etter kl. 07.00 i morges, er vi inne i den 82. regnværsdagen på rad. Det er således norgesrekorden i antall regnværsdager på rad som det telles opp til i Bergen ved den offisielle klimastasjonen Bergen-Florida, som har ligget best an "i løypa".
Observatøren ved Eikanger-Myr i Lindås kan overfor Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt bekrefte at det har vært målbar nedbør, inklusive yr, hvert døgn i perioden fra og med 17. oktober til og med i morges, 17. januar. Det gir 93 nedbørsdøgn.

En nedbørsdag eller regnværsdag
Det som har skapt forvirring i begrepene, er at "noen" har blandet sammen regnværsdag og nedbørsdag. En regnværsdag er en dag (fra morgen til morgen) da det faller regn eller yr. En nedbørsdag derimot kan bety både snø, sludd, regn, yr, dogg og rim.
Når man derfor snakker om nedbørsdøgn, så er det korrekt at nedbørstasjonen Eikanger-Myr i Lindås kommune i Nordhordland inntil onsdag morgen hadde hatt 93 nedbørsdøgn på rad, vel å merke målbar nedbør (RR>=0,1 mm).
En ytterligere forvirring er skapt ved at det ikke skilles mellom nedbørsdag da det vitterlig har falt nedbør, men som ved måletidspunktet morgen og/eller kveld har fordampet, og nedbørsdag da det ligger minst 0,1 mm nedbør som yr eller regn, dogg eller rim og snø som smeltevann etter dette. Dagens nedbørmålere har den svakheten at i gitte situasjoner kan de fordampe både 0,1 mm nedbør og faktisk inntil 0,5 mm nedbør på en 12-timersperiode, og derfor har Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt like siden 1895 definert en nedbørsdag (eller et nedbørsdøgn) som når det er observert nedbør både mellom observasjonstidene, eventuelt ved observasjonstidene kl. 07, 13 og 19 normaltid, men at nedbørmåleren har vært "tørr" ved måletidspunktet.

Bergen har norgesrekorden ...
- Den absolutte norgesrekorden for nedbørsdager (nedbørsdøgn) er 103, satt på Stend i Bergen, ved Meteorologisk institutts nedbørstasjon Fana-Stend, i perioden 1. september - 12. desember 1986, begge dager inklusive!
Skal derfor nedbørstasjonen Eikanger-Myr gjøre krav på ny norgesrekord for antall nedbørsdøgn på rad, må det komme nedbør fortsatt hver dag til og med søndag 28. januar om morgenen. Da blir det nedbørdag nummer 104 i Lindås kommune.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

FEBRUAR BLE REKORDVARM: - Budstikka i Asker og Bærum med dette oppslaget på side 11 i dag

Bærum, 02.03.22: - Aldri har det vært så
varmt i februar som det var på månedens
siste dag. 13,8 grader er den nye Asker-
rekorden som var fra 1998, heter det i
ingressen til væroversikten komponert av
journalist Mette Sjølie.
Ja, og hva så?

Les mer


FEBRUAR 2021 VARMEST PÅ SISTE DAG: - Både 17,9 og 16,6 grader i Hokksund i Øvre Eiker søndag; hvem blir godkjent?

Bærum, 28.02.21: Skal man fortsatt forholde seg til
værdata som ligger i Meteorologisk institutts datavarehus
(eKlima), ble det satt ny fylkesvarmerekord i dag i det nye
storfylket Viken. På jernbaneknutepunktet Hokksund ble
det målt 17,9 grader!

Les mer


FEBRUARVARMEREKORD I KRISTIANSAND S I DAG: - 16,3 grader på Kjevik, men enda litt vamere i Grimstad

Bærum, 28.02.21: På den siste februar-dagen slo vårværet
til med temperaturer opp i 16,9 grader, som på Landvik
ved Grimstad. Men i sørlandshovedstaden markerte byens
lufthavn seg med ny februar-varmerekord: 16,3*C. Der
startet målingene i 1941!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©