Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 - Norgesrekorden for sammenhengende nedbør er 103 dager, ikke 93 dager


17.01.07: Eikanger-Myr i Lindås i Nordhordland har nå hatt 93 sammenhengende nedbørsdøgn, skriver Meteorologisk institutt i en nyhetsmelding i dag.
Antallet 93 til og med onsdag er korrekt, men det er ikke norgesrekorden for nedbørdøgn på rad.

I den aktuelle situasjonen vi har hatt i Bergen i de siste tre måneders tid, og for øvrig også andre steder på Vestlandet, har vi her på www.varviggo.no telt opp og fulgt med i antall regnværsdager på rad, eller regnværsdøgn på rad. Fordi det fortsatt har kommet nedbør etter kl. 07.00 i morges, er vi inne i den 82. regnværsdagen på rad. Det er således norgesrekorden i antall regnværsdager på rad som det telles opp til i Bergen ved den offisielle klimastasjonen Bergen-Florida, som har ligget best an "i løypa".
Observatøren ved Eikanger-Myr i Lindås kan overfor Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt bekrefte at det har vært målbar nedbør, inklusive yr, hvert døgn i perioden fra og med 17. oktober til og med i morges, 17. januar. Det gir 93 nedbørsdøgn.

En nedbørsdag eller regnværsdag
Det som har skapt forvirring i begrepene, er at "noen" har blandet sammen regnværsdag og nedbørsdag. En regnværsdag er en dag (fra morgen til morgen) da det faller regn eller yr. En nedbørsdag derimot kan bety både snø, sludd, regn, yr, dogg og rim.
Når man derfor snakker om nedbørsdøgn, så er det korrekt at nedbørstasjonen Eikanger-Myr i Lindås kommune i Nordhordland inntil onsdag morgen hadde hatt 93 nedbørsdøgn på rad, vel å merke målbar nedbør (RR>=0,1 mm).
En ytterligere forvirring er skapt ved at det ikke skilles mellom nedbørsdag da det vitterlig har falt nedbør, men som ved måletidspunktet morgen og/eller kveld har fordampet, og nedbørsdag da det ligger minst 0,1 mm nedbør som yr eller regn, dogg eller rim og snø som smeltevann etter dette. Dagens nedbørmålere har den svakheten at i gitte situasjoner kan de fordampe både 0,1 mm nedbør og faktisk inntil 0,5 mm nedbør på en 12-timersperiode, og derfor har Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt like siden 1895 definert en nedbørsdag (eller et nedbørsdøgn) som når det er observert nedbør både mellom observasjonstidene, eventuelt ved observasjonstidene kl. 07, 13 og 19 normaltid, men at nedbørmåleren har vært "tørr" ved måletidspunktet.

Bergen har norgesrekorden ...
- Den absolutte norgesrekorden for nedbørsdager (nedbørsdøgn) er 103, satt på Stend i Bergen, ved Meteorologisk institutts nedbørstasjon Fana-Stend, i perioden 1. september - 12. desember 1986, begge dager inklusive!
Skal derfor nedbørstasjonen Eikanger-Myr gjøre krav på ny norgesrekord for antall nedbørsdøgn på rad, må det komme nedbør fortsatt hver dag til og med søndag 28. januar om morgenen. Da blir det nedbørdag nummer 104 i Lindås kommune.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

ETTERMIDDAGSBYGE MED HAGL OG TORDEN: - Ga opptil 25,3 mm nedbør på EN TIME i Oslo og 24,0 mm på Nesodden

Bærum, 20.08.19: I går ettermiddag drev det noen større
bygeskyceller inn over Asker, Bærum, Oslo og Nesodden
ved 17.30-tiden. Tordenværet var først ganske nærgående
her i vestre Bærum; deretter delte skycellene seg og dro
sørøstover over Snarøya!

Les mer


TIDENES VARMESTE JULI GLOBALT SETT: - NASAs globalmiddel endte på 14,90 grader, som er 0,80*C over det normale i 1961 -- 1990

Mandal-Eigebrekk, 16.08.19: - Den globale
middeltemperaturen for juli iht NASA sine målinger endte
på 14,90 grader. Det er ny rekord for NASA sine
globalmålinger som startet i januar 1880. Normalen for
siste normalperiode 1961 -- 1909 er 14.10*C.

Les mer


EKSTREMREGNET I VESTRE BÆRUM DEN 7.8.: - Ny døgnrekord i august på nedbørstasjonen 19490 Gjettum med 61,4 mm

Mandal-Eigebrekk, 13.08.19: Maksimalsonen for de
kraftige ettermiddagsbygene onsdag i forrige uke var
omkring Haslum T-banestasjon der hydrolog Jon Olav
Stranden i sin hage helt uoffisielt fanget opp 47,0 mm i
halvtimen kl. 17.40 - 18.10 CEST...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©