Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 BERNTS BYGE: 50 dager siden lyn antente nasjonalpark øst for Melbourne


Melbourne/Bærum, 18.01.07: Om kvelden fredag 1. desember i fjor satte lynnedslag fyr på store naturparkområder i Great Dividing Range i delstaten Victoria. Melbourne-avisen The Age gjør opp status etter 50 dager: Mer enn 11.000 kvkm er utbrent.
Nettutgaven til Melbourne-avisen The Age skriver torsdag morgen lokal tid at de store skogbrannene - bushfires - startet som følge av tørt tordenvær (dry thunderstorms) øst og nordøst for Melbourne om kvelden den 1. desember. Som begrepet tørt tordenvær sier, var det tordenvær uten nedbør! Og tordenværet trakk inn over Great Dividing Range etter en lang periode med ekstremt varmt og tørt vær, med dagtemperaturer langt opp på 40-tallet og relativ fuktighet om ettermiddagen nede i 4%!
I løpet av de nærmeste 12 timene er det 80 bushfires i gang.

50 dager siden infernoet startet
I morgen, fredag, femti dager etter at kampen mot flammene startet, er et område på mer enn 11.000 kvadratkilomter brent, 37 hus ødelagt, og tragisk nok: en brannmann omkommet, og brannene i delstaten Victoria er ikke nærmere en slokking etter 50 dager enn de var etter fem dager.
Delstats-statsminister Steve Brack, som tidligere i uken var på ferie ved Wye River på vestkysten cirka fire mil nordøst for Cape Otway langs Great Ocean Road sørvest for Melbourne, så tirsdag kveld lokal tid et lynnedslag som startet et nytt flammehav i Otway Range, et mektig og kupert skogsområde inn fra Great Ocean Road mellom byene Apollo Bay og Lorne. I går advarte statsminister Bracks om at dette kunne være starten på en ny skrekkens dag ("horror day") der brannmannskaper arbeider med alle odds mot seg, i ekstrem hete, og forsøker å få bukt med flammehavet.

- Kanskje det verste til nå
- Jeg tror at dette vil ende opp som en av de aller verste bushfire-utbruddene noen gang i Victoria, og nevnte brannene i 1939, 1983 og omkring årsskiftet 2002/03. I 1939 omkom 71 mennesker i brannene i Victoria, mens nesten 20.000 kvadratkilometer ble svidd av. Det svarer til et område på størrelse med 80% av Oppland fylke!
I slutten av november 2002 reiste jeg selv og kona mi rundt både i delstatene New South Wales (NSW), Victoria (Vic) og Western Australia (WA) og fløy i 27.000 fots høyde over brannområder i South Australia (SA). Da gikk det tapt ca 11.200 kvkm bare i delstaten Victoria.
Statsminister Brack sa at ingen bushfire kan komme i nærheten av det som startet den 6. februar 1851 da en firedel av hele delstaten, ca 50.000 kvadratkilometer, ble lagt i aske.

- Enda vanskelige forhold
- Denne gangen arbeider vi under langt vanskeligere forhold enn noen gang tidligere. De første brannene startet tidligere i sommersesongen, varer lenger og brannmannskapene har aldri sett maken til hurtig spredning av lokale flammehav.
På det meste har 19.000 mann kjempet mot flammene, med assistanse av spesialstyrker fløyet inn fra New Zealand, Canada og USA.

Melbourne og omegn innhyllet i røykteppe
Melbournianere flest, med de hissigste brannfrontene 80 - 120 kilometer unna, har tilbrakt dager og uker i byen og omegnen innhyllet i sviende brannrøyk. Den alvorligste trusselen mot byen var imidlertid i forrige uke da en bushfire truet delstatshovedstadens drikkevannsreservoar, Thomson Dam, og igjen i går, skriver Ben Doherty i nettutgaven til The Age.


Tilbake

Nyheter

FØRSTE FERIEUKE I THAILAND: - Ikke en regndråpe, men maks’en har vært oppe i 35,0*C tilsvarende norgesrekorden i julivarme

TH-Patong, 19.01.20: Fra Vær og vind landet på Phuket
Int’l Airport grytidlig fredag morgen for ni dager siden, har
ferieværet her nede vært helt «etter oppskriften». Selv en
overskyet dag, med svak sol gjennom middelshøye og høye
skyer, var prima

Les mer


NORSK EKSTREMVÆR OG FILIPPINSK VULKANTORDENVÆR: - Det skjer mye mer mellom himmel og jord enn noe annet sted...

TH-Patong, 19.01.20: Fra det lite vinterlige hjemlandet har
Vær og vind fått med oss at ekstremværet Didrik ikke ble
så kraftig som det var varslet, men at det også torsdag
(dagen derpå) igjen ble meget høy vannstand langs kysten
av Sør-Norge...

Les mer


REKORDREGN ØST I AUSTRALIA: - Men ikke i de brannherjede områdene i New South Wales, Victoria og South Australia

TH-Patong, 19.01.20: Det hårdt tiltrengte regnværet i det
østlige Australia -- som kunne ha dempet eller slukket de
mange skogbrannene -- har til nå ikke truffet de nedbrente
områdene i de to østlige delstatene Victoria og New South
Wales...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©