Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 Tordenvær lørdag ettermiddag i VeTeBu - en virkelig sjeldenhet i januar


21.01.07: - Opplevde et artig værfenomen i ettermiddag ved 15-tiden på Galleberg. For det første snødde det svært tett, for det andre fikk vi to lynutladninger, det ene ganske så nært, skriver Viggo Ryggetangen i en e-post lørdag ettermiddag.
Av værstatistiker Bernt Lie

Dette blir dessverre en "gammel" nyhet. En helg på hytta på Vikerfjell, uten PC-kontakt med omverdenen, gjorde at en slik sjelden begivenhet ikke ble registrert før søndag kveld da jeg kom hjem til basen i vestre Bærum.

VG hadde torden-nyheten
På VÆRETS GANG, VG side 16 i dag, skriver journalist Arne Rowick at kraftig lyn og torden kombinert med snø og hagl herjet over Telemark, Vestfold og Buskerud og deler av det sentrale Østlandet lørdag ettermiddag.
- Vi har aldri opplevd lignende om vinteren. Først var det tre-fire minusgrader, og det snødde kraftig i tordenbygene. Så ble det plutselig mildvær en kort stund. Det var veldig spesielt og buldret heftig i de 20 minuttene det sto på, forteller Helge Hansen og sønnen Rolf Martin (12) i Våle i Vestfold til VG.
Statsmeteorolog Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt bekrefter at det er heller sjelden man vinterstid får oppleve lyn og torden på Østlandet, som i går.

Ikke tordenvær siden 1971 i Bærum
Siden fagekspertisen lørdag ikke kunne finne ut noe mer eksakt om hvor sjeldent tordenvær på Østlandet i januar virkelig er, har jeg gått gjennom samtlige januar-månedsdagbøker her fra hjemmebasen på Dønski. På disse 36 årene har jeg ikke registrert torden i januar! (Skal sjekke mandag med vikaren min.)

Varslet torden til havs og på Vestlandet
I Meteorologiskes værvarsel gjeldende fra lørdag kl. 12.00 til midnatt natt til mandag ble det varslet "utrygt for torden" i Nordsjøen, på kysten i Vest-Agder og på Vestlandet.
Det er ganske interessant at noen torden-celler åpenbart har utviklet seg over land i Aust-Agder og har ført til tordenvær i nabofylkene videre nordøstover på Østlandet.

Varmfront-torden
Etter beskrivelsen fra Helge Hansen i Våle i Vestfold å dømme ser det ut til at en varmfront har kommet inn over det sørlige Norge i forbindelse med passasje av et lavtrykkssentrum. (Jeg har ikke kunnet følge vær-utviklingen verken fra Meteorologisk institutt (MI), Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut (SMHI) eller Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) i helgen, så dette er bare hva jeg tror skjedde lørdag ettermiddag.)

Lavtrykkspassasje
Barografen her på Dønski i vestre Bærum viste et bunn-nivå kl. 18.30 lørdag kveld på 976,5 hPa (732,5 mm Hg) redusert til havets nivå, og fra Moss skriver Eystein Simonsen at lufttrykket hos ham var lavt! 970,7 hPa (728,1 mm Hg) rudt kl. 19.00 lørdag kveld.

- Mer vanlig med torden vestpå
Mens det er en ytterst sjeldenhet at det forekommer tordenvær på Østlandet i vinterhalvåret fra november til mars, er det langt mer vanlig på Vestlandet, i Midt-Norge og Nord-Norge enn i sommermånedene der. Fra de fem årene jeg bodde i Bergen (august 1960 - juni 1965), husker jeg godt januar 1962, som for en østlending ble meget spesiell opplevelse rent værmessig! Ikke mindre enn sju dager med tordenvær opplevde jeg sammen med bergenserne da:

10. januar: Kl. 19 - 07, 7 - 13 og 13 - 19
17. januar: Kl. 19 - 07, og 7 - 13
18. januar: Kl. 19 - 07
19. januar: Kl. 07 - 13
22. januar: Kl. 19 - 07
27. januar: Kl. 07 - 13.

Hvordan disse seks datoene kan gi sju dager med tordenvær, skyldes at tordenvær i statistikkene føres samtidig med ulike former for nedbør, og nedbørdøgnet går - som kjent - fra morgen til morgen. Konklusjon: Sju dager med tordenvær i Bergen i januar 1962.
Norgesrekorden i antall tordenværsdager i januar er 12 dager, registrert på Flesland (Bergen Lufthavn) i 1993.


Tilbake

Nyheter

19 TIMER FORSINKET I PHUKET: - Har ankommet det varmeste her i Sør-Thailand

TH-Phuket, 24.01.20: På et tidspunkt da Vær og vind skulle
ha vært tilbake på hjemmebasen, befinner vi oss
i Phuket by - omtrent 19 timer forsinket i forhold til
hjemreise. Har nettopp sjekket inn på nytt hotell etter at vi
ble kastet ut i Patong.

Les mer


NY TRØNDERSK JANUARVARMEREKORD: - Rissa på Indre Fosen nådde 14,0*C mandag

TH-Patong, 21.01.20: Det var ikke bare i Møre og Romsdal
at det var ekstremt varmt mandag. Også nabofylket i nord,
Trøndelag, fikk føle varmen. Flere steder fikk nye
januarrekorder. I Rissa med sine 14,0 grader i maksimum
ble det ny fylkesrekord!

Les mer


TREDJEHØYESTE JANUARTEMP. I GÅR: - Sunndalsøra nådde 18,5*C

TH-Patong, 21.01.20: - I en ettermiddagstime i går,
mandag, smatt temperaturene på Sunndalsøra opp i
anselige 18,5 grader. Det er 19 dager etter at samme sted
satte den nye norgesrekorden i januarvarme med 19,0
grader, kan Vær og vind melde.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©