Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 Tordenvær lørdag ettermiddag i VeTeBu - en virkelig sjeldenhet i januar


21.01.07: - Opplevde et artig værfenomen i ettermiddag ved 15-tiden på Galleberg. For det første snødde det svært tett, for det andre fikk vi to lynutladninger, det ene ganske så nært, skriver Viggo Ryggetangen i en e-post lørdag ettermiddag.
Av værstatistiker Bernt Lie

Dette blir dessverre en "gammel" nyhet. En helg på hytta på Vikerfjell, uten PC-kontakt med omverdenen, gjorde at en slik sjelden begivenhet ikke ble registrert før søndag kveld da jeg kom hjem til basen i vestre Bærum.

VG hadde torden-nyheten
På VÆRETS GANG, VG side 16 i dag, skriver journalist Arne Rowick at kraftig lyn og torden kombinert med snø og hagl herjet over Telemark, Vestfold og Buskerud og deler av det sentrale Østlandet lørdag ettermiddag.
- Vi har aldri opplevd lignende om vinteren. Først var det tre-fire minusgrader, og det snødde kraftig i tordenbygene. Så ble det plutselig mildvær en kort stund. Det var veldig spesielt og buldret heftig i de 20 minuttene det sto på, forteller Helge Hansen og sønnen Rolf Martin (12) i Våle i Vestfold til VG.
Statsmeteorolog Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt bekrefter at det er heller sjelden man vinterstid får oppleve lyn og torden på Østlandet, som i går.

Ikke tordenvær siden 1971 i Bærum
Siden fagekspertisen lørdag ikke kunne finne ut noe mer eksakt om hvor sjeldent tordenvær på Østlandet i januar virkelig er, har jeg gått gjennom samtlige januar-månedsdagbøker her fra hjemmebasen på Dønski. På disse 36 årene har jeg ikke registrert torden i januar! (Skal sjekke mandag med vikaren min.)

Varslet torden til havs og på Vestlandet
I Meteorologiskes værvarsel gjeldende fra lørdag kl. 12.00 til midnatt natt til mandag ble det varslet "utrygt for torden" i Nordsjøen, på kysten i Vest-Agder og på Vestlandet.
Det er ganske interessant at noen torden-celler åpenbart har utviklet seg over land i Aust-Agder og har ført til tordenvær i nabofylkene videre nordøstover på Østlandet.

Varmfront-torden
Etter beskrivelsen fra Helge Hansen i Våle i Vestfold å dømme ser det ut til at en varmfront har kommet inn over det sørlige Norge i forbindelse med passasje av et lavtrykkssentrum. (Jeg har ikke kunnet følge vær-utviklingen verken fra Meteorologisk institutt (MI), Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut (SMHI) eller Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) i helgen, så dette er bare hva jeg tror skjedde lørdag ettermiddag.)

Lavtrykkspassasje
Barografen her på Dønski i vestre Bærum viste et bunn-nivå kl. 18.30 lørdag kveld på 976,5 hPa (732,5 mm Hg) redusert til havets nivå, og fra Moss skriver Eystein Simonsen at lufttrykket hos ham var lavt! 970,7 hPa (728,1 mm Hg) rudt kl. 19.00 lørdag kveld.

- Mer vanlig med torden vestpå
Mens det er en ytterst sjeldenhet at det forekommer tordenvær på Østlandet i vinterhalvåret fra november til mars, er det langt mer vanlig på Vestlandet, i Midt-Norge og Nord-Norge enn i sommermånedene der. Fra de fem årene jeg bodde i Bergen (august 1960 - juni 1965), husker jeg godt januar 1962, som for en østlending ble meget spesiell opplevelse rent værmessig! Ikke mindre enn sju dager med tordenvær opplevde jeg sammen med bergenserne da:

10. januar: Kl. 19 - 07, 7 - 13 og 13 - 19
17. januar: Kl. 19 - 07, og 7 - 13
18. januar: Kl. 19 - 07
19. januar: Kl. 07 - 13
22. januar: Kl. 19 - 07
27. januar: Kl. 07 - 13.

Hvordan disse seks datoene kan gi sju dager med tordenvær, skyldes at tordenvær i statistikkene føres samtidig med ulike former for nedbør, og nedbørdøgnet går - som kjent - fra morgen til morgen. Konklusjon: Sju dager med tordenvær i Bergen i januar 1962.
Norgesrekorden i antall tordenværsdager i januar er 12 dager, registrert på Flesland (Bergen Lufthavn) i 1993.


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©