Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 OBS: NM i regnværsdager på rad underkjent av Meteorologisk institutt . OBS!


24.01.07: Etter at Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt i disse dager har gjennomgått nedbørdata fra Horni i Bærum høsten 2000, viser det seg at det bare ble 81 regnværsdager på rad og ikke 87 som ble publisert i mange medier den 20. desember 2000.
Av værstatistiker Bernt Lie

Vårt utgangspunkt for å arrangere et uhøytidelig NM i regnværsdager på rad var at observatøren på Horni i vestre Bærum høsten 2000 telte opp 87 regnværsdager på rad overfor oss. Et tall det da ikke var grunn til å tvile på.

Feil påvises
I en e-post til oss skriver klimaforsker, dr. scient Knut Harstveit på Meteorologisk institutt at antall nedbørdager på Horni høsten 2000 var 87, alle dessuten med målbar nedbør (RR>=0,1 mm). 85 av disse hadde målbar nedbør i væskeform, 83 dager (døgn) hadde målbar nedbør fra skyer, som gir konklusjonen 81 dager (døgn) med regn.

Yr eller kornsnø?
Harstveit skriver videre i e-posten at nedbøren på Horni den 18. og 19. desember (de to siste døgnene med nedbør før det ble ett døgn uten noe nedbør av noe slag; red´s anm.) falt som snø (kornsnø). Disse to dagene ble av meg tolket som yr i og med at temperaturene var oppe i to plussgrader i det aktuelle området. (Yr telles opp som dag/døgn med regn.) "Frosset yr" derimot er i praksis kornsnø, som selvfølgelig telles som dag/døgn med snø.
Et korrekt utgangspunkt underveis i bergensernes, og for øvrig vestlendingenes laaange, uavbrutte regnværsperiode var derfor Bærums 87 nedbørdager (fra 2000) mot Bergens 83 (fra 1990).

- Finner nye rekorder
Etter hvert som interessen både i lokal-, region- og hovedstadsmediene og i NRKs distrikts- og riksdekkende radio- og fjernsynskanaler, ble det i tidligere statistikk fra en annen meteorologisk observasjonspost innen Bergen kommune, Fana-Stend, funnet fram at dette stedet hadde hatt 103 nedbørdager på rad med målbar nedbør, og mandag ettermiddag kom siste oppdatering oss i hende fra Klimadivisjonen om at nedbørstasjonen Eikanger-Myr i Lindås kommune i Nordhordland hadde registrert 154 dager (døgn) på rad med målbar nedbør (RR>=0,1 mm). Dette skjedde i perioden 1. juli - 1. desember 1981, begge dager inklusive. Det ble en gledelig nyhet for oss her på www.varviggo.no.

Det er norgesrekorden, foreløpig ...
Inntil et enda høyere tall for antall nedbørdager på rad dukker fram i sentraldatalageret på Meteorologisk institutt, forholder vi oss til disse 154 dagene som norgesrekord i antall nedbørdager på rad.

- Men hva med Bergen i 1981?
For ordens skyld har vi selv sjekket hvordan klimastasjonen Bergen-Florida hadde det i denne perioden. Men den startet først den 1. januar 1983.
Derfor tok vi for oss Bergen-Fredriksberg ute på Nordnes-pynten. Det ga følgende resultat: 35 nedbørdager sammenhengende i perioden 18. september - 22. oktober, begge dager inklusive, for perioden 1. juli - 1. desember. Altså ikke mye å skryte av for bergenserne i forhold til de 154 fra Lindås kommune!
Mens det altså var målbar nedbør uavbrutt på Eikanger-Myr mellom 1. juli og 1. desember, var det på Bergen-Fredriksberg oppholdsvær eller bare ubetydelig nedbør (0,0 mm) i hele fire julidager, 12 augustdager, 11 septemberdager, en oktoberdag og fem novemberdager.
- Er det noe rart i at det er spennende å studere forskjeller og variasjoner i været innenfor relativt små regioner?


Tilbake

Nyheter

FRA DE SISTE DAGERS YR.NO-NYHETER: - Historisk lave lavtrykk, og årets januar var den våteste og nest varmeste noen gang

Bærum, 10.02.20: - Er det ikke grenser hvor elendig
dagens vær- og klimajournalistikk kan bli i NRK? er
kardinalspørsmålet som opptar redaktøren av dette
værnettstedet. Er det ingen desk eller redaktør som setter
foten ned for feil eller iditoti?

Les mer


RETTELSE: - Laveste lufttrykk på Helgeland var i morges kl. 09.00

Bærum, 10.02.20: Vær og vind beklager at vi i den seneste
nyhetsmeldingen om det ekstremt lave lufttrykket over
Nordland fylke skrev at det var registrert kl. 10.00. Riktig
tidspunkt var kl. 09.00 i morges.
Etter dette har trykket ikke sunket mer.

Les mer


EKSTREMVÆRET ELSA MED REKORDLAVT LUFTTRYKK PÅ HELGELAND: - Har ikke vært lavere lufttrykk i Norge i februar siden 1907

Bærum, 10.02.20: Stormsenteret i Norskehavet har i løpet
av natten trukket inn over land på Helgeland. Kl. 10.00 i
formiddag registrerte klimastasjonen på Solvær III i Lurøy
et lufttrykk på 942,5 hPa.
- Det er rekord i Norge de siste 113 årene!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©