Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







OBS: NM i regnværsdager på rad underkjent av Meteorologisk institutt . OBS!


24.01.07: Etter at Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt i disse dager har gjennomgått nedbørdata fra Horni i Bærum høsten 2000, viser det seg at det bare ble 81 regnværsdager på rad og ikke 87 som ble publisert i mange medier den 20. desember 2000.
Av værstatistiker Bernt Lie

Vårt utgangspunkt for å arrangere et uhøytidelig NM i regnværsdager på rad var at observatøren på Horni i vestre Bærum høsten 2000 telte opp 87 regnværsdager på rad overfor oss. Et tall det da ikke var grunn til å tvile på.

Feil påvises
I en e-post til oss skriver klimaforsker, dr. scient Knut Harstveit på Meteorologisk institutt at antall nedbørdager på Horni høsten 2000 var 87, alle dessuten med målbar nedbør (RR>=0,1 mm). 85 av disse hadde målbar nedbør i væskeform, 83 dager (døgn) hadde målbar nedbør fra skyer, som gir konklusjonen 81 dager (døgn) med regn.

Yr eller kornsnø?
Harstveit skriver videre i e-posten at nedbøren på Horni den 18. og 19. desember (de to siste døgnene med nedbør før det ble ett døgn uten noe nedbør av noe slag; red´s anm.) falt som snø (kornsnø). Disse to dagene ble av meg tolket som yr i og med at temperaturene var oppe i to plussgrader i det aktuelle området. (Yr telles opp som dag/døgn med regn.) "Frosset yr" derimot er i praksis kornsnø, som selvfølgelig telles som dag/døgn med snø.
Et korrekt utgangspunkt underveis i bergensernes, og for øvrig vestlendingenes laaange, uavbrutte regnværsperiode var derfor Bærums 87 nedbørdager (fra 2000) mot Bergens 83 (fra 1990).

- Finner nye rekorder
Etter hvert som interessen både i lokal-, region- og hovedstadsmediene og i NRKs distrikts- og riksdekkende radio- og fjernsynskanaler, ble det i tidligere statistikk fra en annen meteorologisk observasjonspost innen Bergen kommune, Fana-Stend, funnet fram at dette stedet hadde hatt 103 nedbørdager på rad med målbar nedbør, og mandag ettermiddag kom siste oppdatering oss i hende fra Klimadivisjonen om at nedbørstasjonen Eikanger-Myr i Lindås kommune i Nordhordland hadde registrert 154 dager (døgn) på rad med målbar nedbør (RR>=0,1 mm). Dette skjedde i perioden 1. juli - 1. desember 1981, begge dager inklusive. Det ble en gledelig nyhet for oss her på www.varviggo.no.

Det er norgesrekorden, foreløpig ...
Inntil et enda høyere tall for antall nedbørdager på rad dukker fram i sentraldatalageret på Meteorologisk institutt, forholder vi oss til disse 154 dagene som norgesrekord i antall nedbørdager på rad.

- Men hva med Bergen i 1981?
For ordens skyld har vi selv sjekket hvordan klimastasjonen Bergen-Florida hadde det i denne perioden. Men den startet først den 1. januar 1983.
Derfor tok vi for oss Bergen-Fredriksberg ute på Nordnes-pynten. Det ga følgende resultat: 35 nedbørdager sammenhengende i perioden 18. september - 22. oktober, begge dager inklusive, for perioden 1. juli - 1. desember. Altså ikke mye å skryte av for bergenserne i forhold til de 154 fra Lindås kommune!
Mens det altså var målbar nedbør uavbrutt på Eikanger-Myr mellom 1. juli og 1. desember, var det på Bergen-Fredriksberg oppholdsvær eller bare ubetydelig nedbør (0,0 mm) i hele fire julidager, 12 augustdager, 11 septemberdager, en oktoberdag og fem novemberdager.
- Er det noe rart i at det er spennende å studere forskjeller og variasjoner i været innenfor relativt små regioner?


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©