Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 BERNTS BYGE: Vinterferiestart med svært så skiftende vær


20.02.07: I Oslo og Akershus er det vinterferie denne uken. Selv om avstanden langs bilveien ikke er mer enn ca 90 kilometer fra hjemmebasen til hytta på Vikerfjell, var det i ettermiddag svært så skiftende vær- og føreforhold underveis på hjemturen.
Værvarslene for sist søndag var jo lovende, så lovende! Sol fra skyfri himmel oppfattet vi fredagskvelden da planleggingen av første del av vinterferieuken skjedde. Slett ikke så verst for de fjelltraktene østafjells lørdag heller, som vi hadde tenkt oss til.

- Hjemmelørdag
Men værgudene ville det så definitivt annerledes! Lørdagens gråvær og lave skydekke fristet ikke til å sette seg i bilen langs E 16 i retning Valdres, for avstikker ved Killingstrømmen i Sperillens sør-ende og så langs den smale innsjøens halve vestside, og så direkte opp i et av de minst kjente østnorske lavfjellsområder. Til Vikerfjell!
Skydekket sprekker opp ved Hønefoss, de første gløtt av blå himmel og sol åpenbarer seg, men akkurat kommet inn på bomveien Vikerseterveien, tømmer skyene seg for snø! Det laver ned mens bilen tråkler seg oppover, og "besto og besten" og barnebarnet Emilie (10 år om to måneder) forserer 40 centimeter nysnø siden helgen for to uker siden fram de siste hundre meterne fram til Karistua.
Det snør tett, men solskiven skimtes gjennom det tynne skylaget. Vel framme konstaterer vi alle tre at søndagens skitur kan vi bare glemme; vi får sprengfyre hytta og dedisere søndagen til kort og spill og mat og hygge.

Ingen nye snømenner ...
Snøen er kram, men de to snømennene fra for to uker siden kan være byggverk nok inntil videre.
Utpå ettermiddagen slutter det å snø, skyene trekker fra, og en av de flotteste "blå timer" opprinner - til dels poetisk beskrevet i begge de to hyttetidsskriftene "hytteliv" og det nyutkomne nummer fire av "hyttemagasinet". Begge har artikler om den blå timen ...

For en mandag!
Mandagen vekker oss med lette, høye skyer skyer - sola titter inn gjennom smårutete vinduer, og temperaturen ute er tre minus.
Det blir en av de aller flotteste turene på Vikerfjell i de knapt åtte årene vi har hatt tilknytning til dette lavfjellsområdet lengst nord i Ringerike kommune, like sønnafor Vassfaret i Oppland fylke. Totalt vindstille, temperatur i luften mellom minus en og to, silkeføre og bare skuter-spor å gå i, fordi prepper´n til Vikerfjell Skiløyper i øyeblikket streiker! Enda finere spor etter skuter´n enn etter prepper´n, er vår dom!

Og så den blå timen ...
Ny blå time etter solnedgang, men med innslag av noe mer skyer, så igjen oppklarning utpå kvelden, og med aftenstjernen Venus og en månesigd så liten som minimalt mulig blir det kveld og natt der temperaturene faller brått.
Værvarslene med snø i fjellet fra utpå dagen tas med en klype salt siden stjernehimmelen over Vikerfjell bare blir større og større ...
Tirsdag morgen: Snøen laver ned, det er 13 kuldegrader ute - det frister ingen av oss tre til langdag på bortoverski. Altså hjemreise.
Vi forlater hytta der det allerede ved 14-tiden er kommet mer enn 20 centimeter nysnø, men den er så lett, så lett å spa vekk fra terrassen utenfor, tilsvarende lett å feie bilen ren.
Ni kilometer senere, nede ved Sperillen, er det kommet bare et par centimeter snø, og E 16 er i prinsippet bar og faktisk tørr! Rundt snødybdemålet hjemme på Dønski i vestre Bærum er det knapt nok blitt en enslig centimeter nysnø ...
- Hva var det værmeldingen i fjernsynet hadde berettet om tirsdagen: Det vet vi ikke ikke, fordi solcellepanelet ikke hadde klart å produsere nok strøm til noe fjernsyn på mandagskvelden ...
Og radioens værmeldingssendinger er vi ikke blitt fortrolige med ennå; derfor ble tirsdagsværet en stor overraskelse med åpenbart store forskjeller over korte avstander!

Etterskrift
På Met.no sine nettsider over nedbøren mellom kl. 07.00 og 19.00 tirsdag finner jeg at det kom ganske så lite nedbør som snø ved noen av Meteorologiskes klimastasjoner i en viss avstand fra Vikerfjell: Fagernes 1,0 mm, Nesbyen 0,9 mm, Gardermoen ubetydelig nedbør (0,0 mm), Oslo-Blindern 0,6 mm og hjemmebasen Dønski i vestre Bærum også 0,6 mm.
Selv om snøen i dag var meget lett og hadde svært lite vanninnhold, er jeg nokså sikker på at de cirka 20 millimeterne nedbør som snø ville ha gitt cirka 6 til sju millimeter nedbør. Under enhver omstendighet: Det ble masse ekstra snø til dem som skal ut i skisporene til Vikerfjell Skiløyper onsdag og videre utover i vinterferieuken.


Tilbake

Nyheter

TROMSØ-METEOROLOG TWITRER, OG SPØR: - Visste du at en stasjon må ha minst 15 år med data for å få rekord?

Bærum, 25.01.22: En godt skjult nyhet kom fram på
gårsdagens @Meteorologen der en av
værvarslingsmeteorologene ved Vervarslinga for Nord-
Norge (egentlig Meteorologisk institutt, Tromsø) la ut flere
lokale varmerekorder for januar, satt i natt...

Les mer


SISTE UKES OG HELGENS EKSTREMVÆRVARSLER: - Kom langt mer regn i Møre og Romsdal og Trøndelag enn varslet; vinden søndag voldsommere

Bærum, 17.01.22: Selv mandag formiddag i våre rolige
deler av Bærum vaier de store trærne fra side til side etter
stormkastene som herjet her i natt. Langt verre var det i
Møre og Romsdal der vindkastene var oppe i 54,0 m/sek
eller 194,4 km/t...

Les mer


UVÆRET I MIDT-NORGE: - Vindkast opp i 194,4 km/t i Gjemnes kommune i dag

Bærum, 16.01.22: Under uværet i Midt-Norge søndag er
det målt vindkast opp i 194,4 km/t. Det svarer til kategori
III på den amerikanske Saffir-Simpson orkanskalaen.
Såvidt Vær og Vind kan se, er dette nesten som da
nyttårsorkanen 1991/92 sto på.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©