Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 - Det verste snøværet på Sørlandet har flyttet seg vestover til Mandal


24.02.07: (NB: Utvidet versjon!) Siste døgn målte observatør Anette Haaland ved den offisielle værstasjonen i Mandal, på Vestre Håland, hele 66,1 mm nedbør. Det er den største februar-nedbøren siden målingene ble flyttet fra sentrum i 1949.
Flere tusen husstander i Vest-Agder er lørdag morgen og formiddag uten strøm, og telefonforbindelsen er brutt. Det gjelder særlig de to nabokommunene Søgne og Mandal. Men hos værobservatøren på Vestre Håland i Mandal, Anette Haaland, var strømforsyningen fra Agder Energi Nett intakt i morges, så hun fikk sendt av gårde værobservasjonen kl. 07.00 lørdag morgen via PC-en sin. Dermed ble det klart at Mandal fikk hele 66,1 mm nedbør siste døgn inntil kl. 07.00 i morges, etter hvert utover natten til i dag som tung og svært våt snø.
- Det var kommet så mye snø at jeg hadde problemer med å få lukket opp hoveddøren for å komme ut av huset for å utføre målingene lørdag morgen, forteller Haaland til www.varviggo.no. Hun anslår at det nå ligger vel en meter snø på flatmark og at vinden har lagd fonner på vel halvannen meters høyde.
Anette Haaland anslår lørdagsmorgenens snødybde til å være den største siden 1970, men litt vanskelig å fastslå nøyaktig på grunn av at vinden de siste dagene har lagt mye i fonner.
Største snødybde i februar i Mandal på Vestre Håland er 157 cm, fra 1954.

Største februar-nedbør siden 1926
Under tidenes verste snøfall på Sørlandet den 4. februar 1960 fikk Mandal 63,1 mm nedbør, som snø og sludd og regn. Siste døgn ble det 66,1 mm og dermed ny rekord etter at Mandals værstasjon ble flyttet fra Telegrafstasjonen i Store Elvegate i 1949 og opp i heia litt nordvest for sentrum. Nede i sentrum, ved Telegrafstasjonen, ble det den 16. februar 1926 målt 71 mm, så vi kan trygt slå fast at dagens nedbør er den største i landets sørligste by på 81 år!

Over til Landvik ...
Klimastasjonen Landvik ved Grimstad, til Bioforsk, inngår også i Meteorologisk institutts stasjonsnett. Fra kl. 07.00 fredag morgen til lørdag morgen samme tid kom det 39,6 mm nedbør på Landvik. Den største timevise nedbøren der var 2,9 mm som falt mellom ett og to i natt.
Bare den nedbøren som falt i løpet av den ene nattetimen, betydde at brøytemannskapene på E 18 måtte utføre enda en brøyterunde. Reglene for brøyting av hovedveinettet vårt er en ny runde for tre centimeter ny snø som legger seg på asfalten. Fulgt denne regelen betyr det at brøytemannskapene på E 18 i Grimstad kommune måtte ha vært ute 13 ganger siste døgn! Kardinalspørsmålet er da om det ble kjørt så mange brøyterunder.
Siste døgns nedbør, uttrykt som smeltevannsverdien 39,6 mm nedbør, markerer den største døgnnedbøren på Landvik i februar på nøyaktig 20 år. Den 11.2.1987 kom det 41,1 mm, og da Sørlandet bokstavelig talt snødde ned den 4. februar 1960, kom det 97,6 mm på Landvik.

Rapport fra Neset
På landets sørligste vær-utpost, Lindesnes Fyr, frister fyrmester Rolf Dybvik en ensom tilværelse. På grunn av strømbrudd i natt, en seks-sju timers tid fra midnatt og til i morges, ble ikke værdata overført rutinemessig til Meteorologisk institutt og f.eks. videre til nettsidene til LOS (Agder Energi).
- For å si det midlt: Det var iskald å stå opp i morges når fyrmesterboligens elektriske ovner har "streiket" i så mange timer og når kulingen hyler rundt hushjørnene. Etter at morgenobservasjonen ble utført, viste det seg at nedbøren ute på Neset siste døgn ble 33,9 mm. Det er største døgnnedbør i februar der i de siste 11 årene. Den 12.2.1996 kom det 40,1 mm, den gangen langt mer "ferdigmåket" enn akkurat nå.

Snøfallet siste døgn
Her er døgnnnedbøren inntil kl. 07.00 lørdag morgen noen aktuelle steder på Agder:

66,1 mm Mandal-Vestre Håland (Ny februar-rekord!)
44,0 mm Mandal-Eigebrekk
39,6 mm Landvik v/Grimstad (Mest i februar siden 1987.)
33,9 mm Lindesnes Fyr (Mest i februar siden 1996.)
24,1 mm Kjevik
23,3 mm Konsmo-Høyland
18,3 mm Nelaug-Jernbanestasjonen
12,2 mm Torungen Fyr v/Arendal
10,9 mm Lista Fyr
5,6 mm Byglandsfjord-Solbakken
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©