Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 "El Niño" i Stillehavet har dødd ut, "La Niña" overtar - hva skjer med været globalt?


Melbourne/Bærum, 09.03.07: - Den østlige delen av Stillehavet omkring ekvator-linjen har fortsatt å bli raskt avkjølt som følge av at 2006/07-sesongen av "El Niño" har dødd ut, skriver Bureau of Meteorology (BOM) i sin status-rapport pr onsdag 7. mars.
- Mens de aktuelle forholdene er nøytrale, har avkjølingen økt sannsynligheten - selv om intet kan garanteres - for at det skjer en overgang til "La Niña"-forhold i løpet av de næmeste månedene. Passatvindene har for det meste vært nær opptil eller noe sterkere enn normalt siden desember. SOI-indeksen (South Oscillation Index) har vært omkring null i tre av de fire siste månedene, og store skymengder har bygd seg opp over det vestlige Stillehavet. Det er følgelig svært liten sjanse for at "El Niño" kommer tilbake i 2007, skriver BOM i sin ENSO Wrap-up-kommentar datert i forgårs (onsdag 7.3.)
Hver tredje uke utgir BOM sin oppdaterte status-rapport om "El Niño"-Southern Oscillation, og den neste rapporten foreligger den 28. mars.
- Hva betyr dette for Australia? Først og fremst mens en rask avkjøling av overflatevannet i Stillehavet på slutten av en "El Niño"-periode vil normalt bli assosiert med en overgang til mer normale, eller i enkelte tilfeller mer enn normale nedbørmønstre, er det lite sannsynlig at en ny regnværsperiode vil være tilstrekkelig til å kompensere for den langvarige tørkensom har vært i østlige og sørlige deler av Australia det siste halvannet året, fortsetter BOM.

"La Niña" i 2007
Sjansen for at en "La Niña" blomstrer opp i 2007, blir ansett for å være høyere enn langtids-gjennomsnittet fordi det har en tendens til å følge etter en "El Niño", for det annet at "El Niño"-en fra 2006/07 har dødd hen noe tidligere enn normalt og dermed gitt mer tid til at "La Niña" har fått utvikle seg ut gjennom den kritiske mars-til-juni-perioden, og for det tredje at et stort basseng av kaldt under-overflatevannet blir værende i det sentrale til østlige tropiske Stillehavet og vil starte å påvirke overflatetemperaturene i regionen.
"La Niña"-oppblomstringene blir vanligvis assosiert med våtere enn normale forhold tvers over det meste av den østligste halvdelen av landet fra omkring høsten.
Modell-kjøringer indikerer ytterligere avkjøling i Stillehavet, konkluderer BOM.

- Hva skjer med været globalt?
Under en "La Niña"-tilstand strømmer kjølig overflatevann vestover i Stillehavet fra Sør-Amerika mot Oceania, Australia og de asiatiske kystene. Denne vestgående havstrømmen i Stillehavet følges samtidig av gigantiske skysystemer som dermed bringer langt mer nedbør og lavere temperaturer enn vi har opplevd i Stillehavet i de senere månedene under "El Niño".
Dermed er vi her i landet, og ellers i Nordvest-Europa, mer avhengig av hva som skjer med oppvarming eller nedkjøling av det midtre Atlanterhavet diagonalt mellom Guinea-bukta og De vest-indiske øyene og Karibia, og i neste omgang hvordan overflatevannet i Golfstrømmen vil oppføre seg i det nærmeste året.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

KALD, GRÅ OG MEGET VÅT JULI-START: - En eller to av de ti døgnene hittil ga hovedtyngden av nedbøren

Mandal-Eigebrekk, 11.07.20: Den første tredjedelen av
juli er allerede unnagjort. For mange utgjør dette den
første uken i fellesferien.
Vær og Vind som har kunnet glede seg over to rene
klarværsdager av de ti julidøgnene hittil, oppsummerer
kort

Les mer


VARSLET STYRTREGNBYGER PÅ AGDER OG I TELEMARK: - Det ble 15,1 mm på Hynnekleiv Stasjon i Birkenes mellom to og tre i ettermiddag

Mandal-Eigebrekk, 10.07.20: Radio-værvarslene i
morges antydet at det utover ettermiddagen i dag
kunne komme styrtregnbyger lokalt på Agder og i
Telemark, med "muligheter for torden", som det heter
på værvarslings-fagspråket hos Meteorologiske.


Les mer


NRK-JOURNALIST I STAVANGER SVARER VÆR OG VIND OM SOMMERTEMP.-OVERSIKT

Mandal-Eigebrekk, 10.07.20: Først sent i går kveld, etter
en lang og hyggelig, lokal bryggefest her på Eigebrekk,
dukket svaret på Vær og Vinds fem punkter eller spørsmål
om den etter hvert så berømte sommerværoversikten for
hele landet...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©