Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 "El Niño" i Stillehavet har dødd ut, "La Niña" overtar - hva skjer med været globalt?


Melbourne/Bærum, 09.03.07: - Den østlige delen av Stillehavet omkring ekvator-linjen har fortsatt å bli raskt avkjølt som følge av at 2006/07-sesongen av "El Niño" har dødd ut, skriver Bureau of Meteorology (BOM) i sin status-rapport pr onsdag 7. mars.
- Mens de aktuelle forholdene er nøytrale, har avkjølingen økt sannsynligheten - selv om intet kan garanteres - for at det skjer en overgang til "La Niña"-forhold i løpet av de næmeste månedene. Passatvindene har for det meste vært nær opptil eller noe sterkere enn normalt siden desember. SOI-indeksen (South Oscillation Index) har vært omkring null i tre av de fire siste månedene, og store skymengder har bygd seg opp over det vestlige Stillehavet. Det er følgelig svært liten sjanse for at "El Niño" kommer tilbake i 2007, skriver BOM i sin ENSO Wrap-up-kommentar datert i forgårs (onsdag 7.3.)
Hver tredje uke utgir BOM sin oppdaterte status-rapport om "El Niño"-Southern Oscillation, og den neste rapporten foreligger den 28. mars.
- Hva betyr dette for Australia? Først og fremst mens en rask avkjøling av overflatevannet i Stillehavet på slutten av en "El Niño"-periode vil normalt bli assosiert med en overgang til mer normale, eller i enkelte tilfeller mer enn normale nedbørmønstre, er det lite sannsynlig at en ny regnværsperiode vil være tilstrekkelig til å kompensere for den langvarige tørkensom har vært i østlige og sørlige deler av Australia det siste halvannet året, fortsetter BOM.

"La Niña" i 2007
Sjansen for at en "La Niña" blomstrer opp i 2007, blir ansett for å være høyere enn langtids-gjennomsnittet fordi det har en tendens til å følge etter en "El Niño", for det annet at "El Niño"-en fra 2006/07 har dødd hen noe tidligere enn normalt og dermed gitt mer tid til at "La Niña" har fått utvikle seg ut gjennom den kritiske mars-til-juni-perioden, og for det tredje at et stort basseng av kaldt under-overflatevannet blir værende i det sentrale til østlige tropiske Stillehavet og vil starte å påvirke overflatetemperaturene i regionen.
"La Niña"-oppblomstringene blir vanligvis assosiert med våtere enn normale forhold tvers over det meste av den østligste halvdelen av landet fra omkring høsten.
Modell-kjøringer indikerer ytterligere avkjøling i Stillehavet, konkluderer BOM.

- Hva skjer med været globalt?
Under en "La Niña"-tilstand strømmer kjølig overflatevann vestover i Stillehavet fra Sør-Amerika mot Oceania, Australia og de asiatiske kystene. Denne vestgående havstrømmen i Stillehavet følges samtidig av gigantiske skysystemer som dermed bringer langt mer nedbør og lavere temperaturer enn vi har opplevd i Stillehavet i de senere månedene under "El Niño".
Dermed er vi her i landet, og ellers i Nordvest-Europa, mer avhengig av hva som skjer med oppvarming eller nedkjøling av det midtre Atlanterhavet diagonalt mellom Guinea-bukta og De vest-indiske øyene og Karibia, og i neste omgang hvordan overflatevannet i Golfstrømmen vil oppføre seg i det nærmeste året.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

FEBRUAR 2021 VARMEST PÅ SISTE DAG: - Både 17,9 og 16,6 grader i Hokksund i Øvre Eiker søndag; hvem blir godkjent?

Bærum, 28.02.21: Skal man fortsatt forholde seg til
værdata som ligger i Meteorologisk institutts datavarehus
(eKlima), ble det satt ny fylkesvarmerekord i dag i det nye
storfylket Viken. På jernbaneknutepunktet Hokksund ble
det målt 17,9 grader!

Les mer


FEBRUARVARMEREKORD I KRISTIANSAND S I DAG: - 16,3 grader på Kjevik, men enda litt vamere i Grimstad

Bærum, 28.02.21: På den siste februar-dagen slo vårværet
til med temperaturer opp i 16,9 grader, som på Landvik
ved Grimstad. Men i sørlandshovedstaden markerte byens
lufthavn seg med ny februar-varmerekord: 16,3*C. Der
startet målingene i 1941!

Les mer


NY VARMFRONT INN FRA SØRVEST: - Etne i Sunnhordland nådde 13,7 grader i dag

Bærum, 22.02.21: Fra lavtrykk i Nordsjøen og på
Atlanteren svingte en varmfront mandag inn over det
sørvestlige hjørnet av det laaange landet vårt. De høyeste
temperaturene i dag ble derfor målt i noen fjordstrøk i
Rogaland og i Sunnhordland.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©