Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 - Også mars varmere enn normalt: Den tolvte måneden på rad


15.03.07: - Mars ser ut til å bli mild her på Østlandet. Det ligger derfor til rette for at det blir 12 måneder på rad med månedsmiddeltemperatur over normalen på Blindern. Det er vel nokså uvanlig, spør Svein Bråthen Olsen.
Middeltemperaturen på Blindern for de første 14 dagene av vårmåneden mars har vi her på www.varviggo.no beregnet til 2,7 grader. Det normale (normalperioden 1961 - 1990) for den samme perioden er minus 1,5 grader. Dermed har de to første ukene av mars vært over fire grader varmere enn normalt.
Bakgrunnen for at vi foretok en foreløpig beregning av middeltemperaturen på Blindern allerede nå, er e-posten vi fikk fra Svein Bråthen Olsen på mandag formiddag, på et tidspunkt da den ansvarlige for dette nettstedet befant seg i Disneyland-parken i Paris og nøt forsommeren i den franske hovedstaden i fulle drag.
Bråthen Olsen stiller sitt spørsmål med referanse til global oppvarming.
Han har fått svar direkte.

To ganger tidligere
Siden Oslo-målingene ble fortsatt på Blindern fra februar 1937 - det er nøyaktig 70 år siden - har det aldri tidligere forekommet at 13 måneder på rad har hatt månedsmiddeltemperaturer over det normale. Tolv måneder på rad forekom i perioden juli 1991 - juni 1992. I juli 1992 traff månedsmiddeltemperaturen akkurat på normalen på 16,4 grader; da blir det 13 måneder hvis vi "er snille".
Også 12 måneder på rad forekom i perioden februar 1959 - januar 1960, så på Bråthen Olsens spørsmål om det vel er nokså uvanlig, må svaret bli et ubetinget ja!

Ergerlig
Skikkelig ergerlig var det at middeltemperaturene for mars i fjor ble en god del lavere enn normalt. På Blindern ble den -3,3 grader, mot normalt -0,2*C. Hadde ikke mars i fjor slått kontra, hadde vi her i Oslo kunnet glede oss over at alle månedene fra og med juli 2005 til og med nå vært varmere enn normalt.
- Men spør du meg om hele mars og april og mai blir varmere enn normalt, er svaret ja, så før fellesferiemåneden starter, kan vi ha klokket inn den 15. måneden på rad med varmere vær enn normalt i Oslo. Det vil i så fall være ny rekord!
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©