Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 BERNTS BYGE: I dag er det 61 år siden Kristiansand våknet til den tidligste sommerdagen


03.04.07: Datoen 3. april er verdt å merke seg. Det er nemlig den tidligste datoen for at det noen gang ved Meteorologisk institutts værstasjoner her i landet er blitt målt 20 grader. I går var det nettopp Kristiansand S. som var varmest i landet.
Mandag var det Kristiansand-Kjevik som var varmest i landet med en maksimumstemperatur på 16,1 grader, ifølge nettsidene til Meteorologisk institutt.
Det kan passe fint som en forsmak eller apéritif på denne lille BYGEn en tirsdag morgen: Det er akkurat 61 år siden nettopp denne sørlandsbyen kunne åpne "sommersesongen" med 20,0 grader i maksimum på den tredje aprildagen.
Etter hva våre rekordoversikter kan fortelle oss, er det den for lengst nedlagte værstasjonen i selve Kristiansand, nemlig den på Eg sykehus som var i operativ virksomhet fra 1885 til 1975, som den 3. april 1946 kunne loggføre en maksimumstemperatur på 20,0 grader. Ingen av Meteorologisk institutts klimastasjoner har noen gang registrert en så tidlig dato for den magiske grensen for en nordisk sommerdag = 20,0 grader.

Hele måneden var varm
Denne meget varme april-måneden året etter at siste krig var slutt, åpnet rekordvarmt i Kristiansand S. Men det gikk ytterligere 24 dager av april 1946 før 20-tallet igjen ble ført inn i dagboka. Så både den 3. og 27. april ble månedens høyeste temperatur i april for 61 år siden målt i Kristiansand S.
La oss også ta med at middeltemperaturen i april 1946 ble så høy som 7,5 grader, en tidel over nivået fra 1945 og dermed det høyeste nivået siden oppstart i 1885. Normal april-middeltemp. er 5,2 grader.
Neste gang i april som vi finner 20-tallet på temperaturoversiktene, er den 6. april. Året var 1974. Da var det også tidlig varmt på Sørlandet: Nelaug i Åmli i Aust-Agder noterte seg for 20,2 grader den 6. april.

Først den 17. april løsner sommervarmen
Men først på datoen 17. april er det en sammenhengdende rekke med dager som det er registrert 20,0 grader eller høyere temperaturer.
Først den 29. april finner vi norgesrekorden for april-varme. I år 2000 var det Sarpsborg som tok norgesrekorden fra nabobyen i sør, Halden-Prestebakke, som fra den 26. april 1993 hadde holdt godt fast på sine 26,9 grader.
Da Halden-Prestebakke registrerte disse 26,9 gradene den 26.4.1993, var det den høyeste april-temperaturen her i landet på nøyaktig 80 år, dvs. siden 1913.
- Å jo da, april-været kan da by på overraskelser!


Tilbake

Nyheter

KALD, GRÅ OG MEGET VÅT JULI-START: - En eller to av de ti døgnene hittil ga hovedtyngden av nedbøren

Mandal-Eigebrekk, 11.07.20: Den første tredjedelen av
juli er allerede unnagjort. For mange utgjør dette den
første uken i fellesferien.
Vær og Vind som har kunnet glede seg over to rene
klarværsdager av de ti julidøgnene hittil, oppsummerer
kort

Les mer


VARSLET STYRTREGNBYGER PÅ AGDER OG I TELEMARK: - Det ble 15,1 mm på Hynnekleiv Stasjon i Birkenes mellom to og tre i ettermiddag

Mandal-Eigebrekk, 10.07.20: Radio-værvarslene i
morges antydet at det utover ettermiddagen i dag
kunne komme styrtregnbyger lokalt på Agder og i
Telemark, med "muligheter for torden", som det heter
på værvarslings-fagspråket hos Meteorologiske.


Les mer


NRK-JOURNALIST I STAVANGER SVARER VÆR OG VIND OM SOMMERTEMP.-OVERSIKT

Mandal-Eigebrekk, 10.07.20: Først sent i går kveld, etter
en lang og hyggelig, lokal bryggefest her på Eigebrekk,
dukket svaret på Vær og Vinds fem punkter eller spørsmål
om den etter hvert så berømte sommerværoversikten for
hele landet...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©