Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 Temperaturprognosene for forsommeren: - Vi går mot mer normale tider, eller ...?


17.04.07: I går offentliggjorde Meteorologisk institutt temperaturprognosen for kommende tre-måneders-periode, mai til og med juli. Dermed er to sommermåneder med. F.eks. i Oslo-området betyr det bare opptil en halv grad varmere enn normalt.
Av værstatistiker Bernt Lie

Langtidsprognosene for temperaturforholdene her til lands for vårsesongen 2007 - de tre månedene mars, april og mai - antydet at det f.eks. i Oslo ville bety en periode med ca 1,8 grader varmere vær enn normalt.
Langtidsprognosen som ble lagt ut på Meteorologisk institutts nettsider i går, mandag 16. april, antyder at mai, juni og juli bare blir opptil en halv grad varmere enn normalt. Det er dermed klart at den tendensen til rekordvarme måneder som vi har opplevd etter juni fjor - men samtlige måneder fra og med april har vært varmere enn normalt - er i ferd med å bli nullstilt. Det kan f.eks. bety at fellesferiemåneden juli eventuelt ikke blir så varm som normalt en gang!

Treffer vår-prognosen?
Her på www.varviggo.no gikk vi detaljert inn på prognosekartet for de tre vår-månedene og kom til at for Oslos vedkommende ville de tre månedene mars, april og mai til sammen bli 1,8 grader varmere enn normalt.
- Skal dette bli resultatet, må vi oppleve tidenes aller kaldeste mai måned, og siste halvdel av april må også bli svært, svært kald!
Månedsmiddeltemperaturen på Blindern i mars ble 4,4 grader, som er 4,2 over 1961 - 1990-normalen. I går la vi her på www.varviggo.no ut vår egen beregning over første halvdel av april på Blindern: En middeltemperatur på 6,5 grader, for øvrig den varmeste første halvdel av april siden Oslo-målingene ble flyttet opp til Blindern i 1937! Det normale for perioden 1. - 15.4. på Blindern er 3,1 grader. Det betyr at april hittil har vært hele 3,4 grader varmere enn normalt.
For at prognosen om 1,8 grader i middeltemperatur for vårsesongen på Blindern skal slå til, må siste halvdel av april og hele mai ha en middeltemperatur på 8,6 - 8,7 grader, dvs. bli vel en halv grad kaldere enn normalt.
Dette har vi liten tro på! Vår egen prognose for hele april gikk ut på en måned som ble 3,0 til 3,5 grader varmere enn normalt og mai som vil kunne ende på 2 til 2,5 grader varmere enn normalt.
Verken de aller varmeste april- eller mai-månedene siden 1937 har vært mer enn 3,5 grader varmere enn normalen: April-rekorden på 7,5 grader fra 1974 er akkurat tre grader over normalen og mai-rekorden fra 1947 på 14,3 grader er 3,5 grader over normalen.
Ser vi på utviklingen av middeltemperaturene i mai de siste 30 årene, har ingen av dem vært varmere enn 13,2 grader (1992). Med andre ord: Ikke mer enn 2,4 grader varmere enn normalt.
For mais vedkommende stammer den kaldeste av dem fra 1955 da middeltemperaturen var 8,1 grader på Blindern. Det er 2,7 under normalen.
- Vi går spennende vår- og forsommermåneder i møte ...


Tilbake

Nyheter

FEBRUAR BLE REKORDVARM: - Budstikka i Asker og Bærum med dette oppslaget på side 11 i dag

Bærum, 02.03.22: - Aldri har det vært så
varmt i februar som det var på månedens
siste dag. 13,8 grader er den nye Asker-
rekorden som var fra 1998, heter det i
ingressen til væroversikten komponert av
journalist Mette Sjølie.
Ja, og hva så?

Les mer


FEBRUAR 2021 VARMEST PÅ SISTE DAG: - Både 17,9 og 16,6 grader i Hokksund i Øvre Eiker søndag; hvem blir godkjent?

Bærum, 28.02.21: Skal man fortsatt forholde seg til
værdata som ligger i Meteorologisk institutts datavarehus
(eKlima), ble det satt ny fylkesvarmerekord i dag i det nye
storfylket Viken. På jernbaneknutepunktet Hokksund ble
det målt 17,9 grader!

Les mer


FEBRUARVARMEREKORD I KRISTIANSAND S I DAG: - 16,3 grader på Kjevik, men enda litt vamere i Grimstad

Bærum, 28.02.21: På den siste februar-dagen slo vårværet
til med temperaturer opp i 16,9 grader, som på Landvik
ved Grimstad. Men i sørlandshovedstaden markerte byens
lufthavn seg med ny februar-varmerekord: 16,3*C. Der
startet målingene i 1941!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©