Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 Temperaturprognosene for forsommeren: - Vi går mot mer normale tider, eller ...?


17.04.07: I går offentliggjorde Meteorologisk institutt temperaturprognosen for kommende tre-måneders-periode, mai til og med juli. Dermed er to sommermåneder med. F.eks. i Oslo-området betyr det bare opptil en halv grad varmere enn normalt.
Av værstatistiker Bernt Lie

Langtidsprognosene for temperaturforholdene her til lands for vårsesongen 2007 - de tre månedene mars, april og mai - antydet at det f.eks. i Oslo ville bety en periode med ca 1,8 grader varmere vær enn normalt.
Langtidsprognosen som ble lagt ut på Meteorologisk institutts nettsider i går, mandag 16. april, antyder at mai, juni og juli bare blir opptil en halv grad varmere enn normalt. Det er dermed klart at den tendensen til rekordvarme måneder som vi har opplevd etter juni fjor - men samtlige måneder fra og med april har vært varmere enn normalt - er i ferd med å bli nullstilt. Det kan f.eks. bety at fellesferiemåneden juli eventuelt ikke blir så varm som normalt en gang!

Treffer vår-prognosen?
Her på www.varviggo.no gikk vi detaljert inn på prognosekartet for de tre vår-månedene og kom til at for Oslos vedkommende ville de tre månedene mars, april og mai til sammen bli 1,8 grader varmere enn normalt.
- Skal dette bli resultatet, må vi oppleve tidenes aller kaldeste mai måned, og siste halvdel av april må også bli svært, svært kald!
Månedsmiddeltemperaturen på Blindern i mars ble 4,4 grader, som er 4,2 over 1961 - 1990-normalen. I går la vi her på www.varviggo.no ut vår egen beregning over første halvdel av april på Blindern: En middeltemperatur på 6,5 grader, for øvrig den varmeste første halvdel av april siden Oslo-målingene ble flyttet opp til Blindern i 1937! Det normale for perioden 1. - 15.4. på Blindern er 3,1 grader. Det betyr at april hittil har vært hele 3,4 grader varmere enn normalt.
For at prognosen om 1,8 grader i middeltemperatur for vårsesongen på Blindern skal slå til, må siste halvdel av april og hele mai ha en middeltemperatur på 8,6 - 8,7 grader, dvs. bli vel en halv grad kaldere enn normalt.
Dette har vi liten tro på! Vår egen prognose for hele april gikk ut på en måned som ble 3,0 til 3,5 grader varmere enn normalt og mai som vil kunne ende på 2 til 2,5 grader varmere enn normalt.
Verken de aller varmeste april- eller mai-månedene siden 1937 har vært mer enn 3,5 grader varmere enn normalen: April-rekorden på 7,5 grader fra 1974 er akkurat tre grader over normalen og mai-rekorden fra 1947 på 14,3 grader er 3,5 grader over normalen.
Ser vi på utviklingen av middeltemperaturene i mai de siste 30 årene, har ingen av dem vært varmere enn 13,2 grader (1992). Med andre ord: Ikke mer enn 2,4 grader varmere enn normalt.
For mais vedkommende stammer den kaldeste av dem fra 1955 da middeltemperaturen var 8,1 grader på Blindern. Det er 2,7 under normalen.
- Vi går spennende vår- og forsommermåneder i møte ...


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©