Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 - Pent vær i opptil halvparten av dagene i april


02.05.07: Østfoldbyene Sarpsborg og Halden var de to byene i landet som hadde flest penværsdager i april. Mens også steder på det indre av Østlandet og langs Sørlandskysten hadde rekordmange penværsdager og bare fire-fem helt overskyede dager.
Tabellene i Klimatologisk månedsoversikt fra Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt er interessant lesing - på mange måter. Ikke minst kolonnene for antall penværsdager! For å kunne være en penværsdag må ikke summen av samlet skydekke ved de tre observasjonene morgen, middag og kveld være høyere enn 9 åttedeler (engelsk: octas), samtidig som skydekket ikke må være høyere enn 4 åttedeler ved noen av de tre hovedobservasjonstidene åtte morgen, to på middagen og åtte om kvelden sommertid.
- Mest blå himmel i hele landet har det vært ved Meteorologisk institutts klimastasjon på Skåbu-Storslåen i Espedalen i Vest-Oppland. Det var gjennomsnittlig skydekke 2,9 åttedeler (bare 36%), mens Sarpsborg hadde 3,5 åttedeler (44%), Kongsberg 3,6 åttedeler (45%), Halden-Prestebakke 3,7 åttedeler (46%), både Fagernes i Valdres og Konsmo-Høyland i indre Vest-Agder 3,9 åttedeler (49%) og Nesbyen-Todokk i Hallingdal akkurat 50% blått og skyer.

Opptil 15 penværsdager
Flest penværsdager, nøyaktig halvparten av aprildagene, var det i østfoldbyen Sarpsborg og i Skåbu i Vest-Oppland, mens både Halden-Prestebakke og Kongsberg Brannstasjon begge hadde 14 penværsdager. Konsmo-Høyland i Audnedal i Vest-Agder noterte seg for 11 penværsdager, og både Høland-Fosser i Akershus, Oslo-Blindern, Drevsjø i Engerdal i Hedmark, Nesbyen-Todokk i Hallingdal, Nelaug-Jernbanestasjonen i Aust-Agder og Lindesnes Fyr i Vest-Agder noterte seg for 10 hver.
Penværsdag er et forholdsvis nytt klimatologisk begrep; tidligere hadde man klarværsdag. Men over store deler av landet forekom det såpass sjelden klarværsdager at Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt innførte det nye begrepet penværsdag, som det derfor ikke er beregnet normaler for (normalperioden 1961 - 1990).
I Midt-Norge og Nord-Norge var det de fleste stedene bare en enkelt penværsdag eller ingen i det hele tatt.
Mest overskyet var april på Helgelandskysten der f.eks. Vega-Vallsjø og Myken begge hadde 26 helt overskyede dager, og ingen penværsdager. Der var 88 - 89% av april-himmelen dekket av skyer.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

19 TIMER FORSINKET I PHUKET: - Har ankommet det varmeste her i Sør-Thailand

TH-Phuket, 24.01.20: På et tidspunkt da Vær og vind skulle
ha vært tilbake på hjemmebasen, befinner vi oss
i Phuket by - omtrent 19 timer forsinket i forhold til
hjemreise. Har nettopp sjekket inn på nytt hotell etter at vi
ble kastet ut i Patong.

Les mer


NY TRØNDERSK JANUARVARMEREKORD: - Rissa på Indre Fosen nådde 14,0*C mandag

TH-Patong, 21.01.20: Det var ikke bare i Møre og Romsdal
at det var ekstremt varmt mandag. Også nabofylket i nord,
Trøndelag, fikk føle varmen. Flere steder fikk nye
januarrekorder. I Rissa med sine 14,0 grader i maksimum
ble det ny fylkesrekord!

Les mer


TREDJEHØYESTE JANUARTEMP. I GÅR: - Sunndalsøra nådde 18,5*C

TH-Patong, 21.01.20: - I en ettermiddagstime i går,
mandag, smatt temperaturene på Sunndalsøra opp i
anselige 18,5 grader. Det er 19 dager etter at samme sted
satte den nye norgesrekorden i januarvarme med 19,0
grader, kan Vær og vind melde.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©