Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 - Pent vær i opptil halvparten av dagene i april


02.05.07: Østfoldbyene Sarpsborg og Halden var de to byene i landet som hadde flest penværsdager i april. Mens også steder på det indre av Østlandet og langs Sørlandskysten hadde rekordmange penværsdager og bare fire-fem helt overskyede dager.
Tabellene i Klimatologisk månedsoversikt fra Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt er interessant lesing - på mange måter. Ikke minst kolonnene for antall penværsdager! For å kunne være en penværsdag må ikke summen av samlet skydekke ved de tre observasjonene morgen, middag og kveld være høyere enn 9 åttedeler (engelsk: octas), samtidig som skydekket ikke må være høyere enn 4 åttedeler ved noen av de tre hovedobservasjonstidene åtte morgen, to på middagen og åtte om kvelden sommertid.
- Mest blå himmel i hele landet har det vært ved Meteorologisk institutts klimastasjon på Skåbu-Storslåen i Espedalen i Vest-Oppland. Det var gjennomsnittlig skydekke 2,9 åttedeler (bare 36%), mens Sarpsborg hadde 3,5 åttedeler (44%), Kongsberg 3,6 åttedeler (45%), Halden-Prestebakke 3,7 åttedeler (46%), både Fagernes i Valdres og Konsmo-Høyland i indre Vest-Agder 3,9 åttedeler (49%) og Nesbyen-Todokk i Hallingdal akkurat 50% blått og skyer.

Opptil 15 penværsdager
Flest penværsdager, nøyaktig halvparten av aprildagene, var det i østfoldbyen Sarpsborg og i Skåbu i Vest-Oppland, mens både Halden-Prestebakke og Kongsberg Brannstasjon begge hadde 14 penværsdager. Konsmo-Høyland i Audnedal i Vest-Agder noterte seg for 11 penværsdager, og både Høland-Fosser i Akershus, Oslo-Blindern, Drevsjø i Engerdal i Hedmark, Nesbyen-Todokk i Hallingdal, Nelaug-Jernbanestasjonen i Aust-Agder og Lindesnes Fyr i Vest-Agder noterte seg for 10 hver.
Penværsdag er et forholdsvis nytt klimatologisk begrep; tidligere hadde man klarværsdag. Men over store deler av landet forekom det såpass sjelden klarværsdager at Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt innførte det nye begrepet penværsdag, som det derfor ikke er beregnet normaler for (normalperioden 1961 - 1990).
I Midt-Norge og Nord-Norge var det de fleste stedene bare en enkelt penværsdag eller ingen i det hele tatt.
Mest overskyet var april på Helgelandskysten der f.eks. Vega-Vallsjø og Myken begge hadde 26 helt overskyede dager, og ingen penværsdager. Der var 88 - 89% av april-himmelen dekket av skyer.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©