Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







- Pent vær i opptil halvparten av dagene i april


02.05.07: Østfoldbyene Sarpsborg og Halden var de to byene i landet som hadde flest penværsdager i april. Mens også steder på det indre av Østlandet og langs Sørlandskysten hadde rekordmange penværsdager og bare fire-fem helt overskyede dager.
Tabellene i Klimatologisk månedsoversikt fra Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt er interessant lesing - på mange måter. Ikke minst kolonnene for antall penværsdager! For å kunne være en penværsdag må ikke summen av samlet skydekke ved de tre observasjonene morgen, middag og kveld være høyere enn 9 åttedeler (engelsk: octas), samtidig som skydekket ikke må være høyere enn 4 åttedeler ved noen av de tre hovedobservasjonstidene åtte morgen, to på middagen og åtte om kvelden sommertid.
- Mest blå himmel i hele landet har det vært ved Meteorologisk institutts klimastasjon på Skåbu-Storslåen i Espedalen i Vest-Oppland. Det var gjennomsnittlig skydekke 2,9 åttedeler (bare 36%), mens Sarpsborg hadde 3,5 åttedeler (44%), Kongsberg 3,6 åttedeler (45%), Halden-Prestebakke 3,7 åttedeler (46%), både Fagernes i Valdres og Konsmo-Høyland i indre Vest-Agder 3,9 åttedeler (49%) og Nesbyen-Todokk i Hallingdal akkurat 50% blått og skyer.

Opptil 15 penværsdager
Flest penværsdager, nøyaktig halvparten av aprildagene, var det i østfoldbyen Sarpsborg og i Skåbu i Vest-Oppland, mens både Halden-Prestebakke og Kongsberg Brannstasjon begge hadde 14 penværsdager. Konsmo-Høyland i Audnedal i Vest-Agder noterte seg for 11 penværsdager, og både Høland-Fosser i Akershus, Oslo-Blindern, Drevsjø i Engerdal i Hedmark, Nesbyen-Todokk i Hallingdal, Nelaug-Jernbanestasjonen i Aust-Agder og Lindesnes Fyr i Vest-Agder noterte seg for 10 hver.
Penværsdag er et forholdsvis nytt klimatologisk begrep; tidligere hadde man klarværsdag. Men over store deler av landet forekom det såpass sjelden klarværsdager at Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt innførte det nye begrepet penværsdag, som det derfor ikke er beregnet normaler for (normalperioden 1961 - 1990).
I Midt-Norge og Nord-Norge var det de fleste stedene bare en enkelt penværsdag eller ingen i det hele tatt.
Mest overskyet var april på Helgelandskysten der f.eks. Vega-Vallsjø og Myken begge hadde 26 helt overskyede dager, og ingen penværsdager. Der var 88 - 89% av april-himmelen dekket av skyer.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

ETTERMIDDAGSBYGE MED HAGL OG TORDEN: - Ga opptil 25,3 mm nedbør på EN TIME i Oslo og 24,0 mm på Nesodden

Bærum, 20.08.19: I går ettermiddag drev det noen større
bygeskyceller inn over Asker, Bærum, Oslo og Nesodden
ved 17.30-tiden. Tordenværet var først ganske nærgående
her i vestre Bærum; deretter delte skycellene seg og dro
sørøstover over Snarøya!

Les mer


TIDENES VARMESTE JULI GLOBALT SETT: - NASAs globalmiddel endte på 14,90 grader, som er 0,80*C over det normale i 1961 -- 1990

Mandal-Eigebrekk, 16.08.19: - Den globale
middeltemperaturen for juli iht NASA sine målinger endte
på 14,90 grader. Det er ny rekord for NASA sine
globalmålinger som startet i januar 1880. Normalen for
siste normalperiode 1961 -- 1909 er 14.10*C.

Les mer


EKSTREMREGNET I VESTRE BÆRUM DEN 7.8.: - Ny døgnrekord i august på nedbørstasjonen 19490 Gjettum med 61,4 mm

Mandal-Eigebrekk, 13.08.19: Maksimalsonen for de
kraftige ettermiddagsbygene onsdag i forrige uke var
omkring Haslum T-banestasjon der hydrolog Jon Olav
Stranden i sin hage helt uoffisielt fanget opp 47,0 mm i
halvtimen kl. 17.40 - 18.10 CEST...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©