Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 BERNTS BYGE: - Når TV-meteorologen tar feil av været som nettopp har vært, hva da med varselet ...


08.05.07: I årenes løp, dvs. i snart 60 år som jeg har vært levende opptatt av vær og klima, har det forundret meg at varslingsmeteorologen har kommet med gale data om det været som har vært tidligere samme dag som han er på NRK-Fjernsynet, som i dag.
- Forholdsvis lave temperaturer til mai å være, kommenterte fjernsynsmeteorologen på NRK-Dagsrevyen tirsdag på slutten av dagsrevysendingen, etter å ha pekt på Østlandet og Sørlandet.
Dette skulle altså ha vært den 8. mai, etter hva den hjemlige kalenderen sto oppslått på.
Dette var slett ikke mitt inntrykk, sett fra mitt ståsted i vestre Bærum, av en forholdsvis lun mai-dag, med skiftende skydekke, en god del sol, men enkelte regnbyger og 0,4 mm nedbør som ble målt opp en liten halvtime etter at den profilerte tv-meteorologen hadde gått "av skjermen". Et kvarters tid etterpå skulle jeg selv lese av aftentemperaturen på Dønski til 12,8 grader ...

- Hvordan hadde tirsdagen vært?
Så snart aftentemperaturen ved den hjemlige vær-basen var lagt "inn i systemet", kom tirsdagens døgnmiddeltemperatur ut med 9,7 grader. Normal døgnmiddeltemperatur (1961 - 1990-normalen) på Dønski den 8. mai er 9,2 grader. Altså hadde dagen her i Bærum vært en halv grad varmere enn normalt.
- Forholdsvis lave temperaturer til mai å være, hadde tv-meteorologen sagt på NRK1 - jeg regner jo med at han mente i forhold til dagens dato, tirsdag 8. mai, ikke hvilken som helst dag mot slutten av mai, men på selveste frigjøringsdagen!
Etter hvert som nettsidene til Meteorologisk institutt også kom ut med aftentemperaturen kl. 20.00, kunne jeg dermed beregne døgnmiddeltemperaturen for den 8. mai på noen sentrale steder på Østlandet og Sørlandet, der det angivelig hadde vært "forholdvis lave temperaturer til mai å være".

- Stemmer ikke!
Et sentralt sted på Østlandet og Sørlandet måtte jo være hos Meteorologisk institutt selv: På Blindern. Basert på Köppens formel for datoen 8.5. ble døgnmiddeltemperaturen på Blindern beregnet til 10,0 grader (den offisielle blir først lagt ut på www.met.no. først mellom to og tre i natt). Det normale er 9,2 grader.
Jeg forsøkte Rena-Haugedalen i Østerdalen: Døgnmiddeltemperatur = 8,2 grader, mot normalt 6,5.
Fagernes: Døgnmiddeltemperatur 7,7 grader, mot normalt 5,6 grader. Dermed 2,1 grader over den lokale normalen.
Kongsberg: Døgnmiddeltemperatur = 10,6 grader, mot normalt den 8.5. = 8,2 grader. Altså hele 2,4 grader varmere enn normalt!
Kristiansand S.-Oksøy Fyr: Døgnmiddel 8,7 grader, mot normalt 8,1 grader.

Konklusjon: Ganske mye feil
Disse fem tilfeldige, men sentrale observasjonspunktene på stasjonsnettet til Meteorologisk institutt ga slett ikke de "forholdsvis lave temperaturer til mai å være", som tv-meteorologen hadde fortalt om på slutten av NRKs-dagsrevyen ca kl. 19.25.
Og da sitter jeg igjen med kardinalspørsmålet: - Hvordan kan varslene presentert av vedkommende statsmeteorolog være forholdsvis gode og pålitelige, når det er så mye galt i de temperaturene som nettopp hadde vært tirsdag 8. mai 2007 på Østlandet og Sørlandet?
De av dere som så tv-værmeldingen og hørte den samme karakteristikken av tirsdagværet den 8. mai på Østlandet og Sørlandet som jeg stenograferte ned, vet antakelig hvem som presenterte tv-værmeldingen i kveld.


Tilbake

Nyheter

VARAORDFØRER I BODØ SLÅR TILBAKE MOT NRK: - Vi har ikke en dårligere sommer

Mandal-Eigebrekk, 08.07.20: Vær og Vind forstår meget
vel at Bodøs varaordfører Ola Smeplass (Sp) er misfornøyd
med NRKs BESTE SOMMERVÆROVERSIKT og at Bodø av
svært forståelige årsaker havner på bunnplass av de ÅTTE
stedene som NRK-Rogaland VALGTE

Les mer


NRK-ROGALAND HAR IKKE SVART VÆR OG VIND: - Vil eller kan de ikke besvare våre fem spørsmål?

Mandal-Eigebrekk, 08.07.20: Kl. 11.44 i formiddag fikk
ledelsen av NRK-Rogaland i alt fem spørsmål fra Vær og
Vind om hvordan en landsdekkende statistikk, representert
ved ÅTTE STEDER, kunne være representativ for sommer-
Norge. Vi venter på svar!

Les mer


EN VÆRVARSLINGSMETEOROLOG LAGER SOMMERVÆRSTATISTIKK FOR NRK-NYHETER

Mandal-Eigebrekk, 08.07.20: Mens bygeværet
høljet ned lørdag kveld 27. juni, lyn
flerret himmelen, og tordenskrallene
dundret i husveggene, satt Vær og Vind og
feide over NRK-nyhetene. Vi falt over
oppslaget SÅ MANGE SOMMERDAGER HAR DU
IGJEN.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©