Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







BERNTS BYGE: - Når TV-meteorologen tar feil av været som nettopp har vært, hva da med varselet ...


08.05.07: I årenes løp, dvs. i snart 60 år som jeg har vært levende opptatt av vær og klima, har det forundret meg at varslingsmeteorologen har kommet med gale data om det været som har vært tidligere samme dag som han er på NRK-Fjernsynet, som i dag.
- Forholdsvis lave temperaturer til mai å være, kommenterte fjernsynsmeteorologen på NRK-Dagsrevyen tirsdag på slutten av dagsrevysendingen, etter å ha pekt på Østlandet og Sørlandet.
Dette skulle altså ha vært den 8. mai, etter hva den hjemlige kalenderen sto oppslått på.
Dette var slett ikke mitt inntrykk, sett fra mitt ståsted i vestre Bærum, av en forholdsvis lun mai-dag, med skiftende skydekke, en god del sol, men enkelte regnbyger og 0,4 mm nedbør som ble målt opp en liten halvtime etter at den profilerte tv-meteorologen hadde gått "av skjermen". Et kvarters tid etterpå skulle jeg selv lese av aftentemperaturen på Dønski til 12,8 grader ...

- Hvordan hadde tirsdagen vært?
Så snart aftentemperaturen ved den hjemlige vær-basen var lagt "inn i systemet", kom tirsdagens døgnmiddeltemperatur ut med 9,7 grader. Normal døgnmiddeltemperatur (1961 - 1990-normalen) på Dønski den 8. mai er 9,2 grader. Altså hadde dagen her i Bærum vært en halv grad varmere enn normalt.
- Forholdsvis lave temperaturer til mai å være, hadde tv-meteorologen sagt på NRK1 - jeg regner jo med at han mente i forhold til dagens dato, tirsdag 8. mai, ikke hvilken som helst dag mot slutten av mai, men på selveste frigjøringsdagen!
Etter hvert som nettsidene til Meteorologisk institutt også kom ut med aftentemperaturen kl. 20.00, kunne jeg dermed beregne døgnmiddeltemperaturen for den 8. mai på noen sentrale steder på Østlandet og Sørlandet, der det angivelig hadde vært "forholdvis lave temperaturer til mai å være".

- Stemmer ikke!
Et sentralt sted på Østlandet og Sørlandet måtte jo være hos Meteorologisk institutt selv: På Blindern. Basert på Köppens formel for datoen 8.5. ble døgnmiddeltemperaturen på Blindern beregnet til 10,0 grader (den offisielle blir først lagt ut på www.met.no. først mellom to og tre i natt). Det normale er 9,2 grader.
Jeg forsøkte Rena-Haugedalen i Østerdalen: Døgnmiddeltemperatur = 8,2 grader, mot normalt 6,5.
Fagernes: Døgnmiddeltemperatur 7,7 grader, mot normalt 5,6 grader. Dermed 2,1 grader over den lokale normalen.
Kongsberg: Døgnmiddeltemperatur = 10,6 grader, mot normalt den 8.5. = 8,2 grader. Altså hele 2,4 grader varmere enn normalt!
Kristiansand S.-Oksøy Fyr: Døgnmiddel 8,7 grader, mot normalt 8,1 grader.

Konklusjon: Ganske mye feil
Disse fem tilfeldige, men sentrale observasjonspunktene på stasjonsnettet til Meteorologisk institutt ga slett ikke de "forholdsvis lave temperaturer til mai å være", som tv-meteorologen hadde fortalt om på slutten av NRKs-dagsrevyen ca kl. 19.25.
Og da sitter jeg igjen med kardinalspørsmålet: - Hvordan kan varslene presentert av vedkommende statsmeteorolog være forholdsvis gode og pålitelige, når det er så mye galt i de temperaturene som nettopp hadde vært tirsdag 8. mai 2007 på Østlandet og Sørlandet?
De av dere som så tv-værmeldingen og hørte den samme karakteristikken av tirsdagværet den 8. mai på Østlandet og Sørlandet som jeg stenograferte ned, vet antakelig hvem som presenterte tv-værmeldingen i kveld.


Tilbake

Nyheter

NY VARMFRONT INN FRA SØRVEST: - Etne i Sunnhordland nådde 13,7 grader i dag

Bærum, 22.02.21: Fra lavtrykk i Nordsjøen og på
Atlanteren svingte en varmfront mandag inn over det
sørvestlige hjørnet av det laaange landet vårt. De høyeste
temperaturene i dag ble derfor målt i noen fjordstrøk i
Rogaland og i Sunnhordland.

Les mer


SOMMERSØNDAG I MØRE OG ROMSDAL: - Opptil 15,4 grader i maks. i går; det varmeste i landet siden den 20. desember!

Bærum, 22.02.21: Første varmluftsfremstøt over
Nordvestlandet på mer enn to måneder sørget for
temperaturer opp i 15,4 grader i går, på de to vintervarme-
konkurrentene i Møre og Romsdal fylke: Fjordbygda Tafjord
og industristedet Sunndalsøra!

Les mer


OPPVARMINGEN I ARKTIS: - Året i Longyearbyen er blitt 2,78 grader varmere siste 30 år; vinteren hele 4,4 grader varmere

Bærum, 19.02.21: FNs klimamål fra 1995 om maksimalt 4
graders temperaturstigning i Arktis innen 2100 kan nås
allerede om ti år, dvs. 70 år tidligere enn hva man så for
seg for 25 år siden -- som et synlig bevis på at
oppvarmingen der aksellerer!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©