Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 BERNTS BYGE: - Tordenvær-sesongen er i gang østafjells allerede


14.05.07: Store deler av Østlandet og Sørlandet opplever i mai måned at det normalt forekommer tordenvær en eller to dager. Til nå har det f.eks. på Blindern alt vært to dager med torden. For en uke siden ble et hus på Flisa i Solør truffet av lynet.
På Østlandet og Sørlandet henger tordenværssesongen sammen med de tre tradisjonelle sommermånedene juni, juli og august. Men også i mai kan det forekomme at Tor med hammeren er en tur over himmelen med ildvognen sin.
På Vestlandet og i Midt- og Nord-Norge er derimot tordenvær et typisk vinterfenomen. Normalt kan det være tre-fire-fem dager med tordenvær, mens det i de tre sommermånedene juni og juli og august meget sjelden forekommer torden.

Rekord i to byer
Etter hva jeg i årenes løp har klart å kartlegge, er det på Lillehammer og på Kongsberg at det har forekommet flest dager med tordenvær i løpet av mai måned: I begge byene sju dager. Det skjedde i 1949 på Lillehammer og i 1963 på Kongsberg. Betrakt derfor dette som en norgesrekord for mai måned når det gjelder tordenværsdager. - I statistikkene ved Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt er en tordenværsdag et kaldenderdøgn fra morgen til morgen (slik nedbørdøgnet avgrenses) da det har forekommet lyn og torden - det kan være alt fra en enkelt utladning til et langvarig "festfyrverkeri" kvelds- og natterstider.

Flisa først ute
Mandag kveld for en uke siden ble et hus på Flisa i Solør truffet av lynet. Det ubebodde huset flyttet seg på grunnmuren, panelet på garasjen løsnet, og ei bjørk ble delvis skrellet naken for kvist og never, etter hva NTB kunne melde.

Også i hovedstadsområdet
Første tordenværsobservasjon på Blindern ble gjort ved 16-tiden om ettermiddagen tirsdag 8. mai. Neste gang tora smalt, var fredag 11. mai, også dette om ettermiddagen, da store deler av hovedstadsområdet kunne se lyn-blinkene og høre tordenen rulle. Så pr dags dato har vi allerede hatt vår normale kvote av tordenvær i mai.

Fem ganger i 1963
I inneværende normalperiode 1961 - 1990 ser det ut til at det i mai 1963 var flest dager på Blindern, nemlig fem dager. Verken i 1965, 1968, 1969, 1973 - 75 eller 1977. I 1984 forekom det tordenvær midt på dagen den 17. mai!

... men i juni
Over i juni øker hyppigheten av tordenvær, både når det gjelder antall dager og varigheten på de enkelte tordenværsområdene som kan være lokalisert omkring noen få sky-celler der toppene kan gå opp i både 9-, 10-, 11- og 12.000 meter!
Om formiddagen den 30. juni 1997 var intensiteten i et lokalt tordenvær langs Sørlandskysten, nærmere bestemt innen Mandal bys grenser, så tropisk at det forekom 20 - 25 lyn pr minutt på det meste! Vi hadde uværet bokstavelig talt rett over oss på Eigebrekk lengst sørøst i bykommunen: Ett av lynene blåste husets alarmanlegg i fillebiter og slo telefonen død. Men øvrige elektriske installasjoner i huset var uskadd etter det vanvittige lynnedslaget!
Ved hjemmebasen i vestre Bærum er det juni 1977 med sine 12 dager som er den mest hektiske tordenværsmåneden. Tilsvarende 12 dager med tordenvær ble også observert i Trysil i juni 1960.


Tilbake

Nyheter

19 TIMER FORSINKET I PHUKET: - Har ankommet det varmeste her i Sør-Thailand

TH-Phuket, 24.01.20: På et tidspunkt da Vær og vind skulle
ha vært tilbake på hjemmebasen, befinner vi oss
i Phuket by - omtrent 19 timer forsinket i forhold til
hjemreise. Har nettopp sjekket inn på nytt hotell etter at vi
ble kastet ut i Patong.

Les mer


NY TRØNDERSK JANUARVARMEREKORD: - Rissa på Indre Fosen nådde 14,0*C mandag

TH-Patong, 21.01.20: Det var ikke bare i Møre og Romsdal
at det var ekstremt varmt mandag. Også nabofylket i nord,
Trøndelag, fikk føle varmen. Flere steder fikk nye
januarrekorder. I Rissa med sine 14,0 grader i maksimum
ble det ny fylkesrekord!

Les mer


TREDJEHØYESTE JANUARTEMP. I GÅR: - Sunndalsøra nådde 18,5*C

TH-Patong, 21.01.20: - I en ettermiddagstime i går,
mandag, smatt temperaturene på Sunndalsøra opp i
anselige 18,5 grader. Det er 19 dager etter at samme sted
satte den nye norgesrekorden i januarvarme med 19,0
grader, kan Vær og vind melde.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©