Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 BERNTS BYGE: - Tordenvær-sesongen er i gang østafjells allerede


14.05.07: Store deler av Østlandet og Sørlandet opplever i mai måned at det normalt forekommer tordenvær en eller to dager. Til nå har det f.eks. på Blindern alt vært to dager med torden. For en uke siden ble et hus på Flisa i Solør truffet av lynet.
På Østlandet og Sørlandet henger tordenværssesongen sammen med de tre tradisjonelle sommermånedene juni, juli og august. Men også i mai kan det forekomme at Tor med hammeren er en tur over himmelen med ildvognen sin.
På Vestlandet og i Midt- og Nord-Norge er derimot tordenvær et typisk vinterfenomen. Normalt kan det være tre-fire-fem dager med tordenvær, mens det i de tre sommermånedene juni og juli og august meget sjelden forekommer torden.

Rekord i to byer
Etter hva jeg i årenes løp har klart å kartlegge, er det på Lillehammer og på Kongsberg at det har forekommet flest dager med tordenvær i løpet av mai måned: I begge byene sju dager. Det skjedde i 1949 på Lillehammer og i 1963 på Kongsberg. Betrakt derfor dette som en norgesrekord for mai måned når det gjelder tordenværsdager. - I statistikkene ved Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt er en tordenværsdag et kaldenderdøgn fra morgen til morgen (slik nedbørdøgnet avgrenses) da det har forekommet lyn og torden - det kan være alt fra en enkelt utladning til et langvarig "festfyrverkeri" kvelds- og natterstider.

Flisa først ute
Mandag kveld for en uke siden ble et hus på Flisa i Solør truffet av lynet. Det ubebodde huset flyttet seg på grunnmuren, panelet på garasjen løsnet, og ei bjørk ble delvis skrellet naken for kvist og never, etter hva NTB kunne melde.

Også i hovedstadsområdet
Første tordenværsobservasjon på Blindern ble gjort ved 16-tiden om ettermiddagen tirsdag 8. mai. Neste gang tora smalt, var fredag 11. mai, også dette om ettermiddagen, da store deler av hovedstadsområdet kunne se lyn-blinkene og høre tordenen rulle. Så pr dags dato har vi allerede hatt vår normale kvote av tordenvær i mai.

Fem ganger i 1963
I inneværende normalperiode 1961 - 1990 ser det ut til at det i mai 1963 var flest dager på Blindern, nemlig fem dager. Verken i 1965, 1968, 1969, 1973 - 75 eller 1977. I 1984 forekom det tordenvær midt på dagen den 17. mai!

... men i juni
Over i juni øker hyppigheten av tordenvær, både når det gjelder antall dager og varigheten på de enkelte tordenværsområdene som kan være lokalisert omkring noen få sky-celler der toppene kan gå opp i både 9-, 10-, 11- og 12.000 meter!
Om formiddagen den 30. juni 1997 var intensiteten i et lokalt tordenvær langs Sørlandskysten, nærmere bestemt innen Mandal bys grenser, så tropisk at det forekom 20 - 25 lyn pr minutt på det meste! Vi hadde uværet bokstavelig talt rett over oss på Eigebrekk lengst sørøst i bykommunen: Ett av lynene blåste husets alarmanlegg i fillebiter og slo telefonen død. Men øvrige elektriske installasjoner i huset var uskadd etter det vanvittige lynnedslaget!
Ved hjemmebasen i vestre Bærum er det juni 1977 med sine 12 dager som er den mest hektiske tordenværsmåneden. Tilsvarende 12 dager med tordenvær ble også observert i Trysil i juni 1960.


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©