Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







Andrea har innledet en travel amerikanske orkan-sesong


15.05.07: Orkan-sesongen i Midt-Atlanteren, Karabia og de amerikanske sørstatene er allerede innledet. Sist onsdag ble årets orkan-sesong innledet da en tropisk storm (TC) utenfor kysten av Georgia utviklet seg til den tropiske orkanen (TH) Andrea.
- Andrea heter den første navngitte stormen i den atlantiske orkan-sesongen som eksperter vurderer til å bli en meget travel utgave av nå i 2007. Allerede tre uker før den atlantiske orkan-sesongen offisielt begynner den 1. juni, kunne amerikanske meteorologer onsdag i uken som var, erklære sesongen for åpnet, da de navnga den subtropiske stormen Andrea utenfor den amerikanske østkysten, skriver Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) på sine nettsider www.dmi.dk.
Begrepet orkan (hurricane) brukes om orkaner i de tropiske delene av det vestlige Atlanterhavet og det østlige Stillehavet. (Taifun eller tyfon er begrepene som blir brukt i det vestlige Stillehavet og langs de asiatiske kystfarvann.)
En tropisk storm (TC) blir til en orkan når middelvinden passerer 32,6 m/s (117,4 km/t) og til en kraftig orkan når middelvinden passerer 49,4 m/s (177,8 km/t).
DMI skriver for en snau uke siden at Andrea imidlertid ikke ut til å bli en riktig trussel for noen eller noe, da den helt mangler den varme kjernen og den organiserende stormaktivitet som er kjennetegnet ved orkan-sesongens tropiske sykloner (TC´er). Likevel utløste Andrea stormvarsel for deler av Georgia og Florida.

Prognoser for 2007
Onsdag for en snau uke siden var også dagen da flere orkan-ekspereter kom med sine prognoser for aktiviteten i den kommende atlantiske sesongen, og budskapene var klare: Det blir en aktiv sesong for orkaner - de tropiske syklonene i Atlanterhavet.
Flere hundre orkan-eksperter møttes sist onsdag i Houston, Texas, for å diskutere den kommende sesongen. To av de fremste ekspertene vant gehør for at 2007-sesongen vil by på flere orkaner enn de "normale" 10 navngitte stormene.
Philip Klotzbach fra Colorado State University vurderer det slik at Atlanteren vil oppleve 17 tropiske stormer. Av disse utvikler ni seg til orkaner, og fem av disse utvikler seg til intense orkaner.
Joe Bastadi, sjefmeteorolog på Accuweather, var litt mer tilbakeholdende og gjettet på 13 - 14 tropiske stormer i løpet av 2007-sesongen.

Navnene i år
Utover Andrea lyder navnene på de atlantiske orkanene i år: Barry, Chantal, Dean, Erin, Felix, Gabrielle, Humberto, Ingrid, Jerry, Karen, Lorenzo, Melissa, Noel, Olga, Pablo, Rebekah, Sebastien, Tanya, Van og Wendy. Navnelisten roterer og blir gjenbrukt etter seks år. 2007-listen kommer altså igjen i 2013!
- Det er imidlertid en generell enighet om at navnet på et tropisk system som én gang har vært særlig ødeleggende eller dødbringende, ikke gjenbrukes. For eksempel er Katrina, som kostet over 1.500 mennesker livet i New Orleans og omegn i 2005, for alltid er bannlyst.


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©