Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 BERNTS BYGE: - Rekordvarm start på vintersesongen "down under"


Melbourne/Bærum, 04.06.07: Mens det rapporteres om rekordhøye temperaturer på dagtid i Western Australia, Northern Territory og Queensland og om nettene i nordøstlige Qld, har vinterfrosten meldt seg i de kjente Snowy Mountains i New South Wales.
Bureau of Meteorology (BOM) har et av de best utviklete nettstedene å finne fram interessante vær-data på. Derfor kan man, som jeg, sitte hjemme i Bærum og følge med i hvordan været er "down under", som er blitt saumfart på kryss og tvers gjennom tre lengre ekspedisjoner på vei og jernbane. Og i tillegg fra luften!

Nesten 40 grader
De fire første dagene av juni i Australia (tilsvarende desember på den nordlige halvkule) har allerede kunnet varte opp med nye ekstremer, ifølge data jeg har funnet på nettsidene til BOM. Blant disse er verdensdelens varmeste sted - Mandora i Western Australia (WA) - ute ved kysten av Indiahavet i utkanten av Great Sandy Desert langs hovedveien mellom Port Hedland og Broome. Fredag 1. juni var det 38,5 grader der i byen (posisjon 19,74 S og 120,84 E). Værmålingene der begynte i 1913, og de nettopp nevnte 38,5 grader som innledning på vintermåneden desember er ny varmerekord for desember i stedets 94 årige klima-historie. Den gamle var 36,6*C fra 1.6.1998.
Søndag var det varmest i NT med 33,9 grader i Jabiru, 33,8 grader i Middle Point (12,58 S og 131,31 E) og 33,6 grader i Kuri Bay (15,49 S og 124,52 E).

Hete netter
Natt til i dag (mandag) var det hetest lengst nordøst på "hornet" i Queensland (Qld), der klimastasjonen på Coconut Island hadde en minimumstemperatur på 26,4 grader. Det er faktisk nesten en grad varmere enn hva det var her i landet på landets varmeste sted på dagtid i går (Namsskogan i Nord-Trøndelag 25,4*C). På Coconut Island har varmeste juni-natt (vinternatt altså down under) tidligere hatt en minimumstemperatur på 26,1 grader. Det var den 2.6.1958.

Kuldegrader
Kaldeste stedet i Australia natt til i dag (mandag 4.6.) var Charlotte Pass (Koscuiszko Chalet), 1755 m.o.h., i Snowy Mountains, der nattens minimum ble minus 7,5 grader.
Litt lengre sørvest i Snowy Mountains ligger forskningssenteret Tredbo (1957 m.o.h.), dvs. omtrent som på Folarskarnuten høyest på Hallingskarvet) (36,49 S og 148,29 E). Der var det minus 5,9 grader på det kaldeste i natt.
Det var litt om det ekstreme været jeg i ettermiddag, norsk tid, har funnet hos Bureau of Meteorology.


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©