Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 BERNTS BYGE: - Rekordvarm start på vintersesongen "down under"


Melbourne/Bærum, 04.06.07: Mens det rapporteres om rekordhøye temperaturer på dagtid i Western Australia, Northern Territory og Queensland og om nettene i nordøstlige Qld, har vinterfrosten meldt seg i de kjente Snowy Mountains i New South Wales.
Bureau of Meteorology (BOM) har et av de best utviklete nettstedene å finne fram interessante vær-data på. Derfor kan man, som jeg, sitte hjemme i Bærum og følge med i hvordan været er "down under", som er blitt saumfart på kryss og tvers gjennom tre lengre ekspedisjoner på vei og jernbane. Og i tillegg fra luften!

Nesten 40 grader
De fire første dagene av juni i Australia (tilsvarende desember på den nordlige halvkule) har allerede kunnet varte opp med nye ekstremer, ifølge data jeg har funnet på nettsidene til BOM. Blant disse er verdensdelens varmeste sted - Mandora i Western Australia (WA) - ute ved kysten av Indiahavet i utkanten av Great Sandy Desert langs hovedveien mellom Port Hedland og Broome. Fredag 1. juni var det 38,5 grader der i byen (posisjon 19,74 S og 120,84 E). Værmålingene der begynte i 1913, og de nettopp nevnte 38,5 grader som innledning på vintermåneden desember er ny varmerekord for desember i stedets 94 årige klima-historie. Den gamle var 36,6*C fra 1.6.1998.
Søndag var det varmest i NT med 33,9 grader i Jabiru, 33,8 grader i Middle Point (12,58 S og 131,31 E) og 33,6 grader i Kuri Bay (15,49 S og 124,52 E).

Hete netter
Natt til i dag (mandag) var det hetest lengst nordøst på "hornet" i Queensland (Qld), der klimastasjonen på Coconut Island hadde en minimumstemperatur på 26,4 grader. Det er faktisk nesten en grad varmere enn hva det var her i landet på landets varmeste sted på dagtid i går (Namsskogan i Nord-Trøndelag 25,4*C). På Coconut Island har varmeste juni-natt (vinternatt altså down under) tidligere hatt en minimumstemperatur på 26,1 grader. Det var den 2.6.1958.

Kuldegrader
Kaldeste stedet i Australia natt til i dag (mandag 4.6.) var Charlotte Pass (Koscuiszko Chalet), 1755 m.o.h., i Snowy Mountains, der nattens minimum ble minus 7,5 grader.
Litt lengre sørvest i Snowy Mountains ligger forskningssenteret Tredbo (1957 m.o.h.), dvs. omtrent som på Folarskarnuten høyest på Hallingskarvet) (36,49 S og 148,29 E). Der var det minus 5,9 grader på det kaldeste i natt.
Det var litt om det ekstreme været jeg i ettermiddag, norsk tid, har funnet hos Bureau of Meteorology.


Tilbake

Nyheter

KALD, GRÅ OG MEGET VÅT JULI-START: - En eller to av de ti døgnene hittil ga hovedtyngden av nedbøren

Mandal-Eigebrekk, 11.07.20: Den første tredjedelen av
juli er allerede unnagjort. For mange utgjør dette den
første uken i fellesferien.
Vær og Vind som har kunnet glede seg over to rene
klarværsdager av de ti julidøgnene hittil, oppsummerer
kort

Les mer


VARSLET STYRTREGNBYGER PÅ AGDER OG I TELEMARK: - Det ble 15,1 mm på Hynnekleiv Stasjon i Birkenes mellom to og tre i ettermiddag

Mandal-Eigebrekk, 10.07.20: Radio-værvarslene i
morges antydet at det utover ettermiddagen i dag
kunne komme styrtregnbyger lokalt på Agder og i
Telemark, med "muligheter for torden", som det heter
på værvarslings-fagspråket hos Meteorologiske.


Les mer


NRK-JOURNALIST I STAVANGER SVARER VÆR OG VIND OM SOMMERTEMP.-OVERSIKT

Mandal-Eigebrekk, 10.07.20: Først sent i går kveld, etter
en lang og hyggelig, lokal bryggefest her på Eigebrekk,
dukket svaret på Vær og Vinds fem punkter eller spørsmål
om den etter hvert så berømte sommerværoversikten for
hele landet...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©