Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 RETTELSE: - Voss, og ikke Rena i Østerdalen, var først ute med årets tropevarme!


11.06.07: - Landets offisielt høyeste temperatur onsdag 6. juni - 29,6 grader - ble målt på Rena-Haugedalen i Østerdalen, skrev vi her på www.varviggo.no sent denne onsdagskvelden. Men på Voss hadde det samme dag vært over 30 grader - og dermed tropedag!
Olav Arne Brekke på Voss har gjort oss her på www.varviggo.no oppmerksom på at det ikke var Rena, men Voss, som var det første stedet her i landet som offisielt registrerte tropevarme i disse opphetede juni-dager 2007. Brekke har frekventert Instituttets e-Klima-database og funnet ut at Voss-Vossevangen hadde en maksimumstemperatur 30,2 grader onsdag 6.6., altså for fem dager siden.

Voss "smatt forbi" data´en
Klimaforsker Hans Olav Hygen på Klimadivisjonen bekrefter Brekkes "påstand" om de 30,2 gradene på Vossevangen onsdag 6. juni. Han har imidlertid ingen forklaring på hvorfor dette unngikk datasystemet som hver morgen og kveld etter cirka kvart over ni logger ut "VARMEST KALDEST VÅTEST" for foregående 12-timers-termin.

Ny rekord
Olav Arne Brekke skriver også at dette vel også truleg er det tidlegaste Vossevangen (eller andre stasjonar på Voss) har hatt tropevarme).
Inntil vi er kommet helt til bunns i dette, har vi kommet fram til at det tidlig i juni 1889 må ha vært tropevarme på den daværende klimastasjonen på Voss, som var plassert ved jernbanestasjonen, omkring den 3. til 5. juni for 118 år siden. Vi har ikke funnet maksimumstemperaturene på Voss-Jernbanestasjonen i disse dagene, men f.eks. i Bergen var det tropenatt ved klimastasjonen på Lungegårdshospitalet både den 3. og 4. juni 1889 med henholdsvis 22,2 og 21,5 grader. Dette er de aller tidligste forekomstene av tropenatt ved klimastasjonene i Bergen sentrum og ellers i hele Hordaland fylke! - Vi knytter disse ekstremt tidlige tropenettene i Bergen i 1889 opp mot det faktum at det også kan ha vært temperaturer på 30-tallet, og dermed tropevarme, i disse dagene også på Voss.
Inntil vi har funnet fram maksimumstemperaturene fra Voss, og eventuelt også i Bergen, fra begynnelsen av juni i 1889, får vi bare konstatere at det i alle fall er 118 år siden tropevarmen inntok Hordaland, og Vestlandet for øvrig, så tidlig som i år!
Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©