Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 RETTELSE: - Voss, og ikke Rena i Østerdalen, var først ute med årets tropevarme!


11.06.07: - Landets offisielt høyeste temperatur onsdag 6. juni - 29,6 grader - ble målt på Rena-Haugedalen i Østerdalen, skrev vi her på www.varviggo.no sent denne onsdagskvelden. Men på Voss hadde det samme dag vært over 30 grader - og dermed tropedag!
Olav Arne Brekke på Voss har gjort oss her på www.varviggo.no oppmerksom på at det ikke var Rena, men Voss, som var det første stedet her i landet som offisielt registrerte tropevarme i disse opphetede juni-dager 2007. Brekke har frekventert Instituttets e-Klima-database og funnet ut at Voss-Vossevangen hadde en maksimumstemperatur 30,2 grader onsdag 6.6., altså for fem dager siden.

Voss "smatt forbi" data´en
Klimaforsker Hans Olav Hygen på Klimadivisjonen bekrefter Brekkes "påstand" om de 30,2 gradene på Vossevangen onsdag 6. juni. Han har imidlertid ingen forklaring på hvorfor dette unngikk datasystemet som hver morgen og kveld etter cirka kvart over ni logger ut "VARMEST KALDEST VÅTEST" for foregående 12-timers-termin.

Ny rekord
Olav Arne Brekke skriver også at dette vel også truleg er det tidlegaste Vossevangen (eller andre stasjonar på Voss) har hatt tropevarme).
Inntil vi er kommet helt til bunns i dette, har vi kommet fram til at det tidlig i juni 1889 må ha vært tropevarme på den daværende klimastasjonen på Voss, som var plassert ved jernbanestasjonen, omkring den 3. til 5. juni for 118 år siden. Vi har ikke funnet maksimumstemperaturene på Voss-Jernbanestasjonen i disse dagene, men f.eks. i Bergen var det tropenatt ved klimastasjonen på Lungegårdshospitalet både den 3. og 4. juni 1889 med henholdsvis 22,2 og 21,5 grader. Dette er de aller tidligste forekomstene av tropenatt ved klimastasjonene i Bergen sentrum og ellers i hele Hordaland fylke! - Vi knytter disse ekstremt tidlige tropenettene i Bergen i 1889 opp mot det faktum at det også kan ha vært temperaturer på 30-tallet, og dermed tropevarme, i disse dagene også på Voss.
Inntil vi har funnet fram maksimumstemperaturene fra Voss, og eventuelt også i Bergen, fra begynnelsen av juni i 1889, får vi bare konstatere at det i alle fall er 118 år siden tropevarmen inntok Hordaland, og Vestlandet for øvrig, så tidlig som i år!
Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

SISTE UKES OG HELGENS EKSTREMVÆRVARSLER: - Kom langt mer regn i Møre og Romsdal og Trøndelag enn varslet; vinden søndag voldsommere

Bærum, 17.01.22: Selv mandag formiddag i våre rolige
deler av Bærum vaier de store trærne fra side til side etter
stormkastene som herjet her i natt. Langt verre var det i
Møre og Romsdal der vindkastene var oppe i 54,0 m/sek
eller 194,4 km/t...

Les mer


UVÆRET I MIDT-NORGE: - Vindkast opp i 194,4 km/t i Gjemnes kommune i dag

Bærum, 16.01.22: Under uværet i Midt-Norge søndag er
det målt vindkast opp i 194,4 km/t. Det svarer til kategori
III på den amerikanske Saffir-Simpson orkanskalaen.
Såvidt Vær og Vind kan se, er dette nesten som da
nyttårsorkanen 1991/92 sto på.

Les mer


EKSTREMVÆRET GYDAS REGNVÆR I TO DØGN: - Opptil 201,9 mm nedbør på Tresfjorden i Vestnes i ytre Romsdal

Bærum, 14.01.22: Det andre døgnet av ekstremværet
Gyda i Midt-Norge ga opptil 72,2 mm nedbør på Innerdalen
i Sunndal kommune. Totalt 201,9 mm fanget
nedbørstasjonen Tresfjorden i Vestnes i ytre Romsdal opp i
løpet av de to døgnene.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©