Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 BERNTS BYGE: - Gressbrann skapte ny varmerekord "down under", i Northern Territory


Darwin/Bærum, 12.06.07: Under det daglige sveipet innom Bureau of Meteorology sine nettsider sist fredag stusset jeg over at det på øya Warruwi, Northern Territory, hadde vært 40,9 grader torsdag den 7. Det ville i så fall vært ny australsk juni-rekord.
I disse tropevarme dagene vi har opplevd her hjemme på berget i det siste, forekom det meg ganske unaturlig at det kunne ha vært målt 40,9 grader "down under" i Northern Territory (NT), nærmere bestemt på klimastasjon 014401 Warruwi (Goulburn Island), som ligger i Mountnorris Bay i Northern Territory (posisjon 11,65 S og 133,38 E) og ble opprettet i 1916.
I en e-post til BOMs regionkontor i Darwin, NT, ble det spurt om denne maksimum´en på 40,9 grader fra torsdag 7.6.2007 kunne være riktig og at den i så fall ville innebære ny varmerekord for juni både i NT og over hele Australia.

BOM svarer
I dag er det kommet svar fra BOM sitt regionkontor i delstatshovedstaden Darwin, ved klima-informasjonsmedarbeider James Turnbull.
- Vi tror at maksimumstemperaturen på 40,9*C på Warruwi skyldes lokale gressbranner. Fordi stasjonen ligger på en liten øy, er så høye temperaturer helt uvanlige, spesielt i den tørre perioden mai - september. Den tidligere høyeste juni-temperaturen på Warruwi var 33,0*C fra 18. juni 2002, skriver Turnbull bl.a. i sitt svar.
Alle tilgjengelige informasjoner om klima-ekstremene på Warruwi er tilgjengelig på BOMs websider, "http://www.bom.gov.au/-climate/averages/tables/cw_014401_All.shml".

- Thank you for bringing this spurious figure to our attention. We will quality flag it appropriately in our long term climate database, avslutter James Turnbull.

-Varmt, også uten gressbranner ...
Apropos tropenetter: Nattens minimum inntil kl. 09.00 lokal tid på Warruwi torsdag i siste uke var 26,2 grader, med en morgentemperatur på 27,3 grader og sørøstlig 16 knop (8,3 m/sek) vind, dvs. laber bris. Nøyaktig kl. 09.14 (et snautt kvarter etter morgenobservasjonen) føk brisen opp i vindkast på 27 knop (13,9 m/sek) fra østsørøstlig retning.
Kl. 15.00 lokal tid var temperaturen 31,2 grader.
Basert på ettermiddags- og maksimumstemperaturene på Warruwi i dagene før 7. juni, og gressbrannene, er det grunn til å tro at "riktig" maksimum ligger i området 32,5 til 32,8 grader. Maksimum både mandag 4. og onsdag 6. juni var 32,7 grader, og den lokale juni-rekorden er - som James Turnbull skrev i sitt e-post-svar - 33,0 grader fra 18.6.2002.
Det kan bli interessant å se hva fagekspertisen vil fastsette som maksimum på Warruwi torsdag 7. juni i år når måneden er omme og ekstremdatastatistikken skal korrigeres.


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©