Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 Nye lokale nedbørrekorder på Sørlandet siste døgn


27.06.07: Med 36,2 mm nedbør på Torungen Fyr utenfor Arendal de siste 12 timene inntil åtte i går kveld er det forståelig at teltplassen til Hove-festivalen på Tromøya måtte rømmes.
Vest på Agder har det kommet mye nedbør også i natt: 33,6 mm på Lista.

Etter hver som nedbørdata for siste døgn på Sørlandet strømmer inn til Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt, blir det klart hvor mange steder som det aldri tidligere i noen juni-måned er kommet så mye nedbør på ett døgn som siste døgn inntil åtte i morges, onsdag.
Foreløpig har vi her på www.varviggo.no logget ut nye rekorder både på Torungen Fyr utenfor Arendal, Landvik ved Grimstad og Lista Fyr utenfor Farsund.

Værsituasjonen
Vakthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske institut (DMI) anlayserte værsituasjonen kl. 11.00 sommertid til å bli dominert av et omfattende lavtrykksområde på 985 hPa (tilsvarende 738,9 mm Hg) over Danmark og Sør-Sverige. Det forflytter seg bare meget langsomt østnordøstover.

Herfra kommer nedbøren
Fra dette omfattende lavtrykksområdet sør for oss har nedbøren kommet inn over Sørlandet og Østlandet og tømmer seg for andre døgnet på rad.
Vi her på www.varviggo.no kan allerede konstatere at Torungen Fyr utenfor Arendal har satt ny rekord for ett døgns nedbør i juni måned: 54,9 mm nedbør inntil åtte i morges. Den gamle juni-rekorden var 45,5 mm fra den 22.6.1997.
Også langt vest på Agder, på Lista Fyr, kom det rekordmye nedbør siste døgn: 47,7 mm for å være nøyaktig. Den gamle rekorden her var 42,2 mm fra 9.6.1999.
Landvik ved Grimstad fikk siste døgn inntil åtte i morges 46,8 mm nedbør. Dette markerer også ny juni-rekord for døgnnedbøren: Den gamle på Landvik var 45,9 mm fra 8.6.1964.
Både på Torungen og Lista har det værobservasjoner siden 1867, og på Landvika fra 1957, riktig nok med avbrudd. Så de nye rekorden representerer ekstremnedbør gjennom svært mange år.

Også vått andre steder
Førstekonsulent Stein Kristiansen har også andre våte steder å by overfor www.varviggo.no: 43,6 mm på Sennumstad i Birkenes, Konsmo-Høyland 37,0 mm, Mestad i Oddernes 35,9 mm, Kjevik 35,0 mm, Lindesnes Fyr 27,9 mm og Nelaug 27,4 mm.

I Mandalsdistriktet
Fyrmester Rolf Dybvik på Lindesnes Fyr, som har fulgt nedbørområdet på radarplottene fra Meteorologisk instiututt, sier til www.varviggo.no at det ser ut som om Mandals-distriktet har ligget i en korridor der nedbørintensiteten ikke har vært så stor.
Her på Eigebrekk lengst sørøst i Mandal kommune kom det beskjedne 20,4 mm nedbør siste døgn.

På Landvik
Klimastasjonen på Landvik ved Grimstad operereres av Bioforsk på Ås, og på deres nettsider kan vi lese at i den mest hektiske regnværstimen på Landvik kom det 5,8 mm. Det var i timen mellom fire og fem i går ettermiddag.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©