Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 Nye lokale nedbørrekorder på Sørlandet siste døgn


27.06.07: Med 36,2 mm nedbør på Torungen Fyr utenfor Arendal de siste 12 timene inntil åtte i går kveld er det forståelig at teltplassen til Hove-festivalen på Tromøya måtte rømmes.
Vest på Agder har det kommet mye nedbør også i natt: 33,6 mm på Lista.

Etter hver som nedbørdata for siste døgn på Sørlandet strømmer inn til Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt, blir det klart hvor mange steder som det aldri tidligere i noen juni-måned er kommet så mye nedbør på ett døgn som siste døgn inntil åtte i morges, onsdag.
Foreløpig har vi her på www.varviggo.no logget ut nye rekorder både på Torungen Fyr utenfor Arendal, Landvik ved Grimstad og Lista Fyr utenfor Farsund.

Værsituasjonen
Vakthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske institut (DMI) anlayserte værsituasjonen kl. 11.00 sommertid til å bli dominert av et omfattende lavtrykksområde på 985 hPa (tilsvarende 738,9 mm Hg) over Danmark og Sør-Sverige. Det forflytter seg bare meget langsomt østnordøstover.

Herfra kommer nedbøren
Fra dette omfattende lavtrykksområdet sør for oss har nedbøren kommet inn over Sørlandet og Østlandet og tømmer seg for andre døgnet på rad.
Vi her på www.varviggo.no kan allerede konstatere at Torungen Fyr utenfor Arendal har satt ny rekord for ett døgns nedbør i juni måned: 54,9 mm nedbør inntil åtte i morges. Den gamle juni-rekorden var 45,5 mm fra den 22.6.1997.
Også langt vest på Agder, på Lista Fyr, kom det rekordmye nedbør siste døgn: 47,7 mm for å være nøyaktig. Den gamle rekorden her var 42,2 mm fra 9.6.1999.
Landvik ved Grimstad fikk siste døgn inntil åtte i morges 46,8 mm nedbør. Dette markerer også ny juni-rekord for døgnnedbøren: Den gamle på Landvik var 45,9 mm fra 8.6.1964.
Både på Torungen og Lista har det værobservasjoner siden 1867, og på Landvika fra 1957, riktig nok med avbrudd. Så de nye rekorden representerer ekstremnedbør gjennom svært mange år.

Også vått andre steder
Førstekonsulent Stein Kristiansen har også andre våte steder å by overfor www.varviggo.no: 43,6 mm på Sennumstad i Birkenes, Konsmo-Høyland 37,0 mm, Mestad i Oddernes 35,9 mm, Kjevik 35,0 mm, Lindesnes Fyr 27,9 mm og Nelaug 27,4 mm.

I Mandalsdistriktet
Fyrmester Rolf Dybvik på Lindesnes Fyr, som har fulgt nedbørområdet på radarplottene fra Meteorologisk instiututt, sier til www.varviggo.no at det ser ut som om Mandals-distriktet har ligget i en korridor der nedbørintensiteten ikke har vært så stor.
Her på Eigebrekk lengst sørøst i Mandal kommune kom det beskjedne 20,4 mm nedbør siste døgn.

På Landvik
Klimastasjonen på Landvik ved Grimstad operereres av Bioforsk på Ås, og på deres nettsider kan vi lese at i den mest hektiske regnværstimen på Landvik kom det 5,8 mm. Det var i timen mellom fire og fem i går ettermiddag.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

KALD, GRÅ OG MEGET VÅT JULI-START: - En eller to av de ti døgnene hittil ga hovedtyngden av nedbøren

Mandal-Eigebrekk, 11.07.20: Den første tredjedelen av
juli er allerede unnagjort. For mange utgjør dette den
første uken i fellesferien.
Vær og Vind som har kunnet glede seg over to rene
klarværsdager av de ti julidøgnene hittil, oppsummerer
kort

Les mer


VARSLET STYRTREGNBYGER PÅ AGDER OG I TELEMARK: - Det ble 15,1 mm på Hynnekleiv Stasjon i Birkenes mellom to og tre i ettermiddag

Mandal-Eigebrekk, 10.07.20: Radio-værvarslene i
morges antydet at det utover ettermiddagen i dag
kunne komme styrtregnbyger lokalt på Agder og i
Telemark, med "muligheter for torden", som det heter
på værvarslings-fagspråket hos Meteorologiske.


Les mer


NRK-JOURNALIST I STAVANGER SVARER VÆR OG VIND OM SOMMERTEMP.-OVERSIKT

Mandal-Eigebrekk, 10.07.20: Først sent i går kveld, etter
en lang og hyggelig, lokal bryggefest her på Eigebrekk,
dukket svaret på Vær og Vinds fem punkter eller spørsmål
om den etter hvert så berømte sommerværoversikten for
hele landet...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©