Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 En halv grad fra sommerens første tropenatt


05.07.07: Med nesten tropevarme - 30 grader - de varmeste stedene til Meteorologisk institutt i Nord-Norge i går ble det nesten tropenatt på det varmeste stedet i natt: På Svolvær-Skrova Fyr var det ikke kjøligere enn 19,5 grader.
Full fart på sommervarmen i nord, dvs. spesielt i Nordland fylke i går, onsdag. Høyeste temperatur i stasjonsnettet til Meteorologisk institutt ble 29,3 grader ved Mo i Rana Lufthavn, Røssvoll, på den fjerde julidagen, tett fulgt av Saltdal med 29,1 grader.
- Slett ikke verst dette, i Nordland, synes vi her på www.varviggo.no, når vi kan fortelle våre vær-interesserte inn-klikkere at norgesrekorden på datoen 4. juli, ifølge våre egne rekordopptegnelser, er 32,8 grader fra Nesbyen-Skoglund i 1989.
Hvis noen nordlendinger husker litt fra kjempesommeren i nord, den fra 1972, er det mulig at temperaturen 33,1 grader fra Finnøy i Hamarøy fra den 3. juli for 35 år siden står spikret som fasit på sommervarmen i Nordland fylke det året. De nevnte 33,1 grader er nemlig fylkes-varmerekorden for Nordland gjennom alle årene som Meteorologisk institutt har hatt klimastasjoner i dette kjempelange fylket vårt.

Nesten tropenatt
Ifølge data innhentet av oss fra Værvarslingsavdelingen på Meteorologisk institutt var høyeste minimumstemperatur i natt, altså mellom åtte i går kveld og åtte i morges, de 19,5 gradene som ble logget ut på Svolvær-Skrova Fyr.
Videre nedover på oversikten fra VA på Blindern kommer Bodø og Sunndalsøra med 18,9 grader i minimum, Buholmsråsa Fyr i Osen på Fosen og Brønnøysund Lufthavn begge 18,6 grader, Tjøtta på Helgeland 18,5 grader og både Værnes og Molde Lufthavn 18,0 grader i minimumstemperatur.
At det kan være varme juli-netter i nord såpass tidlig i måneden, kan norgesrekorden for tropenatt på datoen den 5. juli gi en pekepinn om: Den er 22,0 grader fra Tonnes i Helgeland fra 5.7.1925, ifølge våre komplette tropenattoversikter som starter i 1875. Det var nemlig først i året 1875 at det på værobservatørenes dagbok-skjemaer ble tatt inn en rubrikk for minimumstemperaturen. Tidligere enn 1875 er det derfor ingen minimumstemperaturer å finne, bortsett fra i Oslo og Bergen som hadde egne vær-protokoller som observasjonene ble ført inn i.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

VARAORDFØRER I BODØ SLÅR TILBAKE MOT NRK: - Vi har ikke en dårligere sommer

Mandal-Eigebrekk, 08.07.20: Vær og Vind forstår meget
vel at Bodøs varaordfører Ola Smeplass (Sp) er misfornøyd
med NRKs BESTE SOMMERVÆROVERSIKT og at Bodø av
svært forståelige årsaker havner på bunnplass av de ÅTTE
stedene som NRK-Rogaland VALGTE

Les mer


NRK-ROGALAND HAR IKKE SVART VÆR OG VIND: - Vil eller kan de ikke besvare våre fem spørsmål?

Mandal-Eigebrekk, 08.07.20: Kl. 11.44 i formiddag fikk
ledelsen av NRK-Rogaland i alt fem spørsmål fra Vær og
Vind om hvordan en landsdekkende statistikk, representert
ved ÅTTE STEDER, kunne være representativ for sommer-
Norge. Vi venter på svar!

Les mer


EN VÆRVARSLINGSMETEOROLOG LAGER SOMMERVÆRSTATISTIKK FOR NRK-NYHETER

Mandal-Eigebrekk, 08.07.20: Mens bygeværet
høljet ned lørdag kveld 27. juni, lyn
flerret himmelen, og tordenskrallene
dundret i husveggene, satt Vær og Vind og
feide over NRK-nyhetene. Vi falt over
oppslaget SÅ MANGE SOMMERDAGER HAR DU
IGJEN.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©