Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 En halv grad fra sommerens første tropenatt


05.07.07: Med nesten tropevarme - 30 grader - de varmeste stedene til Meteorologisk institutt i Nord-Norge i går ble det nesten tropenatt på det varmeste stedet i natt: På Svolvær-Skrova Fyr var det ikke kjøligere enn 19,5 grader.
Full fart på sommervarmen i nord, dvs. spesielt i Nordland fylke i går, onsdag. Høyeste temperatur i stasjonsnettet til Meteorologisk institutt ble 29,3 grader ved Mo i Rana Lufthavn, Røssvoll, på den fjerde julidagen, tett fulgt av Saltdal med 29,1 grader.
- Slett ikke verst dette, i Nordland, synes vi her på www.varviggo.no, når vi kan fortelle våre vær-interesserte inn-klikkere at norgesrekorden på datoen 4. juli, ifølge våre egne rekordopptegnelser, er 32,8 grader fra Nesbyen-Skoglund i 1989.
Hvis noen nordlendinger husker litt fra kjempesommeren i nord, den fra 1972, er det mulig at temperaturen 33,1 grader fra Finnøy i Hamarøy fra den 3. juli for 35 år siden står spikret som fasit på sommervarmen i Nordland fylke det året. De nevnte 33,1 grader er nemlig fylkes-varmerekorden for Nordland gjennom alle årene som Meteorologisk institutt har hatt klimastasjoner i dette kjempelange fylket vårt.

Nesten tropenatt
Ifølge data innhentet av oss fra Værvarslingsavdelingen på Meteorologisk institutt var høyeste minimumstemperatur i natt, altså mellom åtte i går kveld og åtte i morges, de 19,5 gradene som ble logget ut på Svolvær-Skrova Fyr.
Videre nedover på oversikten fra VA på Blindern kommer Bodø og Sunndalsøra med 18,9 grader i minimum, Buholmsråsa Fyr i Osen på Fosen og Brønnøysund Lufthavn begge 18,6 grader, Tjøtta på Helgeland 18,5 grader og både Værnes og Molde Lufthavn 18,0 grader i minimumstemperatur.
At det kan være varme juli-netter i nord såpass tidlig i måneden, kan norgesrekorden for tropenatt på datoen den 5. juli gi en pekepinn om: Den er 22,0 grader fra Tonnes i Helgeland fra 5.7.1925, ifølge våre komplette tropenattoversikter som starter i 1875. Det var nemlig først i året 1875 at det på værobservatørenes dagbok-skjemaer ble tatt inn en rubrikk for minimumstemperaturen. Tidligere enn 1875 er det derfor ingen minimumstemperaturer å finne, bortsett fra i Oslo og Bergen som hadde egne vær-protokoller som observasjonene ble ført inn i.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TROMSØ-METEOROLOG TWITRER, OG SPØR: - Visste du at en stasjon må ha minst 15 år med data for å få rekord?

Bærum, 25.01.22: En godt skjult nyhet kom fram på
gårsdagens @Meteorologen der en av
værvarslingsmeteorologene ved Vervarslinga for Nord-
Norge (egentlig Meteorologisk institutt, Tromsø) la ut flere
lokale varmerekorder for januar, satt i natt...

Les mer


SISTE UKES OG HELGENS EKSTREMVÆRVARSLER: - Kom langt mer regn i Møre og Romsdal og Trøndelag enn varslet; vinden søndag voldsommere

Bærum, 17.01.22: Selv mandag formiddag i våre rolige
deler av Bærum vaier de store trærne fra side til side etter
stormkastene som herjet her i natt. Langt verre var det i
Møre og Romsdal der vindkastene var oppe i 54,0 m/sek
eller 194,4 km/t...

Les mer


UVÆRET I MIDT-NORGE: - Vindkast opp i 194,4 km/t i Gjemnes kommune i dag

Bærum, 16.01.22: Under uværet i Midt-Norge søndag er
det målt vindkast opp i 194,4 km/t. Det svarer til kategori
III på den amerikanske Saffir-Simpson orkanskalaen.
Såvidt Vær og Vind kan se, er dette nesten som da
nyttårsorkanen 1991/92 sto på.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©