Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 BERNTS BYGE: - Værdagboken beretter om bare en juli-dag hittil med nordisk sommer


Eigebrekk, Mandal, 11.07.07: Et tilbakeblikk på de ti første dagene av juli viser at det så langt i fellesferiemåneden bare har vært en dag med nordisk sommer. I forgårs, på mandag, var det dessuten den eneste dagen at det ble en penværsdag å notere.
- Kan det bli verre enn det vi har opplevd av ferievær hittil i juli? Spørsmålene har i all hovedsak kommet fra massemedier og vanlig værinteresserte feriefolk på et annet sted østafjells enn der de hører hjemme til vanlig.
Triumferende kunne jeg på NRK-Sørlandssendingen i går ettermiddag fortelle at jeg tilfeldigvis har befunnet meg på "det beste stedet på Sørlandet" - det eneste stedet som i løpet av de ti første juli-dagene har hatt én penværsdag og bare sju overskyede dager.
Ingen av de andre stedene der Meteorologisk institutt er representert, har det vært så lite skyer om dagen at den er blitt karakterisert som en penværsdag.
Og alle de andre "meteorologiske" stedene har enten hatt seks helt overskyede dager (Lindesnes Fyr) eller sju (Kjevik) eller ni av ti slik som på Mandal-Vestre Håland, Konsmo-Høyland og Sirdal-Tjørhom.
- Men tenk på alt regnet, da, Lie?
- Joda, etter 10 dager har vi nådd nesten det dobbelte av det normale for hele juli. Bare hos oss på Eigebrekk har det vært tre døgn på rad som hver gav mellom 32,7 mm og 38,6 mm nedbør, til sammen 108,7 av de samlede 159,5 mm nedbør som jeg hittil har målt opp på 10 døgn. Normalen for alle de 31 juli-døgnene er 88 mm.
Litt enkel matematikk sier da at vi akkurat her har fått mellom fem og seks ganger så mye nedbør som normalt.
Og høres det ikke ille nok, så har det vært en utfordring å komme gjennom de enkelte feriedagene!
Den største utfordringen har vært å lense båten - det blir mange liter vann i en 17 fots åpen fiskebåt som verken er selvlensende eller er dekket til med kalesje. For utpå Skagerrak skal noen for å fiske ...
Men den ellevte juli-dagen har vi sett sola igjen, og temperaturen gikk offisielt til 18,2 grader. Med tilnærmet vindstille vær ut gjennom hele dagen, og praktisk talt havblikk, ble onsdagen likevel en deilig feriedag.
- Men hvor blir det av den knallsommeren du har lovet, nærmest garantert oss? er blant de intrikate spørsmålene som nådeløst er blitt presentert i telefonrøret i den siste uken.
- Vent i alle fall til etter den 15. til 17. juli: Da er det håp om at været snur til en vesentlig tørrere og fremfor alt varmere værtype!
Siste innringer i kveld kunne fortelle at jeg hittil hadde tatt totalt feil i mine prognoser for sommeren 2007. Hadde jeg ikke observert at det her nede på Sørlandet har det vært slik at "eik før ask gir plask"?
Jeg måtte være "totalt på jordet", som ikke hadde sett dette ...
- - -
Vel, her på Eigebrekk har vi alle fall opplevd en enkelt dag med nordisk sommer, dvs. at maksimumstemperaturen nådde 20-tallet. Det var på mandag, den eneste penværsdagen hittil.
Jeg slo tilbake i vær-dagbøkene fra somrene etter 1993, på juli, som vi har utført komplette meteorologiske værobservasjoner etter Instituttets spesifikasjoner og instrukser. For ni år siden kom ikke temperaturene i løpet av hele måneden høyere enn til 21,5 grader, på den 13. OK, så har det vært verre enn i år i alle fall i 1998 - en liten trøst, men for hvem ...?
Fortsatt god sommer til dere som følger oss her på www.varviggo.no.


Tilbake

Nyheter

FEBRUAR BLE REKORDVARM: - Budstikka i Asker og Bærum med dette oppslaget på side 11 i dag

Bærum, 02.03.22: - Aldri har det vært så
varmt i februar som det var på månedens
siste dag. 13,8 grader er den nye Asker-
rekorden som var fra 1998, heter det i
ingressen til væroversikten komponert av
journalist Mette Sjølie.
Ja, og hva så?

Les mer


FEBRUAR 2021 VARMEST PÅ SISTE DAG: - Både 17,9 og 16,6 grader i Hokksund i Øvre Eiker søndag; hvem blir godkjent?

Bærum, 28.02.21: Skal man fortsatt forholde seg til
værdata som ligger i Meteorologisk institutts datavarehus
(eKlima), ble det satt ny fylkesvarmerekord i dag i det nye
storfylket Viken. På jernbaneknutepunktet Hokksund ble
det målt 17,9 grader!

Les mer


FEBRUARVARMEREKORD I KRISTIANSAND S I DAG: - 16,3 grader på Kjevik, men enda litt vamere i Grimstad

Bærum, 28.02.21: På den siste februar-dagen slo vårværet
til med temperaturer opp i 16,9 grader, som på Landvik
ved Grimstad. Men i sørlandshovedstaden markerte byens
lufthavn seg med ny februar-varmerekord: 16,3*C. Der
startet målingene i 1941!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©