Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 BERNTS BYGE: - Geografi og meteorologi i landets største avis


14.07.07: Så skulle det gå 12 dager før landets største avis - VG - oppdager at deler av Agder, Telemark, Buskerud, Vestfold, Akershus og Oslo aldri har opplevd en våtere innledning på juli enn nå. Meteorologien er grei, men geografien er det verre med!
"REKORD-vått fra sør til øst" skriker det mot oss i en tittel i VG på side 12 i gårsdagens avis. Det var dagen i går, fredag den 13., som må ha spilt både VGs Bergenskontors journalist Harald Vikøyr og den berømmelige desken et alvorlig geografisk puss.
Seks steder med rekordnedbør for de første 12 dagene av juli 2007 er valgt ut som representative for de rekordvåte tilstandene fra sør til øst, for å sitere titteloppslaget: Kjevik, Hedrum, Medstad, Kongsberg, Nesbyen og Sarpsborg.
Så kommer de geografiske godbitene i landets største avis: Hedrum ved Kristiansand og Medstad i Vestfold, jfr spalte 2 i brødteksten.
To av de seks viktigste stedene for rekordnedbør som avisen har valgt å satse en helside på, er helt feilpassert på Norgeskartet; ett av stedene også feilskrevet!
Identifikasjonen av "Medstad" med opprettelsesår 1900 tyder på at det er snakk om den offisielle nedbørstasjonen "Mestad i Oddernes". Den ligger i Kristiansand kommune, noen kilometer nord for byens sentrum. Altså: Definitivt ikke i Vestfold!
Så var det "Hedrum ved Kristiansand". Siden denne nedbørstasjonen ble opprettet i 1895, må det åpenbart være snakk om "Hedrum-Vestby" i Lågendalen, nærmere bestemt et sted innen Larvik kommune.
- - -
I de siste årene er det avsendt en rekke e-poster til journalist Harald Vikøyr ved VGs Bergens-kontor med påpekning av til dels alvorlige feil av hans journalistiske dekning av vær og klima i landets største avis.
Når også geografien svikter, som i gårsdagens avis, kan man bare tenke seg hva som går på det rent meteorologifaglige ...Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©