Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 - Bioforsk på Ås driver i alt 88 automatiske klimastasjoner, inklusive Landvik ved Grimstad


06.01.08: Ikke mindre enn 88 automatiske klimastasjoner driver Bioforsk på Ås som ledd i sin vær- og varslingstjeneste for norsk landbruk. Hver åttende av disse inngår for tiden i stasjonsnettet til Meteorologisk institutt. Flere vil følge etter hvert.
En av Vær og vinds trofaste nett-lesere, Ola Lesteberg i Kongsberg, spør i en e-post til Vær og vind hvor vi får tak i timesverdier for nedbøren på f.eks. Landvik ved Grimstad, som har stått sentralt både i snøkaoset på Sørlandet nå i begynnelsen av januar og som sto sentralt i vår dekning av snøkaoset i februar i fjor. Lesteberg lurte på hvor på eKlima-tjenesten hos Met.no vi fant timevise nedbørdata for Landvik, som han ikke fant.

"www.bioforsk.no"
eKlima-tjenesten hos Meteorologisk institutt, som er en forholdsvis ny gratistjeneste, gir ikke muligheter til å finne nedbøren time-for-time ved f.eks. Landvik ved Grimstad, som det har vært interessant å studere i disse snøkaotiske dager på Sørlandet. Men på nettsidene til Bioforsk på Ås i Akershus finner du slike interessante detaljer.
Klikk deg inn på "www.bioforsk.no", på forsiden får du opp vinduet i en høyre-spalte "WIPS, Varsling av skadegjørere". Klikk på dette ikonet, og så får du opp "Klimadata" i et nytt bilde øverst på en ny side. Til dette ikonet må du først velge en av de 88 automatiske klimastasjonene før du får se den omfattende menyen som bl.a. gir deg timevise øyeblikkstemperaturer, ekstremtemperaturer, jordtemperaturer, nedbørsummer, relativ luftfuktighet og mye mer.

Døgnverdier
Ønsker du døgnverdier, får du aktuelle værdata for det kalendariske døgnet 01 - 24. Ønsker du for eksempel å få ut ekstremdata innen det samme døgnet som Meteorologisk institutt bruker, går du ut fra klokkeslettet "19.00" en dag til og med klokkeslettet "18.00" den neste dagen. Ønsker du døgnnedbøren, må du starte på gårsdagens dato "07.00" og ta med samtlige time-verdier til og med "06.00" på dagens dato. Dermed kan du sammenligne direkte med Meteorologisk institutts 12- og 24-timers summer nedbørsummer.

De 11 "utvalgte"
Stasjonsoversikten til Bioforsk omfatter i alt 88 stasjoner fra Alvdal øverst i listen til Øsaker nederst. Følgende 11 inngår for tiden i Met.no sitt stasjonsnett:

- Apelsvoll (heter Østre Toten-Apelsvoll)
- Fureneset
- Kise (heter Kise på Hedmark)
- Kvithamar (het tidligere Stjørdal-Kvithamar)
- Landvik
- Løken (heter Løken i Volbu)
- Sortland
- Særheim
- Tingvoll (heter Tingvoll-Hanem)
- Tjøtta
- Vågønes (heter Bodø-Vågønes).

Etter hva Vær og vind har grunn til å tro, vil Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt etter hvert ta inn både de av Bioforsk sine klimastasjoner som tidligere inngikk i Meteorologiskes stasjonsnett, og nye som f.eks. Hokksund i Øvre Eiker. Det var Bioforsk-stasjonen Hokksund som i 2006 kunne loggføre i alt 106 nordiske sommerdager, dvs. døgn med maksimumstemperaturer på 20,0 grader eller mer sommervarme.

Tidligere Met.no-stasjoner
Følgende av Bioforsk sine automatiske klimastasjoner var tidligere klimastasjoner i operativ virksomhet for Meteorologisk institutt:
- Gjennestad (het Stokke hos Met.no)
- Ilseng (het Ilseng-Bjørke)
- Linge (het Valldal-Linge)
- Ljøsne
- Loen
- Meldal (het Meldal-Muen)
- Pasvik
- Ramnes
- Tomb (het Råde-Tomb)
- Ullensvang
- Ulvik (het Hjeltnes eller Ulvik-Hjeltnes)
- Valldal
- Ås
- Åsnes.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©