Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 FLOMVARSEL: - Femårsflom varsles over det østafjellske minus Hedmark og Oppland


15.01.08: Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har tirsdag formiddag gått ut med varsel om fem-års flom i lavereliggende strøk i Agder, Telemark, Buskerud, Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus for den 15. og 16. januar.
- Regn og snøsmelting vil gi økende vannføring i lavereliggende vassdrag på Sørlandet og Østlandet i løpet av tirsdag 15. januar og onsdag 16. januar. Dette kan føre til vannføring opp mot 5-års-flom i enkelte lavereliggende vassdrag, dvs, vassdrag med hovedtyngden av nedbørfeltet under 4 - 600 m.o.h. Det ventes ikke flomvannføringer i store og høyereliggende vassdrag, heter det i meldingen fra NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat)tirsdag middag.

Mye nedbør i kjømda
NVE har sendt ut sitt flomvarsel på bakgrunn av værvarslene fra Meteorologisk institutt om opptil 20 - 25 mm nedbør - vel å merke som regn - i løpet av det nærmeste døgnet fra tirsdag ettermiddag.

Svært mye nedbør allerede
Allerede midtveis i måneden har det kommet rikelig med nedbør i og omkring hovedstaden. På Blindern er nedbøren for de første 15 døgnene av januar summert til å bli 61,2 mm. Det normale for hele januar 49 mm, og denne normalsummen ble passert allerede natt til søndag.
Vest for Oslo, i nabokommunen i vest - Bærum - er forholdene atskillig verre. Der er det f.eks. kommet opptil åtti prosent mer nedbør enn på Blindern, for å være helt nøyaktig: 92,7 mm nedbør på Dønski. I en normal januar-måned skal det komme 62 mm som sum for hele måneden.
Allerede natt til fredag den 11.1. var normalkvoten på 62 mm passert på Dønski. Etter at værmålingene på Dønski startet i 1970, har første halvdel av januar aldri vært så fuktig som i år.
Et enda våtere sted i vestre Bærum er ved den offisielle nedbørstasjonen på Horni, ikke så langt fra nordenden av Stovivannet. Der har observatør Henning Bergseth målt til sammen 109,6 mm de siste 15 døgnene. Det normale der for hele måneden 69 mm.
Horni har dermed fått 79,1% mer nedbør enn Blindern inne i Oslo.

Overvåkes
Sandviksvassdraget overvåkes kontinuerlig av Bærum kommune, tjenestestedet Vann og avløp. Seniøringeniør Siv Kjeldsen sier til Vær og vind at hun kontinuerlig overvåker både Isielva og Lomma og selve Sandviksvassdraget etter samløpet mellom de to elvene vest for Rud-Hauger-feltet.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©