Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 LØRDA'N: - Frisk bris, april-temperaturer og perlemorskyer


19.01.08: I lavlandet østafjells var det lørdag byget frisk vestlig bris, temperaturer opptil 6 - 7 plussgrader, og spektakulære perlemorskyer i mange ettermiddagstimer som stor kontrast til stormvær i fjelltraktene i Sør-Norge.
- Døgnmiddeltemperaturen på Dønski i vestre Bærum lørdag ble 4,1 grader. Det er det normale på datoen 15. april, som en flott vårdag med brå snøsmelting under høy, blå himmel.

Perlemorskyer
Allerede ved 13.45-tiden dukket tre-fire flotte perlemorskyer opp ganske høyt på sørhimmelen. Som følge av den kraftige vinden oppe i disse "øverste" luftlagene som disse høytsvevdende is-skyene beveger i, skiftet de stadig form og intensitet i fargene.
Ved 15.45-tiden dukket flere andre perlemorskyflak opp høyt på vesthimmelen, sett fra vestre Bærum. Antakelig kunne de samme skyene sees over store deler av Østlandet og Sørlandet i disse ettermiddagstimene. Først da sola var såpass langt nede under horisonten som ved 17-tiden, hadde perlemorskyene tapt sine spektakulære farger - som perlemor, og kunne følges i flere timer senere som blasse skyflak under en ellers skyfri stjernehimmel.
Åpenbart fikk Meteorologisk institutt så mange henvendelser fra publikum som ringte inn sine opplevelser, at tv-meteorologen, statsmeteorolog John Smits, fant grunn til å nevne perlemorskyene i tv-værmeldingen på NRK1 ved 19.40-tiden.

Is-skyer
Perlemorskyene er de høystsvevende skyene vi ser, som er dannet av fuktighet, nærmere bestemt av bittesmå iskrystaller. De opptrer som oftest i høydenivå langt høyere enn normal flytrafikk, gjerne i 24.000 til 28.000 meters høyde. De dannes over fjellpartier som gir den vanligvis nord-sør-gående kraftige luftstrømmen i forbindelse med uvær på Vestlandet - storm og nedbør - noen "kraftige hopp" i bølgebevegelsen over de høyeste fjellmassivene sønnafjells. Mens det er svært kaldt oppe i 24 - 28 kilometers høyde, blir det lokalt fønvind og forholdsvis høye temperaturer mange steder i lavlandet østafjells, slik som i dag.
På Dønski i vestre Bærum ble maksimumstemperaturen lørdag 7,1 grader.
Perlemorskyene er et typisk vinterfenomen. Det er stort sett i vinterhalvåret i månedene november - februar vi kan betrakte dem; mer som en sjeldenhet også i oktober og mars.

Lysende nattskyer
Mens perlemorskyene opptrer på himmelen gjerne en stund før soloppgang og etter solnedgang i vinterhalvåret, kan man om sommeren betrakte lysende nattskyer. Dette er ikke skyer dannet av fuktighet (iskrystaller), men av gasser og forekommer i høydenivåer mellom 70.000 og 90.000 meter. Lysende nattskyer er et typisk sommerfenomen.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©