Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 Meteorologisk institutt feirer 101 år gammel høytrykksrekord på feil sted


24.01.08: - For 101 år siden, den 23. januar 1907, ble det målt et luftrykk på 1060 hektoPascal (hPa) i Mandal. Så høyt trykk har det aldri vært målt i Norge, verken før eller siden, skriver Meteorologisk institutt i et nyhetsoppslag i går. Det er feil!

Av værstatistiker Bernt Lie

En av de norgesrekordene som daværende Klimaavdelingen ved Meteorologisk institutt for en del år siden satte på sitt norgesrekordkart, var denne høytrykksrekorden fra Mandal den 23. januar 1907. Den er blant mange gamle rekorder som ikke er blitt korrigert eller justert ved en ny gjennomgang av gamle værdagbøker og protokoller.
Det er korrekt at datoen for det ekstremt høye lufttrykket (redusert til havets nivå) over Sør-Norge var den 23. januar 1907, altså på gårdagens dato for 101 år siden. Men det var ikke i Mandal at det høyeste lufttrykket ble registrert, eller avlest om man heller vil.
Vi må forflytte oss fra Vest-Agder til Telemark, til Dalen i Telemark, der målingene på den tiden foregikk på gården Vistad. Der ble det avlest - etter den gamle millimeter skalaen Hg (kvikksølv) et trykk på 796,1 mm. Det svarer til 1061,3 hPa (hectoPascal).
Dette er et forhold som jeg oppdaget under en lengre gjennomgang av gamle klimadata på Klimaavdelingen i august 1997.
For 1061,3 hPa er da vitterlig høyere enn 1060 hPa, ikke sant ansvarlig redaktør Heidi Lippestad ved Met.no sine nettsider?
Og under produksjonen av Instituttets 101-års nyhet har noen viktige tideler hectoPascal lufttrykk falt bort i Mandal: 1060,9 hPa var det i den mer moderne lufttrykksenheten, mens observatøren i Mandal ved den daværende Mandal-Telegrafstasjonen leste av 795,8 mm Hg.

Mm, mb og hPa
Fra og med den 1. januar 1937 ble det slutt på å avlese og oppgi lufttrykket i millimeter (mm Hg). Istedet kom enheten millibar (mb). En mm-avlesning på 760,0 mm Hg svarte heretter til 1013,2 hPa, det såkalte normal- eller middellufttrykket.
En gang på 90-tallet ble enheten millibar erstattet med hectoPascal (hPa). 1 mb = 1 hPa, enkelt og greitt!

Apropos Mandal
Da daværende telegrafdirektør Carsten Nielsen opprettet landets første offisielle værstasjoner omkring årsskiftet 1860/61, ble også Mandal satt på det norske værkartet fra 1.1.1861. I landets sørligste by holdt værstasjonen til ved telegrafstasjonen i Store Elvegate, helt til byutviklingen stengte værstasjonen inne. Den 21.6.1949 var det slutt på værmålingene ved Mandal-Telegrafstasjonen. Fra samme dag ble været i landets sørligste by observert fra Vestre Håland (138 m.o.h.), ca 2,5 km nordnordvest for Telegrafstasjonen nede i byen i Store Elvegate.
Gårdbruker Albert Håland overtok observatøransvaret fra dag én, men overlot roret til sin datter Anette Haaland i 1972. Etter nesten 36 års trofast tjeneste for Meteorologisk institutt måtte Anette Haaland innse at "nok er nok". Hun utførte sin siste værobservasjon fredag 31. august 2007 med kveldsobs'en denne dagen kl. 19.00, tett fulgt opp av lokalavisen Lindesnes Avis.
Etter dette har byen med sitt næringslivsslogan "Mandal - soleklart" vært uten både værstasjon og sol ...
Direktør ved Meteorologisk institutts Observasjonsdivisjon, Knut Bjørheim, så ved nedleggelsen ingen hensikt i å fortsette værmålingene i landets sørligste by. Lokale krefter, ikke minst på høyeste kommunale hold med den nyvalgte ordfører Alf Godtfred Møll i spissen, ville det annerledes og har gått i dialog med Meteorologisk institutts observasjonsdivisjon for å finne en egnet plass for opprigging av en automatstasjon.

... og i februar
Om vel 14 dager er vi over i begynnelsen av februar. Ifølge mine rekordbøker er høyeste lufttrykk på fastlands-Norge i februar de 1058,6 hPa (794,1 mm Hg) som ble avlest på klimastasjonen Bråtå i Skjåk den 4.2.1991. Bråtå (712 m.o.h.) ble nedlagt pr 1. juli 1998. Ny klimastasjon i Skjåk ble opprettet 1.10.1998 med navnet Bråtå-Slettom litt lenger ned i bygda (660 m.o.h.).


Tilbake

Nyheter

FREDAGENS ØSTLANDSSTORM GA NY NORGESREKORD: - 17,1 grader på Hokksund ble det varmeste under fønvind

CY-Pafos, 20.11.21: Avreisedagen for Vær og
Vind med følge åpnet med værgudenes
tordensalutt og heftige regnbyger et par
minteer før åtte på morgenen lokal tid. Og
tordenen ruller stadig over feriebyen tre timer
senere. Regnbygene kommer og går.

Les mer


NORGESREKORDEN I NOVEMBERKULDE ENDRET: - Er ikke lenger minus 41,8*C, men en grad mindre kaldt

CY-Pafos, 14.11.21: På denne datoen for 111 år
siden leste værobservatøren i Karasjok av
-41,8*C på stasjonens min.termometer,
korrigert for hva indeksen viste og differensen
mellom denne og hva topp min.term. i forhold
til hva hovedterm. viste

Les mer


NI KLARVÆRSDAGER PÅ RAD I PAPOS PÅ KYPROS: - Et fantastisk ferievær...

CY-Pafos, 12.11.21: Torsdagen her nede på 34
grader syd ble den niende på rad av rene
klarværsdager, dvs. at det var så lite skyer at
sum samlet skydekke morgen, middag og
kvelds holdt seg på 4, eller mindre. I hovedsak
har det vært fjærskyer.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©