Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 FORSOMMERVARMT: - Opptil 14 grader i Møre og Romsdal i går og i natt


09.02.08: Samtidig som det har regnet godt på Vestlandet det siste døgnet, har det vært nesten sommerlig på "utsatte" fjordstrøk i Møre Romsdal. Det er faktisk fire år siden at februar kunne by på så høye temperaturer som akkurat nå.
- Landets høyeste temperatur fredag ble 13,8 grader i Tafjord på indre Sunnmøre. Det markerer ifølge våre rekordbøker den høyeste februar-temperaturen på landsbasis siden 2004. Også da var det Tafjord som var varmest, men da med enda litt mer varme: 14,5 grader i maksimum den 4. februar, går det fram av dette uhøytidelige tilbakeblikket på den merkelige vinteren som vi "avslutter" om vel tre uker.
I natt var det Sunndalsøra som hadde det varmest. Mellom sju i går kveld og sju i morges krøp temperaturen opp til 13,5 grader.
Ifølge våre rekordbøker er landets høyeste temperatur, eller om man heller vil: norgesrekorden, på datoen 8. februar = 14,9 grader fra Kristiansand-Kjevik i 1993. På dagens dato er 14,4 grader fra Ørstavik-Velle på Sunnmøre i 1992 det høyeste som er registrert.

Et stykke til norgesrekorden
Først såpass langt ut i februar som den 23. er det at den absolutte norgesrekorden har forekommet. Det er Sunndalsøra (i natt med 13,5 grader) som slo til med 18,9 grader den 23.2.1990.
Tafjords lokale februar-rekord er 17,1 grader fra den 6.2., også det i 1990. Det var akkurat på denne dagen at Sunndalsøra første gangen i februar for 18 år siden flyttet februar-varmerekorden til 18,4 grader og så økte på med en halv grad til 18,9 grader 17 dager senere.

Føn
Slike ekstreme temperaturer bl.a. i februar skyldes fønvind og virkningen av den som følge av at rester av regnvær som tidligere har tømt seg over Vestlandet, er blitt helt uttørret og oppvarmet etter "mange turer opp og ned" over fjellpartier før luftmassene når fram til sentrale deler av Møre og Romsdal.
I 1990 da Sunndalsøra første gang flyttet norgesrekorden i februar til 18,4 grader den 6.2., hadde det døgnet før kommet opptil 158,9 mm nedbør på Vestlandet, nærmere bestemt på Fosse i Bergsdalen i Hordaland.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©