Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 OSLO-VÆRET: - Bare 17 dager med vinter på Blindern i januar og februar


Uansett hvor varmt det blir torsdag og fredag, vil årets februar ende opp som den tredje mildeste siden Oslo-målingene fortsatte på Blindern i 1937. Samtidig blir vinteren 2007/08 like varm som den var i 1989/90, men ikke fullt så varm som den i 1988/89.

To døgn før månedsslutt har vi her på Vær og vind beregnet middeltemperaturen på Blindern til å bli 1,8 grader. Det normale for hele februar er -4,0 grader.
- Med forholdsvis mildt vær både i dag, torsdag, og på fredag, vil den endelige månedsmiddeltemperaturen antakelig lande på 2,0 grader. Da blir det en tredjeplass på februar 2008 for de siste vel 70 årene som Oslo-været har vært observert fra Blindern, konstaterer vi i dette lille tilbakeblikket på februar i hovedstaden.

De varmeste februar-månedene
Rekorden for månedsmiddeltemperaturen i februar er 3,4 grader fra 1990. Den var dermed ikke mindre enn 7,4 grader varmere enn normalt.
Den nest varmeste var året før, i 1989, med 2,6 grader i middel. Årets på antakelig 2,0 grader blir dermed en god tredjeplass, godt foran 1998 som hadde 1,3 grader i middeltemperatur.

... og vinteren
Middeltemperaturen for vinteren 2007/08 - dvs. de tre månedene desember 2007 og januar og februar 2008 - vil dermed ende på 0,5 grader. Det betyr at de seneste 91 døgn (pr fredag kveld) i gjennomsnitt har vært 4,3 grader varmere enn normalt.

Vinter i 17 av 60 døgn
På denne siden av årsskiftet har det vært bare ti dager med vinter i klimatologisk forstand i januar og sju nå i februar. Lørdag 16. februar var den foreløpig siste dagen med vinter, dvs. med en døgnmiddeltemperatur som var over på minus-siden.
I januar var den varmeste dagen den 15.1. med en døgnmiddeltemperatur på Blindern på 4,5 grader, i praksis en dag som var 8,8 grader varmere enn normalt.
Nå i februar har hittil varmeste dag vært søndag den 24. med 6,0 grader i døgnmiddel, som er det normale på Blindern den 23./24. april! Sist søndag var det dermed 10,1 grader varmere enn normalt; ikke rart at oslo-borgerne nøt denne dagen ute i det fri.

Vår ...
Landets største avis, VG, konstaterte i tirsdagsutgaven at våren (sensasjonelt!) nå var kommet. I hovedstaden hadde det da vært vår i mer enn en uke - uavbrutt! Sist helg var det såpass varmt at både lørdagen og søndagen, ifølge Blindern-målingene, var starten på vekstsesongen. Vekstsesong er det i perioden om våren når døgnmiddeltemperaturen er 5,0 grader eller høyere, inntil sommeren "overtar" når døgnmidlet når 10,0 grader.
- Det er kanskje ikke så rart at det mange steder er blitt rakler på trærne allerede og at allergi-sesongen dermed har begynt. Rekordtidlig, spør du meg!
Vårhilsen:
Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

FREDAGENS ØSTLANDSSTORM GA NY NORGESREKORD: - 17,1 grader på Hokksund ble det varmeste under fønvind

CY-Pafos, 20.11.21: Avreisedagen for Vær og
Vind med følge åpnet med værgudenes
tordensalutt og heftige regnbyger et par
minteer før åtte på morgenen lokal tid. Og
tordenen ruller stadig over feriebyen tre timer
senere. Regnbygene kommer og går.

Les mer


NORGESREKORDEN I NOVEMBERKULDE ENDRET: - Er ikke lenger minus 41,8*C, men en grad mindre kaldt

CY-Pafos, 14.11.21: På denne datoen for 111 år
siden leste værobservatøren i Karasjok av
-41,8*C på stasjonens min.termometer,
korrigert for hva indeksen viste og differensen
mellom denne og hva topp min.term. i forhold
til hva hovedterm. viste

Les mer


NI KLARVÆRSDAGER PÅ RAD I PAPOS PÅ KYPROS: - Et fantastisk ferievær...

CY-Pafos, 12.11.21: Torsdagen her nede på 34
grader syd ble den niende på rad av rene
klarværsdager, dvs. at det var så lite skyer at
sum samlet skydekke morgen, middag og
kvelds holdt seg på 4, eller mindre. I hovedsak
har det vært fjærskyer.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©