Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 OSLO-VÆRET: - Bare 17 dager med vinter på Blindern i januar og februar


Uansett hvor varmt det blir torsdag og fredag, vil årets februar ende opp som den tredje mildeste siden Oslo-målingene fortsatte på Blindern i 1937. Samtidig blir vinteren 2007/08 like varm som den var i 1989/90, men ikke fullt så varm som den i 1988/89.

To døgn før månedsslutt har vi her på Vær og vind beregnet middeltemperaturen på Blindern til å bli 1,8 grader. Det normale for hele februar er -4,0 grader.
- Med forholdsvis mildt vær både i dag, torsdag, og på fredag, vil den endelige månedsmiddeltemperaturen antakelig lande på 2,0 grader. Da blir det en tredjeplass på februar 2008 for de siste vel 70 årene som Oslo-været har vært observert fra Blindern, konstaterer vi i dette lille tilbakeblikket på februar i hovedstaden.

De varmeste februar-månedene
Rekorden for månedsmiddeltemperaturen i februar er 3,4 grader fra 1990. Den var dermed ikke mindre enn 7,4 grader varmere enn normalt.
Den nest varmeste var året før, i 1989, med 2,6 grader i middel. Årets på antakelig 2,0 grader blir dermed en god tredjeplass, godt foran 1998 som hadde 1,3 grader i middeltemperatur.

... og vinteren
Middeltemperaturen for vinteren 2007/08 - dvs. de tre månedene desember 2007 og januar og februar 2008 - vil dermed ende på 0,5 grader. Det betyr at de seneste 91 døgn (pr fredag kveld) i gjennomsnitt har vært 4,3 grader varmere enn normalt.

Vinter i 17 av 60 døgn
På denne siden av årsskiftet har det vært bare ti dager med vinter i klimatologisk forstand i januar og sju nå i februar. Lørdag 16. februar var den foreløpig siste dagen med vinter, dvs. med en døgnmiddeltemperatur som var over på minus-siden.
I januar var den varmeste dagen den 15.1. med en døgnmiddeltemperatur på Blindern på 4,5 grader, i praksis en dag som var 8,8 grader varmere enn normalt.
Nå i februar har hittil varmeste dag vært søndag den 24. med 6,0 grader i døgnmiddel, som er det normale på Blindern den 23./24. april! Sist søndag var det dermed 10,1 grader varmere enn normalt; ikke rart at oslo-borgerne nøt denne dagen ute i det fri.

Vår ...
Landets største avis, VG, konstaterte i tirsdagsutgaven at våren (sensasjonelt!) nå var kommet. I hovedstaden hadde det da vært vår i mer enn en uke - uavbrutt! Sist helg var det såpass varmt at både lørdagen og søndagen, ifølge Blindern-målingene, var starten på vekstsesongen. Vekstsesong er det i perioden om våren når døgnmiddeltemperaturen er 5,0 grader eller høyere, inntil sommeren "overtar" når døgnmidlet når 10,0 grader.
- Det er kanskje ikke så rart at det mange steder er blitt rakler på trærne allerede og at allergi-sesongen dermed har begynt. Rekordtidlig, spør du meg!
Vårhilsen:
Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©