Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 PÅSKEKULDE II: - Rekordtidlig påske, som i år, har ført til sjelden påskedagskulde


23.03.08: (NY!) Natt til i dag - 1. påskedag - krøp temperaturene på landets kaldeste sted til minus 35,9 grader. Det var på Finnmarksvidda.
I Oslo kommune satte Bjørnholt i Nordmarka ny mars-rekord. Lengst sør i landet ble sist natt vinterens kaldeste.


Fram til neste påske er det klart for en større arbeidsoppgave: Hva er ekstremtemperaturene for påsken de siste 50 - 60 årene? Eller gjennom hele den norske observasjonsperioden på ca 150 år?Uansett, natt til i dag (første påskedag) har det vært uvanlig kaldt over hele landet. Til å være første påskedag, på den tredje tidligste dato som denne dagen kan plassere seg på i den gregorianske kalenderen, er det høyst sannsynlig at nattens minus 35,9 grader fra Suolovuopmi-Lulit i Kautokeino kommune er tidenes laveste notering for påsken gjennom de seneste ca 150 årene!

E-postene kommer
Idet vakthavende meteorolog hos Storm Weather Center i Bergen, Olav Krogsæter, går av nattevakt, konstaterer han at det jamen er kaldt ute.
- Ut fra de tallene jeg har, tror jeg at Finse må ha satt ny kulderekord for mars nå natten til 23. mars. Kl. 04.00 var det ihvertfall -32,2 grader, og de tallene jeg sitter på, sier at forrige rekord var -32,0 fra 1979. Minimumstemperaturen er i skrivende stund ikke klar når klokken bare er 06.15, melder Krogsæter.
På Meteorologisk institutts eKlima-tjeneste finner vi selv fram til -33,3 grader som nattens laveste fram til 07.00 på Finse-Finsevatn.
Dette er nok dessverre ikke kulderekord for mars på Finse for den nye automatstasjonen som ligger litt øst for selve jernbanestasjonen og noe lavere i terrenget, for de helt lokalkjente nede på Finsefetene. Ifølge rekordlisten på eKlima hos Met.no er -34,6 grader fra 2.3.2005 mars-kulderekorden ved den nye stasjonen, mens -32,0 grader fra 18.3.1979 er fra den tidligere værstasjonen ved selve jernbanestasjonen bak lok.stallene.
I det eksemplaret av egne rekordbøker som befinner seg på landstedet her på Eigebrekk, finner jeg imidlertid -36,4 grader fra 2.3.2001 som Finses lokale mars-rekord fra den nye automatstasjonen øst på Finsefetene.

- Flere kulderekorder?
Steinar Midtskogen, som driver vær-nettstedet "www.voksenlia.net" fra sin observasjonspost høyt oppe i Holmenkollåsen i Oslo, skriver at temperaturene denne påskedagen er verdt å undersøke. Han har i farten funnet følgende under minus 30 grader i nattens minimumstemperaturer fram til kl. 07.00 i morges:

¤ -35,9 grader Suolovuopmi-Lulit (FIN)
¤ -33,9 grader Drevsjø i Engerdal (HED)
¤ -33,3 grader Røros Lufthavn (S-TRL)
¤ -33,3 grader Finse-Finsevatn (HOR)
¤ -33,3 grader Cuovddatmohkki (FIN)
¤ -32,7 grader Tynset-Hansmoen (HED)
¤ -31,9 grader Sihcajávri (FIN)
¤ -31,5 grader Kautokeino I (FIN)
¤ -30,4 grader Dagali Lufthavn (BUS).

- Ny norgesrekord på den 23.3.
La oss her på Vær og vind legge til at norgesrekorden i kulde på datoen 23. mars, fram til i dag, er -35,0 grader fra Cuovddatmohkki i Karasjok kommune fra 1978.
Så Steinar Midtskogen har så absolutt rett i at det var grunn til å undersøke litt rundt de svært lave temperaturene sist natt, når det aldtså ble satt ny norgesrekord på datoen 23. mars!

Ny oslo-rekord for mars
Tord Solvang sender e-post fra Skullerud sørøst i Oslo og melder om at natten til første påskedag ble kald i Oslo-området, til dels svært kald enkelte steder.
- Kaldest var det på Bjørnholt i Nordmarka med hele -24,2 grader. Det er langt under den Oslo-rekorden for mars som lyder på -21,3 grader, satt på Blindern i 1942, understreker Solvang.
For egen del kan vi legge til at nevnte Blindern-rekord - som også er rekord for de andre værstasjonene innen hovedstaden: Oslo I, Tryvasshøgda, Holmenseter, Bygdø Kongsgård og Bygdøy - var fra den 12. mars, altså under den strenge og lange krigsvinteren 1942.

I og rundt Oslo i natt
Tord Solvang har logget ut følgende minimumstemperaturer fra i natt (natten til første påskedag):

¤ -24,4 grader Bjørnholt i Nordmarka
¤ -19,5 grader Hakadal-Bliksrudhagan
¤ -18,7 grader Hakadal Jernbanestasjon
¤ -17,0 grader Aurskog II
¤ -16,0 grader Gardermoen
¤ -14,2 grader Alna i Oslo
¤ -13,3 grader Tryvasshøgda
¤ -13,1 grader Oslo-Blindern
¤ -11,1 grader Asker-Sem.

Det synes å ha vært en ganske markert inversjonssituasjon i hovedstadsområdet i natt: -13,3 grader på Tryvasshøgda i 514 meters høyde og -24,4 grader på Bjørnholt i 360 meters høyde.
Fra "hjemmebasen" til Solvang rapporterer han om -17,4 grader i natteminimum på Skullerud.
Og fra egen hjemmebase må vi vente til i morgen kveld for å se hva påskevikarene har observert.

-8,5 i Mandal
Her nede på Eigebrekk, lengst sørøst i Mandal kommune og helt ute ved Skagerrak, ble nattens minimum -8,5 grader. Det er det kaldeste siden vi stengte for vinteren sist i oktober i fjor.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TROPENATTEN FREDAG 28.6.2024: -- Ny norgersrekord for juni satt på Sunndalsøra. Ikke kaldere enn 24,4*C i natt

Mandal-Eigebrekk, 28.6.24: Ikke mindre enn 28 av
Meteorologisk institutts klimastasjoner i Møre og
Romsdal, Trøndelag og Nordland fylker opplevde i natt
årets første tropenatt. Så mange steder samtidig i juni
måned hører til sjeldenhetene!

Les mer


TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©