Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 17. MAI: - Tidenes kaldeste i hovedstaden og ellers i Oslo-området med snø i luften


19.05.08: Da de utsendte reporterne møtte fram på Skaugum i forbindelse med kronprinsparet og deres start på nasjonaldagen, ble de møtt av værgudenes kalde skulder: Det snødde! Etter endt oppdrag og retur til egne redaksjoner fikk de varmet seg ...

- Det snør på Skaugum. Det var SMS-en til oss fra en av de utsendte reporterne tidlig om morgenen den 17. mai. Selv mottok vi meldingen på "Norges tak", på Finse, der det også snødde litt. Dette var tross alt i ca 1222 meters høyde - Skaugum ligger bare på ca 162.
- Ved Meteorologisk institutts klimastasjon i nærheten, på Asker-Sem, hadde det vært 3,1 grader på det kaldeste fram til kl. 08.00, får vi opplyst av den lokale observatøren, Arne Hagen. Morgentemperaturen akkurat da var de samme 3,1 gradene. Cirka tre timer senere kom en snøbyge over Asker-bygda og fikk temperaturene på Sem ned i 2,2 grader.

Snø på nasjonaldagen
Det er første gang på mer enn 80 år at det rapporteres om snø på nasjonaldagen i de lavere strøkene i og omkring hovedstaden. Under barnetoget i 1927 ble det rapportert om at det snødde også da mens det pågikk gjennom sentrumsgatene. I skrivende stund har vi ikke fått verifisert hva temperaturen var ved Observatoriet på Solli; årbøkene fra 1927 med detaljdata bl.a. fra Oslo er arkivert på "ukjent sted". Og Oslo-data eldre enn fra 1937 er ikke tilbakepønsjet, etter hva vi får opplyst ved Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt.

- Årets den kaldeste
Uansett hvordan vi vrir og vender på temperaturene på årets nasjonaldag, blir den 17. mai 2008 en av de aller kaldeste vi har opplevd. Her ved hjemmebasen til Vær og vind sluddet det da det lokale 17. mai-toget passerte ved 11-tiden og temperaturen sank til 1 plussgrad.
Uttrykt ved temperaturen midt på dagen, f.eks. på Blindern, kl. 14.00 sommertid, var den i år (dvs. i forgårs) 4,8 grader. Det er langt lavere enn på noen annen rekordkald nasjonaldag, nemlig i 1996 da middagstemperaturen kl. 14.00 var 6,7 grader.
Under krigen, i 1941, da det hadde vært minus 1,1 grader på det kaldeste om natten til den 17.5. - og som vel å merke er den laveste temperaturen som er målt på Blindern eller ved Observatoriet ved Solli siden 1877 på den 17. mai - steg temperaturen til kl. 14.00 til 8,1 grader.
Så ved slutten av barnetoget gjennom Oslo sentrum vil avgjort årets tog være det som har trosset det kaldeste som har vært midt på dagen i de årene som Oslo-været har vært observert på Blindern fra 1937.

Døgnet 17. mai
Tidligere i dette tilbakeblikket har vi forholdt oss til temperaturen midt på dagen. Døgnmiddeltemperaturen er, som begrepet antyder, et uttrykk for temperaturen gjennom døgnets 24 timer. Her er døgnmiddeltemperaturen de kaldeste årene fra 1937 på Blindern:

Normal = 11,1 grader
¤ 2008 = 4,2 grader (24 t-middel)
¤ 1996 = 4,7 grader (k-faktor)
¤ 1941 = 5,5 grader (k-faktor).

Sagt på enda en annen måte: Årets nasjonaldag i hovedstaden var akkurat så temperert som det normale er den 14./15. april!
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©