Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VARMEREKORDER II: - Mai avsluttet med tropevarme i Midt-Norge og den nest høyeste mai-temperaturen til nå


01.06.08: Den varme og tørre luftstrømmen fra Sahara slo til for fullt på den siste mai-dagen i østlige deler av Trøndelag og det østafjellske. Aldri før har noe sted i Midt-Norge opplevd tropevarme i mai.
Kotsøy Jernbanestasjon nådde 30,1 grader.


- I tillegg til tørken på den sørlige delen av Vestlandet er det unektelig tidenes første tropevarme-notering fra Kotsøy Jernbanestasjon i Midtre Gauldal kommune i Sør-Trøndelag fylke som står for det mest sensasjonelle ved årets mai-vær her i landet, mener vi her på Vær og vind.
Når et så markert varmluftsfremstøt fra sør og sørøst kommer inn over grensen, sammen med lokal soloppvarming, er det ikke uvanlig at Trøndelagsfylkene først får merke varmen, samtidig med at tradisjonelt varme steder i Østerdalen, i Østfold, omkring hovedstaden og i Buskerud også kan glede seg over mye varme som kan gi nye rekorder - slik som i går.

Tøyde fylkesrekord med to grader
Den nye, automatiske klimastasjonen på Kotsøy Jernbanestasjon logget ut 30,1 grader som dagens maksimumstemperatur på lørdag, på den siste dagen i mai. Det er nøyaktig to grader høyere enn hva alle andre av Meteorologisk institutts værstasjoner i samme fylke gjennom de siste ca 150 årene har klart å fremskaffe! Den tidligere fylkesrekorden for Sør-Trøndelag var 28,1 grader fra Orkdal-Øyum den 29. mai 1988, dvs. for ganske nøyaktig tjue år siden.
- Kotsøys 30,1 grader er tidenes nest høyeste mai-temperatur registrert ved de offisielle værstasjonene til Meteorologisk institutt. Det er bare den absolklutte norgesrekorden - som i forgårs kunne feire sitt 100-års-jubileum - på 31,3 grader fra Flekkefjord og den 30.5.1908 som overgår lørdagens rekordnotering!

Tangering i Rogaland
Fister-Sigmundstad i Ryfylke tangerte fylkesrekorden i mai-varme i Rogaland fra 1954: 29,0 grader. Den samme varmen ble registrert i Sauda i Ryfylke den 30. mai for 54 år siden.

Rekord i Bærum
På Dønski i Bærum ble det også satt ny mai-varmerekord med 28,6 grader lørdag 31.5. Det er seks tidels grad høyere enn den lokale mai-varmerekorden fra 1992 da det på den siste mai-dagen for nøyaktig 16 år siden ble målt 28,0 grader.
Den nye varmerekorden på Dønski i vestre Bærum markerer samtidig ny mai-rekord for værstasjonene som har vært i drift i Bærum kommune siden 1941.

På Blindern
Selv om Blindern havnet på en niendeplass over landets varmeste steder lørdag 31. mai, ble det med 28,0 grader den nest høyeste mai-temperaturen på Blindern i de vel 70 årene som Oslo-målingene har skjedd på Blindern. Hovedstaden kunne notere seg for den heteste mai-dagen på 62 år! Bare 28,4 grader fra 29.5.1946 overgår gårsdagens
nivå.

Alpinstedet Trysil
Ikke mindre enn 27,9 grader kunne Trysil Vegstasjon logge ut som maksimum den 31.5. Det høyeste som har vært ved de tidligere værstasjonene i Trysil, var 26,0 grader fra Trysil-Innbygda 29.5.1978.

På Røros
Værstasjonen på Røros Lufthavn logghet ut 25,7 grader i maksimum den 31.5. Det er hele 1,6 grader over den tidligere rekorden fra 28.5.1946.
Det skal imidlertid legges til at Røros allerede på fredag satte ny lokal mai-rekord, som altså ble tøyd med vel en grad.

De høyeste maks.temp'ene
Dette er de høyeste maksimumstemperaturene fra lørdag 31. mai, som vi her på Vær og vind fikk oppgitt av Værvarslingsavdelingen på Meteorologisk institutt:

~ 30,1 grader Kotsøy Jernbanestasjon
~ 29,0 grader Fister-Sigmundstad
~ 28,6 grader Dønski i vestre Bærum og Gulsvik Jernbanestasjon
~ 28,5 grader Kongsberg Brannstasjon
~ 28,4 grader Meråker-Egga, og Sauda i Ryfylke
~ 28,3 grader Soknedal Jernbanestasjon
~ 28,2 grader Alna i Oslo
~ 28,1 grader Rena-Haugedalen (28,6 på fredag)
~ 28,0 grader Hønefoss-Høyby, Oslo-Blindern og Drammen-Berskog
~ 27,9 grader Trysil Vegstasjon
~ 27,8 grader Hakadal Jernbanestasjon.

Når tabellene i Klimatologisk månedsoversikt fra Klimadivisjonen på
Meteorologisk institutt foreligger mandag, skal vi sjekke ut ytterligere steder som kunne notere seg for nye mai-varmerekorder.

Varmt i fjellet
Også i sør-norske lavfjellsområder var det rekordvarmt både lørdag og søndag. Helt uoffisielt ved Karistua på Vikerfjell lengst nord i Ringerike kommune (690 m.o.h.) ble det målt 26,5 grader ved 15-tiden både i går og i dag.
Fra dette fjellområdet kan vi derfor i dag, søndag, melde om de første molteblomstene ...
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©