Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 SKAGERRAK: - Dramatisk fall i sjøtemperaturene langs Sørlandskysten


11.06.08: En e-post fra Eystein Simonsen ved Mosseporten i Østfold melder om sjokkerende temperaturfall ved Havforskningsinstiuttets målinger i Arendal: 8,0 grader på en meters dyp kl. 10.00 i formiddag. Her kommer flere detaljer.

Hver formiddag kl. 10.00 måler Havforskningsinstituttets forskningsstasjon Flødevigen i Arendal sjøtemperaturene i sjøoverflaten og på en, 19 og 75 meters dyp. På Instituttets nettsted fant Eystein Simonsen dagens observasjoner som bl.a. angir 8,0 grader på en meters dyp.
- Sjekk temperaturfallet! er hans oppfordring til oss her på Vær og vind.

På neset
Det eneste stedet der Meteorologisk institutt har opprettholdt sjøtemperaturmålingene kl. 14.00 sommertid (kl. 13.00 normaltid), er på Lindesnes Fyr. De øvrige fyrene som Lista (Farsund), Oksøy (Kristiansand S.), Torungen (Arendal), Lyngør (Tvedestrand) og Færder er automatisert; dermed utføres ikke lenger sjøtemperaturmålingene.
Fyrmester Kjell Olsen er vakthavende ute på neset i disse dager. Han kan til fulle bekrefte det dramatiske temperaturfallet i sjøen, som er blitt registrert ved Flødevigen i Arendal.

Nesten tjue grader
- Lørdag 7. juni kl. 14.00 var det 19,8 grader i sjøen her på Lindesnes Fyr. Søndag var det på samme tidspunkt 18,6 grader, mandag dramatisk fall til 11,2 grader, tirsdag til 7,6 grader og i dag, onsdag den 11.6., til 7,3 grader, forklarer fyrmester Olsen.
- Hva skjedde?
- Vinden slo om på nordvest. Dermed kom det inn kaldt overflatevann fra Nordatlanteren. Nesten sju og en halv grad på ett døgn og hele 11 grader på to døgn er helt ekstremt, sier Olsen, som ikke kan erindre å ha opplevd maken til temperaturfall på så kort tid.

Rekord
- Til å være så vidt tidlig i juni som den 7., er 19,8 grader rekord, antyder Kjell Olsen. Han legger til at slik forandring på ett og to døgn har han heller aldri tidligere opplevd på "neset".
Fra hukommelsen henter han fram et eksempel på det motsatte, uten å ha dag og tid foran seg. Men en dag i juli var det 9,8 grader ved den offisielle målingen kl. 14.00. Utpå kvelden, fire-fem timer senere da turister mente det var helt deilig å hoppe i sjøen for et kveldsbad, viste det seg å ha blitt over 20 grader! Den gang var det svak sørøstlig vind eller lett bris som i løpet av noen få timer fikk varmt overflatevann inn til Lindesnes Fyr.
Sjøtemperaturene ved Meteorologisk institutts værstasjoner på Kystverkets fyrstasjoner langs norskekysten utføres på en halv til trekvart meters dyp.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

SVENSK TROPEVARME TORSDAG: - 37,3*C i Östra Småland varmeste i juli-Sverige på 89 år!

Mandal-Eigebrekk, 22.07.22: Torsdag 21.7. blir stående i
moderne svensk klimahistorie med landets høyeste
temperatur i juli siden 1933. For 89 år siden, den 9.7.1933,
ble det målt 38,0*C i Ulltuna, samme dag som Halden
hadde norsk tropenattrekord.

Les mer


VARM SØRLANDSMORGEN; INGEN TROPENATT: - Morgentemperaturer kl. 08.00 oppe på 20-tallet

Mandal-Eigebrekk, 22.07.22: Om natten her nede på
Sørlandet har vært varm, ble det ingen tropenatt! Og heller
ikke andre steder i resten av landet.
- Og det kan ventes kraftige byger, legges det til av
klimaforsker Jostein Mamen på Met.no.

Les mer


KRISTIANSAND S. I DAG: - Yr.no-prognose 30; det ble bare 25,9 grader

Mandal-Eigebrekk, 21.07.22: I dag, torsdag, skulle det bli
virkelig tropevarmt i Sørlandshovedstaden. På hjemfarten
fra Hirtshals med kveldsavgangen i går endret prognosen
på skipets tv-skjermer seg fra 28 til 30 grader. Det ble bare
25,9*C...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©