Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 SKAGERRAK: - Dramatisk fall i sjøtemperaturene langs Sørlandskysten


11.06.08: En e-post fra Eystein Simonsen ved Mosseporten i Østfold melder om sjokkerende temperaturfall ved Havforskningsinstiuttets målinger i Arendal: 8,0 grader på en meters dyp kl. 10.00 i formiddag. Her kommer flere detaljer.

Hver formiddag kl. 10.00 måler Havforskningsinstituttets forskningsstasjon Flødevigen i Arendal sjøtemperaturene i sjøoverflaten og på en, 19 og 75 meters dyp. På Instituttets nettsted fant Eystein Simonsen dagens observasjoner som bl.a. angir 8,0 grader på en meters dyp.
- Sjekk temperaturfallet! er hans oppfordring til oss her på Vær og vind.

På neset
Det eneste stedet der Meteorologisk institutt har opprettholdt sjøtemperaturmålingene kl. 14.00 sommertid (kl. 13.00 normaltid), er på Lindesnes Fyr. De øvrige fyrene som Lista (Farsund), Oksøy (Kristiansand S.), Torungen (Arendal), Lyngør (Tvedestrand) og Færder er automatisert; dermed utføres ikke lenger sjøtemperaturmålingene.
Fyrmester Kjell Olsen er vakthavende ute på neset i disse dager. Han kan til fulle bekrefte det dramatiske temperaturfallet i sjøen, som er blitt registrert ved Flødevigen i Arendal.

Nesten tjue grader
- Lørdag 7. juni kl. 14.00 var det 19,8 grader i sjøen her på Lindesnes Fyr. Søndag var det på samme tidspunkt 18,6 grader, mandag dramatisk fall til 11,2 grader, tirsdag til 7,6 grader og i dag, onsdag den 11.6., til 7,3 grader, forklarer fyrmester Olsen.
- Hva skjedde?
- Vinden slo om på nordvest. Dermed kom det inn kaldt overflatevann fra Nordatlanteren. Nesten sju og en halv grad på ett døgn og hele 11 grader på to døgn er helt ekstremt, sier Olsen, som ikke kan erindre å ha opplevd maken til temperaturfall på så kort tid.

Rekord
- Til å være så vidt tidlig i juni som den 7., er 19,8 grader rekord, antyder Kjell Olsen. Han legger til at slik forandring på ett og to døgn har han heller aldri tidligere opplevd på "neset".
Fra hukommelsen henter han fram et eksempel på det motsatte, uten å ha dag og tid foran seg. Men en dag i juli var det 9,8 grader ved den offisielle målingen kl. 14.00. Utpå kvelden, fire-fem timer senere da turister mente det var helt deilig å hoppe i sjøen for et kveldsbad, viste det seg å ha blitt over 20 grader! Den gang var det svak sørøstlig vind eller lett bris som i løpet av noen få timer fikk varmt overflatevann inn til Lindesnes Fyr.
Sjøtemperaturene ved Meteorologisk institutts værstasjoner på Kystverkets fyrstasjoner langs norskekysten utføres på en halv til trekvart meters dyp.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©