Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 LYNNEDSLAG: - Lite nedbør under tordenværet i natt; mest på Kjevik med 4,9 mm


Mandal-Eigebrekk, 18.06.08: (Oppdatert!) Det varslede tordenværet nådde Lindesnes- og Mandalsområdet ved 01.30-tiden i natt. Det beveget seg nordøstover med en fart av 25-30 kilometer i timen. Fem-seks lynnedslag tok telefonforbindelsen i nærområdet.

Når du bor i et gammelt trehus, opprinnelig fra 1760-årene, blir du spesielt oppmerksom når fjerne lyn (kornmo) eller skikkelige lyn lyser opp nattehimmelen. Ingenting kunne vel være verre enn at et nedslag på huset skulle sette hele huset i brann.
Ved 01.30-tiden. dvs. nøyaktig kl. 01.38, flerret et lyn nattehimmelen med tordenskrallet ca 80 sekunder senere. Det indikerte dermed at lynet ble utladet ca 27 kilometer unna, og da i sørvestlig retning, dvs. rett ut for Lindesnes Fyr, antakelig mellom to sky-celler ute over havet.

Fem-seks nære lynnedslag
De første regndråpene ble observert noen minutter over klokka to. Kl. 02.27 slo lynet ned ca 1500 meter sørvest for det gamle våningshuset vårt på Eigebrekk. I løpet av de 11 minuttene fram til 02.38 var det ytterligere fem-seks nedslag i umiddelbar nærhet. Dermed ble telefonforbindelsen med omverdenen brutt.
Til alt hell var det - som nevnt - begynt å regne; svært forsiktig til å være under et tordenvær. Men den knusktørre bakken og skogbunnen ble heldigvis ikke antent.

Kristiansand ble også vekket ...
Også i Kristiansand ble folk bråvekket av kraftige lynblaff og ledsagende tordenbrak, slik programleder Kjell Pedersen for NRK-Sørlandets formiddagssending kunne fortelle vakthavende meteorolog på Blindern, statsmeteorolog Haakon Melhuus om i den daglige værpraten ca 11.10 i formiddag.

- Ikke tropisk
Denne gangen var det ikke et aktivt og mer tropisk tordenværsområde som kom inn over Vest-Agder i natt og trakk seg nordøst over. Til det er havtemperaturen ute i Nordsjøen og Skagerrak for lav til at slike uvær "suger opp" fuktighet fra havet og utvikler seg videre. Sjøtemperaturen på Eigebrekk kl. 14.00 i går middag var 12,6 grader.
Erfaringsmessig er det først når overflatetemperaturen i Nordsjøen og spesielt Skagerrak når opp i 16-18 grader og det er muligheter for at det blir tropenatt, at tordenværs-skycellene utvikler seg over havet før uværet når land.

Nedbøren i natt
- Overraskende lite nedbør, spør du meg, til å være et sommertordenvær på Sørlandet. Her kommer en del steder med nattens nedbør:

~ 4,9 mm Kristiansand-Kjevik
~ 4,0 mm Arendal-Torungen Fyr
~ 2,6 mm Lindesnes Fyr og Konsmo-Høyland
~ 1,8 mm Mandal-Eigebrekk
~ 1,2 mm Farsund-Lista Fyr
~ 0,3 mm Byglandsfjord-Solbakken og Hovden-Lundane
~ 0,2 mm Nelaug-Jernbanestasjonen
~ Ingen nedbør Lyngør Fyr.

Telefonen i orden igjen
Kl. 12.15 var telefonforbindelsen til abonnenter på Eigebrekk, i Sandviken og omkring Skogsøy i orden igjen. Televerkets montør lokaliserte feilen i en koblingsboks i Skogsøysundet mellom Eigebrekk og Tregde.
I dette området er det også elendig eller ingen mobildekning. Derfor er det også av avgjørende betydning at fasttelefonforbindelsen er i orden. Denne gangen var en montør fra kontraktøren Sønnico AS i Mandal i området som var uten telefonforbindelse via fastnettet slik at feilen ble rettet på rekordkort tid.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©