Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 LYNNEDSLAG: - Lite nedbør under tordenværet i natt; mest på Kjevik med 4,9 mm


Mandal-Eigebrekk, 18.06.08: (Oppdatert!) Det varslede tordenværet nådde Lindesnes- og Mandalsområdet ved 01.30-tiden i natt. Det beveget seg nordøstover med en fart av 25-30 kilometer i timen. Fem-seks lynnedslag tok telefonforbindelsen i nærområdet.

Når du bor i et gammelt trehus, opprinnelig fra 1760-årene, blir du spesielt oppmerksom når fjerne lyn (kornmo) eller skikkelige lyn lyser opp nattehimmelen. Ingenting kunne vel være verre enn at et nedslag på huset skulle sette hele huset i brann.
Ved 01.30-tiden. dvs. nøyaktig kl. 01.38, flerret et lyn nattehimmelen med tordenskrallet ca 80 sekunder senere. Det indikerte dermed at lynet ble utladet ca 27 kilometer unna, og da i sørvestlig retning, dvs. rett ut for Lindesnes Fyr, antakelig mellom to sky-celler ute over havet.

Fem-seks nære lynnedslag
De første regndråpene ble observert noen minutter over klokka to. Kl. 02.27 slo lynet ned ca 1500 meter sørvest for det gamle våningshuset vårt på Eigebrekk. I løpet av de 11 minuttene fram til 02.38 var det ytterligere fem-seks nedslag i umiddelbar nærhet. Dermed ble telefonforbindelsen med omverdenen brutt.
Til alt hell var det - som nevnt - begynt å regne; svært forsiktig til å være under et tordenvær. Men den knusktørre bakken og skogbunnen ble heldigvis ikke antent.

Kristiansand ble også vekket ...
Også i Kristiansand ble folk bråvekket av kraftige lynblaff og ledsagende tordenbrak, slik programleder Kjell Pedersen for NRK-Sørlandets formiddagssending kunne fortelle vakthavende meteorolog på Blindern, statsmeteorolog Haakon Melhuus om i den daglige værpraten ca 11.10 i formiddag.

- Ikke tropisk
Denne gangen var det ikke et aktivt og mer tropisk tordenværsområde som kom inn over Vest-Agder i natt og trakk seg nordøst over. Til det er havtemperaturen ute i Nordsjøen og Skagerrak for lav til at slike uvær "suger opp" fuktighet fra havet og utvikler seg videre. Sjøtemperaturen på Eigebrekk kl. 14.00 i går middag var 12,6 grader.
Erfaringsmessig er det først når overflatetemperaturen i Nordsjøen og spesielt Skagerrak når opp i 16-18 grader og det er muligheter for at det blir tropenatt, at tordenværs-skycellene utvikler seg over havet før uværet når land.

Nedbøren i natt
- Overraskende lite nedbør, spør du meg, til å være et sommertordenvær på Sørlandet. Her kommer en del steder med nattens nedbør:

~ 4,9 mm Kristiansand-Kjevik
~ 4,0 mm Arendal-Torungen Fyr
~ 2,6 mm Lindesnes Fyr og Konsmo-Høyland
~ 1,8 mm Mandal-Eigebrekk
~ 1,2 mm Farsund-Lista Fyr
~ 0,3 mm Byglandsfjord-Solbakken og Hovden-Lundane
~ 0,2 mm Nelaug-Jernbanestasjonen
~ Ingen nedbør Lyngør Fyr.

Telefonen i orden igjen
Kl. 12.15 var telefonforbindelsen til abonnenter på Eigebrekk, i Sandviken og omkring Skogsøy i orden igjen. Televerkets montør lokaliserte feilen i en koblingsboks i Skogsøysundet mellom Eigebrekk og Tregde.
I dette området er det også elendig eller ingen mobildekning. Derfor er det også av avgjørende betydning at fasttelefonforbindelsen er i orden. Denne gangen var en montør fra kontraktøren Sønnico AS i Mandal i området som var uten telefonforbindelse via fastnettet slik at feilen ble rettet på rekordkort tid.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

FREDAGENS ØSTLANDSSTORM GA NY NORGESREKORD: - 17,1 grader på Hokksund ble det varmeste under fønvind

CY-Pafos, 20.11.21: Avreisedagen for Vær og
Vind med følge åpnet med værgudenes
tordensalutt og heftige regnbyger et par
minteer før åtte på morgenen lokal tid. Og
tordenen ruller stadig over feriebyen tre timer
senere. Regnbygene kommer og går.

Les mer


NORGESREKORDEN I NOVEMBERKULDE ENDRET: - Er ikke lenger minus 41,8*C, men en grad mindre kaldt

CY-Pafos, 14.11.21: På denne datoen for 111 år
siden leste værobservatøren i Karasjok av
-41,8*C på stasjonens min.termometer,
korrigert for hva indeksen viste og differensen
mellom denne og hva topp min.term. i forhold
til hva hovedterm. viste

Les mer


NI KLARVÆRSDAGER PÅ RAD I PAPOS PÅ KYPROS: - Et fantastisk ferievær...

CY-Pafos, 12.11.21: Torsdagen her nede på 34
grader syd ble den niende på rad av rene
klarværsdager, dvs. at det var så lite skyer at
sum samlet skydekke morgen, middag og
kvelds holdt seg på 4, eller mindre. I hovedsak
har det vært fjærskyer.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©