Samarbeids- partnere:
|
LYNNEDSLAG: - Lite nedbør under tordenværet i natt; mest på Kjevik med 4,9 mm
Mandal-Eigebrekk, 18.06.08: (Oppdatert!) Det varslede tordenværet nådde Lindesnes- og Mandalsområdet ved 01.30-tiden i natt. Det beveget seg nordøstover med en fart av 25-30 kilometer i timen. Fem-seks lynnedslag tok telefonforbindelsen i nærområdet.
Når du bor i et gammelt trehus, opprinnelig fra 1760-årene, blir du spesielt oppmerksom når fjerne lyn (kornmo) eller skikkelige lyn lyser opp nattehimmelen. Ingenting kunne vel være verre enn at et nedslag på huset skulle sette hele huset i brann. Ved 01.30-tiden. dvs. nøyaktig kl. 01.38, flerret et lyn nattehimmelen med tordenskrallet ca 80 sekunder senere. Det indikerte dermed at lynet ble utladet ca 27 kilometer unna, og da i sørvestlig retning, dvs. rett ut for Lindesnes Fyr, antakelig mellom to sky-celler ute over havet.
Fem-seks nære lynnedslag De første regndråpene ble observert noen minutter over klokka to. Kl. 02.27 slo lynet ned ca 1500 meter sørvest for det gamle våningshuset vårt på Eigebrekk. I løpet av de 11 minuttene fram til 02.38 var det ytterligere fem-seks nedslag i umiddelbar nærhet. Dermed ble telefonforbindelsen med omverdenen brutt. Til alt hell var det - som nevnt - begynt å regne; svært forsiktig til å være under et tordenvær. Men den knusktørre bakken og skogbunnen ble heldigvis ikke antent.
Kristiansand ble også vekket ... Også i Kristiansand ble folk bråvekket av kraftige lynblaff og ledsagende tordenbrak, slik programleder Kjell Pedersen for NRK-Sørlandets formiddagssending kunne fortelle vakthavende meteorolog på Blindern, statsmeteorolog Haakon Melhuus om i den daglige værpraten ca 11.10 i formiddag.
- Ikke tropisk Denne gangen var det ikke et aktivt og mer tropisk tordenværsområde som kom inn over Vest-Agder i natt og trakk seg nordøst over. Til det er havtemperaturen ute i Nordsjøen og Skagerrak for lav til at slike uvær "suger opp" fuktighet fra havet og utvikler seg videre. Sjøtemperaturen på Eigebrekk kl. 14.00 i går middag var 12,6 grader. Erfaringsmessig er det først når overflatetemperaturen i Nordsjøen og spesielt Skagerrak når opp i 16-18 grader og det er muligheter for at det blir tropenatt, at tordenværs-skycellene utvikler seg over havet før uværet når land.
Nedbøren i natt - Overraskende lite nedbør, spør du meg, til å være et sommertordenvær på Sørlandet. Her kommer en del steder med nattens nedbør:
~ 4,9 mm Kristiansand-Kjevik ~ 4,0 mm Arendal-Torungen Fyr ~ 2,6 mm Lindesnes Fyr og Konsmo-Høyland ~ 1,8 mm Mandal-Eigebrekk ~ 1,2 mm Farsund-Lista Fyr ~ 0,3 mm Byglandsfjord-Solbakken og Hovden-Lundane ~ 0,2 mm Nelaug-Jernbanestasjonen ~ Ingen nedbør Lyngør Fyr.
Telefonen i orden igjen Kl. 12.15 var telefonforbindelsen til abonnenter på Eigebrekk, i Sandviken og omkring Skogsøy i orden igjen. Televerkets montør lokaliserte feilen i en koblingsboks i Skogsøysundet mellom Eigebrekk og Tregde. I dette området er det også elendig eller ingen mobildekning. Derfor er det også av avgjørende betydning at fasttelefonforbindelsen er i orden. Denne gangen var en montør fra kontraktøren Sønnico AS i Mandal i området som var uten telefonforbindelse via fastnettet slik at feilen ble rettet på rekordkort tid. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|