Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VG I GÅR: - Avisens værindeks gir det fineste ferieværet i Norge, eller ...


Mandal-Eigebrekk, 18.06.08: Over fire sider i tirsdagens utgave av VG presenterer avisen oppslaget BEST VÆR HER! Avisens værindeks skal følgelig gi deg stedene med det beste ferieværet i de tre sommermånedene. Vi gir strykkarakter til denne indeksen!

Av værstatistiker Bernt Lie

Med største overraskelse og enda større vantro har jeg pløyd meg gjennom de fire sidene i landets største avis - VG - som under vignetten "VG hjelper deg" i gårsdagens avis, sidene 22 - 25, presenterer det reneste vis-vas uten noen som helst faglig basis. Klimaforsker Hans Olav Hygen har bidratt med en omfattende mengde værdata, til et sluttresultat som han måtte vite hadde null vitenskapelig essens! Noen feilaktige topp-temperaturer som han har bidratt med, gir ytterligere strykkarakter til sluttresultatet, som presenteres omkring en ti-spaltet tittel BEST VÆR HER!

Høyest indekstall gir toppscore
Landet vårt er oppdelt i regionområdene Østlandet, Sørlandet, Vestlandet, Midt-Norge og Nord-Norge. Høyeste værindeks-tall gir vær-vinneren! For Østlandets vedkommende er Kongsberg vinneren i juni, Sarpsborg i juli og Drammen i august, kort fortalt.
Basis for all statistikk er siste 10-årsperiode, altså hver enkelt av de tre sommermånedene i årene 1998 - 2007. En så profilert klimaforsker som Hans Olav Hygen burde vite at en 10-årsperiode er altfor kort tidsrom til å si noe om klimautviklingen.
- Dette er det imidlertid VGs "Hjelper deg"-redaksjon som har definert, ifølge Hygens opplysninger til Vær og vinds ansvarlige redaktør.

Indeksen
VGs værindeks består av de fire hoveddelene:
= Max.temp
= Sommerdager
= Pent vær
= Regndager.

Max.temp
Her har VG valgt den høyeste maksimumstemperaturen (høyeste enkeltmåling) for de ti seneste årene. For juni-måneds vedkommende betyr det at en enkelt temperatur blir helt avgjørende for det endelige indekstallet (én av 300 temp'er) med en representativitet på 0,33 prosent (3,3 promille)! For juli og augusts vedkommende er det én av 310 temp'er, en representativitet på 0,32%. En så lav representativitet ville neppe bli godtatt f.eks. i en meningsmåling, eller i et forskningsarbeid ført i pennen av klimaforsker H. O. Hygen!
Et helt dekkende utvalg (100% representativitet) ville være å ha brukt gjennomsnittlig daglig maks.temp.

Sommerdager
Her har klimaforsker Hans Olav Hygen bidratt med beregninger for ti-årsperioden 1998 - 2007 for antall sommerdager, der sommerdag er definert som dag (døgn?) med maks.temp. lik eller over 20,0 grader.
Dette er et kriterium som i og for seg kunne ha fått fram hva landets største avis forespeilte leserne av tirsdagsavisen: Best vær her!
Nettopp fordi mye av sommerværgledene er knyttet opp til gode temperaturer - uansett landsdel - ville jeg ha brukt et tiårsgjennomsnitt for høysommerdager (døgn med maksimum lik eller høyere enn 25,0 grader).
Fordi dette tallet blir vesentlig lavere enn for 20 grader som grense, ville jeg ha gitt dobbelt poeng for antall høysommerdager.

Pent vær
Det er meget strenge kriterier for å karakterisere en dag som "penværsdag". En penværsdag er det når samlet skydekke i åttedeler (engelsk: octas) ved de tre hovedobservasjonstidene 08.00, 14.00 og 20.00 er mindre enn ti. Samtidig må største antall åttedeler ved en av de tre observasjonene være fire eller mindre.
Penværsdagenes poengtall burde minst ha faktor to!
Imidlertid utelukker bruken av penværsdag som element i en værindeks alle de automatiske værstasjonene!

Regndager
Her kommer virkelig clou'et i værindeksen: Her har klimaforsker Hygen beregnet 10-årsmiddel for døgnnedbør lik eller større enn 0,1 mm. Spesielt tidlig i juni og sent i august er det ikke uvanlig at det felles ut såpass mye dogg at nedbørmåleren om morgenen inneholder fuktighet tilsvarende 0,1 mm nedbør. Dette burde Hygen vite!
Forslag: Regndager defineres som antall dager da det på dagtid - mellom åtte om morgenen og åtte om kvelden sommertid - kommer 1,0 mm nedbør eller mer. En slik dag vil være preget av gråvær (innevær) i en større del av feriedagen.
I VGs værindeks legges de tre foregående elementene sammen, og regndagene går i fratrekk. Dermed har man den endelige indeksen - som altså utroper ferieværvinneren f.eks. på Sørlandet til Nelaug i Åmli kommune i Aust-Agder fylke for alle tre sommermånedene med god margin foran Byglandsfjord og Kristiansand!

- Nelaug: Bortgjemt idyll
- Sørlandets varmeste idyll ligger bortgjemt til for turister, konstaterer VG-journalist Fridtjof Nygaard ved avisens Sørlands-kontor i ingressen på sin regionale sak.
En værindeks utregnet på langt mer vitenskapelig grunnlag enn VGs, ville antakelig ha fått fram andre steder på Meteorologisk institutts stasjonsnett.

Mest solrikt
Tilfeldigvis har jeg tilbrakt de fleste sommerferiene fra 1969 på familiens feriested på Eigebrekk lengst sørøst i Mandal kommune. Fra 1994 har vi nøyaktige observasjoner, opptil seks ganger i døgnet, av både temperaturer, penværsdager og nedbørdager som etter mer vitenskapelige metoder ville ha scoret høyt på ferieværindeksen. Ikke minst når det gjelder antall penværsdager, har Mandal-Eigebrekk toppet statistikken for fellesferiemåneden juli, som er den eneste av månedene som er komplette.

Notoriske feil
Statistikken over penværsdager som klimaforsker Hans Olav Hygen har beregnet for aktuelle steder i de fem landsdelene, har vesentlige mangler:
- Steinkjer og Tjøtta figurerer med 0,0 penværsdager fordi dette er rene automatstasjoner!
- Namdalseid, Drammen og Kristiansand har ikke penværsdager etter at disse ble automatisert; Drammen ikke etter 2000 og fikk dermed 2,5 i gjennomsnitt for de ti siste juni-månedene, 3,1 for juli og 3,6 i august.
- Vossevangen kom i drift først fra 2004. De fire juni-månedene ga dermed et score på 0,2 penværsdager!
- Tennevoll (i Troms og dermed Nord-Norge) ble nedlagt i mars 2002 og deltar i bare fire av de ti årene. Har Hygen oversett dette?
- Sunndalsøra (Møre og Romsdal) er lagt til landsdelen Vestlandet i stedet for Midt-Norge.
Dette var de største manglene ved det omfattende beregningsarbeidet som klimaforsker Hygen har bidratt med.
- - -
Det skal bli interessant å følge den interne diskusjonen i fagmiljøer på Meteorologisk institutt, som har fordypet seg i det fire-siders oppslaget i tirsdags-VG.


Tilbake

Nyheter

TROPENATTEN FREDAG 28.6.2024: -- Ny norgersrekord for juni satt på Sunndalsøra. Ikke kaldere enn 24,4*C i natt

Mandal-Eigebrekk, 28.6.24: Ikke mindre enn 28 av
Meteorologisk institutts klimastasjoner i Møre og
Romsdal, Trøndelag og Nordland fylker opplevde i natt
årets første tropenatt. Så mange steder samtidig i juni
måned hører til sjeldenhetene!

Les mer


TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©