Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 "YR.NO": - Værvinner på feilaktig grunnlag!


Mandal-Eigebrekk, 07.07.08: Torsdag i uken som var, utropte "yr.no" Nelaug til landets beste værsted i juli. Det er den profilerte klimaforskeren Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt som har utført beregningene for nettstedet.

Av værstatistiker Bernt Lie

- Planer om å være i Norge i juli? I så fall gir "yr.no" deg det du trenger mest: En liste med landets beste og verste værsteder, skriver Astrid Rommetveit, NRK-Hordaland og fast medarbeider i redaksjonen til NRK og Met.no sitt felles nettsted "yr.no".

- Finn deg en lun krok
Stedet med best vær i juli gjennom de siste ti årene heter Nelaug og ligger i Aust-Agder. Her er det i gjennomsnitt 22 dager med varmt vær og 21 dager uten regn. Den lille bygden har 150 innbyggere og kan blant annet by på en flott sandstrand ved Nelaugvannet, heter det i begrunnelsen for valget av vinneren av tittelen "landets beste værsted i juli".
Det bør her understrekes at Hygen bare har tatt for seg værdata fra de ti siste årene ... Tradisjonell norsk klimaforskning har inntil nå benyttet 30-årsperioder for å studere forandringene i vær og klima.

To kriterier
De to kriteriene som har gitt poeng i konkurransen, er gjennomsnittlig antall dager med maks.temp. lik eller over 20,0 grader (benevnt varme dager) i de siste ti årene, og antall oppholdsværsdager (antall dager med mindre enn 1,0 mm nedbør) i juli i de siste ti årene (1998 - 2007).
Nelaug har vunnet norgesmesterskapet med henholdsvis 22,3 poeng for antall varme dager og 20,6 poeng for antall oppholdsværsdager. Totalt 42,9 poeng.
Hvert fylke har fått utropt en vinner og en taper. Taperen i Akershus fylke er Dønski i vestre Bærum med 19,4 poeng for antall varme dager og 16,7 poeng for antall oppholdsværsdager. Totalt 36,1 poeng.

- Hva med Dønski i Bærum?
Etter å ha blitt gjort oppmerksom på hva som klimaforsker Hans Olav Hygen har utført i forbindelse med f.eks. værdata fra de av 182 norske værstasjonene der det er mangler i datalageret hos Meteorologisk institutt, toer programsekretær Astrid Rommetveit ved NRK-Hordaland sine hender og uttaler at Hygen bare har utført et oppdrag for nettstedet "yr.no".
Dønski i vestre Bærum er hjemmebasen for Vær og vind. Klimaforsker Hygen har ikke hatt tilgang på værdata fra Dønski for juli 2004, 2005, 2006 og 2007. Likevel summeres antall varme dager og dager med oppholdsvær for de seks årene han har hatt tilgang på, men dividerer likevel med 10 for å få et tiårssnitt! Dermed utelukkes 40% av utvalget. Rent faglig er det er en ganske spesiell måte å produsere statistikk på! Og dermed blir resultatet også svært galt! -
Dønski i vestre Bærum er en av de 182 værstasjonene i klimaforsker Hygens utvalg. Likevel innser han ikke at det blir totalt feil å utelukke 40% av datatilfanget!
I flere e-poster som er utvekslet mellom Vær og vinds ansvarlige redaktør og klimaforsker Hygen har han bekreftet at han har rettet opp feilen han har begått!

- Intet er rettet
Fire dager senere fremstår fortsatt Nelaug som værvinneren med sine 42,9 poeng. Den komplette statistikken for Dønski - som er formidlet til klimaforsker Hans Olav Hygen - gir 23,6 poeng for antall varme dager og 20,1 dager for oppholdsvær, totalt 43,7 poeng. Det skulle kvalifisere for betegnelsen værvinneren i juli!
I likhet med alle naboer som bor på Dønski i vestre Bærum i særdeleshet og alle bæringer i alminnelighet som har levd der i minst de siste ti årene, er vi alle enige om at vi bor på en varm og fin plass, også i juli måned.
Bunnplassen for Dønski innen Akershus fylke er imidlertid byttet ut med Hakadal-Bliksrudhagan.
Det er ikke mer enn tre uker siden den samme profilerte klimaforskeren utarbeidet en tilsvarende spesiell sommerværoversikt for landets største avis, VG, antakelig etter avisens helt spesielle kriterier, som bryter med både statistiske beregningsmetoder og meteorologifaglige grunnlagsfakta.


Tilbake

Nyheter

FREDAGENS ØSTLANDSSTORM GA NY NORGESREKORD: - 17,1 grader på Hokksund ble det varmeste under fønvind

CY-Pafos, 20.11.21: Avreisedagen for Vær og
Vind med følge åpnet med værgudenes
tordensalutt og heftige regnbyger et par
minteer før åtte på morgenen lokal tid. Og
tordenen ruller stadig over feriebyen tre timer
senere. Regnbygene kommer og går.

Les mer


NORGESREKORDEN I NOVEMBERKULDE ENDRET: - Er ikke lenger minus 41,8*C, men en grad mindre kaldt

CY-Pafos, 14.11.21: På denne datoen for 111 år
siden leste værobservatøren i Karasjok av
-41,8*C på stasjonens min.termometer,
korrigert for hva indeksen viste og differensen
mellom denne og hva topp min.term. i forhold
til hva hovedterm. viste

Les mer


NI KLARVÆRSDAGER PÅ RAD I PAPOS PÅ KYPROS: - Et fantastisk ferievær...

CY-Pafos, 12.11.21: Torsdagen her nede på 34
grader syd ble den niende på rad av rene
klarværsdager, dvs. at det var så lite skyer at
sum samlet skydekke morgen, middag og
kvelds holdt seg på 4, eller mindre. I hovedsak
har det vært fjærskyer.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©