Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 NESBYEN: - Varmest i landet på svært lang tid - på grunn av feil ved automatmålingene


Mandal-Eigebrekk, 11.07.08: Ifølge "yr.no" var Nesbyen i Hallingdal varmest i landet torsdag med en maksimumstemperatur på 25,6 grader. Hallingdøler generelt og nesninger generelt har helt siden automatmålingene startet, tvil på målingene. Vi har mer.

Av værstatistiker Bernt Lie

Fra desember 2003 ble værstasjonen på Nesbyen i Hallingdal hybridstasjon. Det betydde at alle registreringer av temperatur og vind, lufttrykk og nedbør skjedde automatisk, mens observatøren fortsatt skulle vurdere skymengde, skyhøyde, skytyper, synsvidde, nedslags og utføre andre visuelle observasjoner som været mellom observasjonstidene.
Etter dette har Nesbyen omtrent aldri vært å finne på temperaturtoppen de fleste dagene i sommerhalvåret, slik nordmenn i alminnelighet og hallingdøler i særdeleshet har vært vant til.

- For lave temperaturer
Allerede i mars 2004 kunne Hallingdølens mangeårige værmedarbeider konstatere at temperaturene på Nesbyen-Todokk automatstasjon, som ble rigget opp sørøst for jernbanestasjonen og bare 80 meter fra der målestasjonen sto i årene fra mars 1946 til observatør Borghild Syversen døde høsten 1976 - viste for lave temperaturer. Særlig i sommerhalvåret, dvs. i månedene mai, juni, juli, august og september var det påfallende at Nesbyen aldri nådde opp som "varmest i landet" på Meteorologisk institutts daglige oversikter til massemedia.
Basert på middeltemperaturene som ble registrert ved Instituttets værstasjoner i nabodalførene Valdres og Numedal, og på Geilo i øvre Hallingdal, var månedsmiddeltemperaturene ved automatstasjonen Nesbyen-Todokk opptil ni tidels grad for lav! I praksis betyr det at ekstremtemperaturen hadde vært 1,2 til 1,3 grader høyere enn hva som automatikken hadde registrert.

Turistsjef på banen
Ikke minst den lokale turistsjefen i Nes kommune, Birgit Rustberggard, tok tak i dette tidligere i sommer. I slutten av juni gikk hun sterkt ut i lokalavisen Hallingdølen (kjem ut på Ål tysdag, torsdag og laurdag) og både i radio og fjernsyn på NRK-Buskerud (NRK-Østafjells) og mente at automatmålingene viste for lave temperaturer.
Fra Meteorologisk institutts side ved Observasjonsdivisjonen ble det svart at det først om tre-fire ukers tid ville bli utført en ekstra inspeksjon ved Nesbyen-Todokk, dvs. omkring månedsskiftet juni-juli.
En snau uke etter at turistsjefen hadde gått høyt ut i media, ble den automatiske værstasjonen sjekket enda en gang. Resultatet var det ble funnet feil på målingene i området oppunder 30 grader (grensen for tropevarme). Automatikken viste i dette området på temperaturskalaen fem til sju tideler for lav temperatur.
Først når juli måned er over og Klimatologisk månedsoversikt for juli foreligger med værdata fra alle landets værstasjoner, vil vi se om Nesbyen har fått mer korrekte temperaturer.

- Ekstra nedbør
Enkelte måneder har Nesbyen-Todokk logget ut 28 nedbørdøgn, mens det i Valdres og Numedal bare har vært 12 - 15 nedbørdøgn.
Hallingdølens spesielle vær-medarbeider har sammenholdt værobservatørens manuelle observasjoner av værdata med hva som automatikken har logget ut. Mange døgn da det ikke er falt nedbør av noe slag, men heller vært penværsdager og endog klarværsdager, har automatikken logget ut mellom 0,2 og 0,8 mm nedbør pr døgn!

"Vipper" nedbør
Nedbøren ved Meteorologisk institutts automatstasjoner måles ved hjelp av vippemekanismer som utløses hver gang så mye regndråper eller vannmengder av smeltet snø svarer til 0,1 mm nedbør.
Når godstogene på Bergensbanen bare raser forbi Nesbyen og ikke stopper for kryssing med andre tog, utløser det "små jordskjelv" som gjør at automatikken logger ut 0,1 mm nedbør.
Fra og med januar-utgaven 2008 av Klimatologisk månedsoversikt har kolonnen for nedbørdøgn på Nesbyen-Todokk stått blank - åpenbart fordi Klimadivisjonen ikke har godkjent resultatet av de automatiske nedbørmålingene. Men selve månedssummene er ikke blitt redusert med de mange små døgnsummene som åpenbart er utløst av passerende godstog på Bergensbanen.
For tiden passerer det på vanlige hverdager åtte godstog i begge retninger mellom Oslo (Drammen) og Bergen.


Tilbake

Nyheter

SVENSK TROPEVARME TORSDAG: - 37,3*C i Östra Småland varmeste i juli-Sverige på 89 år!

Mandal-Eigebrekk, 22.07.22: Torsdag 21.7. blir stående i
moderne svensk klimahistorie med landets høyeste
temperatur i juli siden 1933. For 89 år siden, den 9.7.1933,
ble det målt 38,0*C i Ulltuna, samme dag som Halden
hadde norsk tropenattrekord.

Les mer


VARM SØRLANDSMORGEN; INGEN TROPENATT: - Morgentemperaturer kl. 08.00 oppe på 20-tallet

Mandal-Eigebrekk, 22.07.22: Om natten her nede på
Sørlandet har vært varm, ble det ingen tropenatt! Og heller
ikke andre steder i resten av landet.
- Og det kan ventes kraftige byger, legges det til av
klimaforsker Jostein Mamen på Met.no.

Les mer


KRISTIANSAND S. I DAG: - Yr.no-prognose 30; det ble bare 25,9 grader

Mandal-Eigebrekk, 21.07.22: I dag, torsdag, skulle det bli
virkelig tropevarmt i Sørlandshovedstaden. På hjemfarten
fra Hirtshals med kveldsavgangen i går endret prognosen
på skipets tv-skjermer seg fra 28 til 30 grader. Det ble bare
25,9*C...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©