Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 NESBYEN: - Varmest i landet på svært lang tid - på grunn av feil ved automatmålingene


Mandal-Eigebrekk, 11.07.08: Ifølge "yr.no" var Nesbyen i Hallingdal varmest i landet torsdag med en maksimumstemperatur på 25,6 grader. Hallingdøler generelt og nesninger generelt har helt siden automatmålingene startet, tvil på målingene. Vi har mer.

Av værstatistiker Bernt Lie

Fra desember 2003 ble værstasjonen på Nesbyen i Hallingdal hybridstasjon. Det betydde at alle registreringer av temperatur og vind, lufttrykk og nedbør skjedde automatisk, mens observatøren fortsatt skulle vurdere skymengde, skyhøyde, skytyper, synsvidde, nedslags og utføre andre visuelle observasjoner som været mellom observasjonstidene.
Etter dette har Nesbyen omtrent aldri vært å finne på temperaturtoppen de fleste dagene i sommerhalvåret, slik nordmenn i alminnelighet og hallingdøler i særdeleshet har vært vant til.

- For lave temperaturer
Allerede i mars 2004 kunne Hallingdølens mangeårige værmedarbeider konstatere at temperaturene på Nesbyen-Todokk automatstasjon, som ble rigget opp sørøst for jernbanestasjonen og bare 80 meter fra der målestasjonen sto i årene fra mars 1946 til observatør Borghild Syversen døde høsten 1976 - viste for lave temperaturer. Særlig i sommerhalvåret, dvs. i månedene mai, juni, juli, august og september var det påfallende at Nesbyen aldri nådde opp som "varmest i landet" på Meteorologisk institutts daglige oversikter til massemedia.
Basert på middeltemperaturene som ble registrert ved Instituttets værstasjoner i nabodalførene Valdres og Numedal, og på Geilo i øvre Hallingdal, var månedsmiddeltemperaturene ved automatstasjonen Nesbyen-Todokk opptil ni tidels grad for lav! I praksis betyr det at ekstremtemperaturen hadde vært 1,2 til 1,3 grader høyere enn hva som automatikken hadde registrert.

Turistsjef på banen
Ikke minst den lokale turistsjefen i Nes kommune, Birgit Rustberggard, tok tak i dette tidligere i sommer. I slutten av juni gikk hun sterkt ut i lokalavisen Hallingdølen (kjem ut på Ål tysdag, torsdag og laurdag) og både i radio og fjernsyn på NRK-Buskerud (NRK-Østafjells) og mente at automatmålingene viste for lave temperaturer.
Fra Meteorologisk institutts side ved Observasjonsdivisjonen ble det svart at det først om tre-fire ukers tid ville bli utført en ekstra inspeksjon ved Nesbyen-Todokk, dvs. omkring månedsskiftet juni-juli.
En snau uke etter at turistsjefen hadde gått høyt ut i media, ble den automatiske værstasjonen sjekket enda en gang. Resultatet var det ble funnet feil på målingene i området oppunder 30 grader (grensen for tropevarme). Automatikken viste i dette området på temperaturskalaen fem til sju tideler for lav temperatur.
Først når juli måned er over og Klimatologisk månedsoversikt for juli foreligger med værdata fra alle landets værstasjoner, vil vi se om Nesbyen har fått mer korrekte temperaturer.

- Ekstra nedbør
Enkelte måneder har Nesbyen-Todokk logget ut 28 nedbørdøgn, mens det i Valdres og Numedal bare har vært 12 - 15 nedbørdøgn.
Hallingdølens spesielle vær-medarbeider har sammenholdt værobservatørens manuelle observasjoner av værdata med hva som automatikken har logget ut. Mange døgn da det ikke er falt nedbør av noe slag, men heller vært penværsdager og endog klarværsdager, har automatikken logget ut mellom 0,2 og 0,8 mm nedbør pr døgn!

"Vipper" nedbør
Nedbøren ved Meteorologisk institutts automatstasjoner måles ved hjelp av vippemekanismer som utløses hver gang så mye regndråper eller vannmengder av smeltet snø svarer til 0,1 mm nedbør.
Når godstogene på Bergensbanen bare raser forbi Nesbyen og ikke stopper for kryssing med andre tog, utløser det "små jordskjelv" som gjør at automatikken logger ut 0,1 mm nedbør.
Fra og med januar-utgaven 2008 av Klimatologisk månedsoversikt har kolonnen for nedbørdøgn på Nesbyen-Todokk stått blank - åpenbart fordi Klimadivisjonen ikke har godkjent resultatet av de automatiske nedbørmålingene. Men selve månedssummene er ikke blitt redusert med de mange små døgnsummene som åpenbart er utløst av passerende godstog på Bergensbanen.
For tiden passerer det på vanlige hverdager åtte godstog i begge retninger mellom Oslo (Drammen) og Bergen.


Tilbake

Nyheter

FREDAGENS ØSTLANDSSTORM GA NY NORGESREKORD: - 17,1 grader på Hokksund ble det varmeste under fønvind

CY-Pafos, 20.11.21: Avreisedagen for Vær og
Vind med følge åpnet med værgudenes
tordensalutt og heftige regnbyger et par
minteer før åtte på morgenen lokal tid. Og
tordenen ruller stadig over feriebyen tre timer
senere. Regnbygene kommer og går.

Les mer


NORGESREKORDEN I NOVEMBERKULDE ENDRET: - Er ikke lenger minus 41,8*C, men en grad mindre kaldt

CY-Pafos, 14.11.21: På denne datoen for 111 år
siden leste værobservatøren i Karasjok av
-41,8*C på stasjonens min.termometer,
korrigert for hva indeksen viste og differensen
mellom denne og hva topp min.term. i forhold
til hva hovedterm. viste

Les mer


NI KLARVÆRSDAGER PÅ RAD I PAPOS PÅ KYPROS: - Et fantastisk ferievær...

CY-Pafos, 12.11.21: Torsdagen her nede på 34
grader syd ble den niende på rad av rene
klarværsdager, dvs. at det var så lite skyer at
sum samlet skydekke morgen, middag og
kvelds holdt seg på 4, eller mindre. I hovedsak
har det vært fjærskyer.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©