Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 YR.NO: - Feil igjen i "Varmast"


Mandal-Eigebrekk, 12.07.08: - I kjent stil, kan man nærmest si, legger "yr.no" ut gale værdata under "varmast/kaldast"-seksjonen, påpeker Knut Halvorsen i to e-poster grytidlig lørdag morgen. - Hva skjer? spør vi. - Hvem kan svare oss?

Av værstatistiker Bernt Lie

Hver morgen og kveld sjekker vi her på Vær og vind "Varmast, kaldast og våtast" på førstesiden til "yr.no", det mange ganger daglig oppreklamerte felles nettstedet for NRK og Meteorologisk institutt.
- Men hva skjer egentlig med f.eks. temperaturdataene?
Fredag kveld ved 21.30-tiden lå Rena-Haugedalen som "varmast" i tidsrommet kl. 08 - 20 fredag 11. juli med temperaturen 24,1 grader. Lørdag morgen (i morges) er det rettet til Tynset-Hansmoen med 23,0 grader i maksimum i den samme dagterminen fredag!

Halvorsen skriver
- I kjent stil (kan man ærmest si) legger yr.no ut gale værdata under "varmest/kaldest"seksjonen. Tynset-Hansmoen var ikke varmest i perioden 8-20 den 11. juni. Den "æren" tilfaller et sted lengre sør i Østerdalen, Rena-Haugedalen, som målte 24,1 grader. Videre målte både Nesbyen og Voss 23,4 grader, dvs. 0,4 grader over Tynsets 23,0 grader.
- Men Observasjonsdivisjonen er muligens ikke så nøye med hverken tideler eller "hele" grader? Kanskje de bare glanser lett på topp-ti-listen og velger det som passer med dagsformen? undrer Halvorsen til slutt.

eKlima
På Instituttets eKlima-tjeneste - som vel å merke også er tilgjengelig for allmennheten - fremkommer Rena-Haugedalen, som Halvorsen skriver, med 24,1 grader som døgnets maksimum for datoen 11. juli. Det har vi selv sjekket nå lørdag morgen!
Når derfor "yr.no" lørdag morgen utroper Tynset-Hansmoen til "varmast" i dagterminen kl. 8 - 20 fredag 11.7., må "noen" ha overstyrt automatikken.
- Hvorfor? spør vi her på Vær og vind, og lurer på om "noen" på Meteorologisk institutt eller i "yr.no" sin NRK-redaksjon har noen forklaring på dagens nøtt og andre feilaktige informasjoner.
Glemte vi å ta med at NRK-Reiseradioens morgen-meteorolog lørdag plasserte Eik-Hove i Lund kommune i Sør-Rogaland i Agder i sin væroppsummering landet rundt ved 09.20-tiden? Der kom det 27,4 mm nedbør i natt, dvs. fra åtte i går kveld til åtte i morges og ble dermed det våteste stedet i natt.
Vi legger til at nattens nedbør på Eik-Hove utgjør mer enn en femdel av den normale nedbøren på stedet i hele juli, nøyaktig 21,9%. Juli-normalen på Eik-Hove i "dalstroka innafor" er 125 mm.


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©