Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 STORM-INFO III: - Enda mer "verdt å vite"; i dag om sørlendinger som bare bor langs kysten ...


03.12.08: I folkeopplysningens tjeneste iler vi dag, her og nå, til med dagens bidrag fra Storm Weather Center AS i Bergen, formidlet på Aftenpostens værside, sistesiden i kulturdelen. Fordi vi vet om mange sørlendinger som ikke bor langs kysten!

For den ikke-bornerte, men tvertimot høyst oppegående nordmann, sørlendinger inklusive, hitsetter vi en rykende fersk "Verdt å vite"-tekst, formidlet på Aftenpostens værside (sistesiden i kulturdelen) i dag, onsdag 3. desember anno 2008.

Dagens tekst
> "En sørlending vil bli spart for de mest dramatiske temperaturvariasjonene. En av grunnene er at kyststrøk aldri får de tøffeste temperaturutslagene fordi havet ligger utenfor som en gigantisk stabilisator. Men i innlandet, som i Kautokeino, er det andre krefter i sving. I mørketiden kan temperaturen her bli svært lav." (Sitat slutt.) Rett avskrift bekreftes!

- Hva med sørlendinger i innlandet?
Våre tanker går umiddelbart til de sørlendingene som bor - og ferierer - i innlandet, f.eks. på Hovden i Setesdalen. Og spesielt året 1982. Det året svingte nemlig temperaturene på dette kjente alpin- og turiststedet fra minus 38,0 grader den 8. januar til pluss 27,0 den 31. juli - som gir en temperaturforskjell innen samme år på 65 grader!

- Mørketid eller ikke?
> - Men i innlandet, som i Kautokeino, er det andre krefter i sving. I mørketiden kan temperaturen bli ganske lav, siterte vi ovenfor fra hva kloker hoder på Nøstet i Bergen har klekket ut spesielt for Aftenpostens lesere.
Personlig ville vi kanskje ha valgt Karasjok i stedet for Kautokeino. I året 1999 svingte nemlig temperaturen fra -51,2 grader den 28. januar til +29,2 grader den 15. juli. Det gir en forskjell på interessante 80,4 grader innenfor et tidsrom på et halvt år.
Vi er samtidig litt usikre på hvor lenge det er mørketid i Karasjok, eller i Kautokeino for den saks skyld. Vi velger å tro at så sent ut i januar som den 28. har sola vendt tilbake til Finnmarksvidda.

- Verdt å vite!
Avslutningsvis skal vi, stadig i folkeopplysningens tjeneste, bare minne allmennheten om at temperaturene ganske riktig inne på Finnmarksvidda kan skifte rett og slett voldsomt. Største temperaturstigning som vi noen gang har opplevd her i landet på fem timer, er de 24,9 gradene i Karasjok den 16. januar 1881. Ved morgenobservasjonen kl. 09.00 denne dagen var det -39,1 grader. Ved middagsobservasjonen kl. 14.00 (litt andre observasjonstider enn i dag!) var det blitt -14,2 grader.
Eller 32,8 grader samme sted på seks timer, men i langt nyere tid, den 11. januar 1965: Fra -43,8 grader kl. 07.00 til -11,0 grader kl. 13.00.
- Ha en god onsdag, både på Sørlandet og på Nøstet i Bergen!
Morgenhilsen fra
Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

REGNMÅLREN PÅ TJØME FIKK FULLTREFF AV SKYBRUDD TORSDAG MORGEN: - På halvannen time ble 13% mer enn månedsnormalen for juli fanget opp

Bærum, 30.07.21: Mens Vær og Vind opplevde danske
sommerregnbyger torsdag morgen, ble det fulltreff av det
lokale skybruddet over Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme i den
offisielle måleren på 27420 TJØME. På litt over en time var
månedsnormalen nådd!

Les mer


NORDJYSK SKYBRUDD TRAFF IKKE DMIs REGNMÅLERE: - "Bare" 3,8 mm på ti minutter i byen Tylstrup

DK-Bredsten, 28.07.21: Det voldsomme skybruddet som
Vær og Vind passerte gjennom på E 39 i går ettermiddag,
traff ingen av DMI sine offisielle regnmålere. Vi har dagen
derpå gått gjennom hva de ulike stedene fikk, ifølge DMIs
nettsider.

Les mer


NORDJYSK SKYBRUDD TIRSDAG ETTERMIDDAG: - Anslagsvis 40 -- 50 millimeter på en halvtime

DK-Bredsten, 27.07.21: Langs E 39 mellom Hjørring og
Limfjorden kjørte vi gjennom et skybrudd som varte i en
halvtime. Tidvis var det praktisk talt ikke sikt i det hele
tatt! Men trafikken stanset ikke opp, men holdt fram i "noe
redusert fart".

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©