Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 QUEENSLAND AGAIN: - 700 mm nedbør siste tre døgn i den oversvømte byen Ingham


Ingham/Townsville/Bærum, 04.02.09: Den tropiske syklonen Ellie - som endelig har fått et navn - henter opp uante regnmengder fra varmt Stillehav. Flere byer er totalt isolert. Hovedveien nord-sør står under vann en rekke steder. Det samme gjør jernbanen!

Monsunregnet over Queensland vil ingen ende ta. Helt isolert er byen Ingham ca 110 kilometer nordvest for storbyen Townsville. Elvevannet står opptil halvannen meter opp på husveggene både langs hovedveien gjennom delstaten, Bruce Highway, og i andre hovedgater.
En liten trøst må det være at det ikke er kaldt - temperaturene de siste dagene under tidenes verste syndflod har ligget mellom 23 og 30 grader!

Nedbøren i Ingham
- Siste døgns nedbør i Ingham ble 282,0 mm, ifølge de ferskeste nedbørdata hos Bureau of Meteorology, som vi på tørt land i vestre Bærum har hentet fram.
De siste tre døgnene er det kommet nøyaktig sju hundre millimeter nedbør på den lokale værstasjonen Ingham Composite. Totalt siste uke (sju døgn) har det kommet 998,9 mm nedbør!
Det normale for hele februar måned, riktig nok bare 28 døgn, er 456,4 mm.

- Verre enn i 1974
Den hittil største oversvømmelsen som Ingham opplevde, var i 1974. Avisen The Australian skriver i sin onsdagsutgave på nett at årets flom og oversvømmelser er enda verre!
Mer enn 1000 hjem er oversvømt, inklusive de 20 som har vannet stående halvannen meter opp på veggene. Flere enn 30 mennesker tilbringer timene, og de nærmeste dagene, i nødleirer i høyereliggende strøk av byen.
- Store krokodiller i sentrene av Carpentaria Gulf-byene hindrer redningmannskapene, men har foreløpig ikke tatt verken hunde- eller menneskeliv mens de har svømt i gatene! skriver The Australian.

- Enda mer regn
Og det er mer ødeleggelse underveis etter som værvarslerne i delstatshovedstaden Brisbane melder om voldsomt regn for resten av uken. Årsaken er at en et lavtrykk utenfor kysten kan komme til å utvikle seg til en syklon torsdag, rapporterer avisen Cairns Post i dag, onsdag.

- Nasjonal katastrofe
Delstatsminister Anna Bligh i Queensland foreslo i går at det var på høy tid at det ble erklært unntakstilstand og nasjonal katastrofe i denne delen av Queensland og at hæren måtte innkalles.
Delstatsminister ms. Bligh beskrev flommen som totalødeleggende og ekstraordinær, og hun ventet på råd fra sine spesialister hvorvidt tilstanden kvalifiserte til overnasjonal katastrofehjelp.

- Rasjonering
Supermarkedene i Cairns, Innisfail og Port Douglas har startet rasjonering av dagligvarer fordi hovedjernbanen har vært brutt i mer enn en uke, og lastebiler og vogntog ikke er i stand til å forsere vannmassene på hovedveien, Bruce Highway, nord for Ingham.

- Krokodiller i hovedgaten
I byen Normanton, som ligger ved Norman River, ca 40 km inn fra Gulf of Carpentaria, driver Mrs. Donna Smith Albion Hotell. Hun uttalte til The Australian tirsdag at det ble antatt at byen kom til å løpe tørr for øl allerede i løpet av to dager.
- Vi kan servere en hel masse drama her; ingen frukt og grønnsaker, men ingen ønsker seg en pub uten øl, sa Ms. Donna Smith.

- Koster enormt
Som en trøst midt oppi all elendigheten har strømforsyningen ikke blitt brutt. Vannforsyningen fungerer også som den skal. En rekke turister i området har strandet.
Infrastrukturen i delstaten er allerede blitt ødelag for mer enn fem millioner dollar (ca 22,5 mill. kr), mens de samlete skadene anslås til over 110 mill. dollar (nær 500 mill. kr) pr onsdag morgen.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

13 TROPEVARME STEDER I VIKEN, PÅ AGDER OG I TELEMARK TORSDAG: - 31,2*C på Flesberg i Numedal hittil det varmeste i juli i Sør-Norge

Mandal-Eigebrekk, 22.07.21: På dagen 120 år etter at
Trondheim tangerte juli-norgesrekorden på 35,0 grader, er
det i alt 13 av Meteorologisk institutts offisielle stasjoner
som i dag opplevde en ny tropedag. Flesberg i Numedal
toppet med 31,2*C!

Les mer


MER ENN SJU GRADER VARMERE ENN NORMALT: - Sommervarmen i landets sørligste by de tre siste dagene

Mandal-Eigebrekk, 16.07.21: På Vær og Vinds lokale
klimastasjon har det vært hetebølge! Det innebærer at
maks'en de tre siste dagene har ligget på 28,3 grader, som
er tre tideler høyere enn Meteorologisk institutts krav til en
norsk hetebølge...

Les mer


IKKE TROPENATT NOE STED ETTER TORSDAGENS REKORDVARME I SØR: - 19,7 grader i minimum på Jomfruland var det nærmeste

Mandal-Eigebrekk, 16.07.21: Med en lufttemperatur på
28,9 grader og 22,0*C i sjøen utenfor kommunebryggen på
Eigebrekk i går kveld kl. 20.00, var vi overbevist om at det
i natt ville være tropenatt.
Vinden stilnet helt, og det var klarvær...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©