Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







VÅREN: - Kom bl.a. til Bergen og Tafjord allerede den 15. februar


12.03.09: Når døgnmiddeltemperaturen er 0,0 grader eller høyere, men ikke over på tosifret antall plussgrader, er det vår i klimatologisk forstand. SMHI definerer at våren er kommet når minst sju dager på rad har hatt døgnmiddel over på pluss-siden ...

Til tross for at februar over praktisk talt hele landet har vært litt kaldere enn normalt, ankom våren på Vestlandet allerede søndag 15. februar. For eksempel i Bergen eller i Tafjord på indre Sunnmøre! Dette gjelder vel å merke om vi låner definisjonen på vår fra vårt naboland, fra Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) i Norrköping.

Definisjonen på vår
- Den definisjon vi anvender for å bestemme vårens ankomst, er at døgnmiddeltemperaturen skal være mellom 0,0 og 10,0 grader minst sju døgn på rad. Når døgnmiddeltemperaturen er 0,0 grader eller over, kaller vi dette for et døgn med vårtemperatur. Hvis sju døgn på rad har vårtemperatur, sier vi at våren ankom på det første av disse sju døgnene, skriver SMHI på sine nettsider.
De konstaterer med en viss glede at våren kom til det sørligste Sverige, nærmere bestemt til Falsterbo, allerede lørdag 21. februar.

- Tidligst den 15. februar
Denne definisjonen anvendes av SMHI og inneholder ytterligere ett vilkår: Starten på våren får ikke skje før den 15. februar. Dette er normalt tiden for "högvintern" i sørligste Skåne. Definisjonen bør bare tilpasses i Sverige etter som årstidene ser annerledes ut på andre plasser på jorden, understrekes det.

- Våren kom den 15. februar
Følger vi svenskenes definisjon av våren, ankom den nettopp på "grensedagen" den 15. februar f.eks. på Bergen-Florida og i Tafjord, med andre ord seks dager tidligere enn på svenskekysten. På Florida var døgnmiddeltemperaturen +1,9 grader søndag den 15.2.
Vi her på Vær og vind har sett på noen av de værstasjonene som ligger allment tilgjengelig på "yr.no" og kan der se at f.eks. Lista Fyr, Stavanger-Sola og Utsira Fyr i Rogaland fikk våren i ankomst den 18. februar, mens f.eks. Oksøy Fyr utenfor Kristiansand S. måtte vente til fredag den 20.2.

- Vår i Nord-Troms alt den 2. mars
Færder Fyr i ytre Oslofjorden har hatt vår først fra 1. mars, samme som f.eks. Arendal-Torungen Fyr i Aust-Agder.
Også i Midt-Norge og på den sørlige delen av Nordland kom våren allerede den 1. mars, på steder der Meteorologisk institutt er representert som f.eks. på Ørlandet, Værnes, Sklinna Fyr og Myken.
I Bodø og Svolvær-Skrova Fyr måtte man vente til den 2. mars, og faktisk så vidt langt nord som til 70,25 grader nord - ved Torsvåg Fyr på Vannøya i Karlsøy kommune i Nord-Troms innfant våren seg i år på mandag den 2. mars! - På Torsvåg Fyr er første dato med normal (1961 - 1990) døgnmiddeltemperatur på 0,0 grader den 28. mars, så våren på denne utposten i Nord-Troms innfant seg hele 26 dager før normalt, konstaterer vi her på Vær og vind.
- Noen bedre?

I Tafjord
Fjordbygda Tafjord på indre Sunnmøre har hatt den middeltemperatur på 6,7 grader for de første 11 døgnene av mars. Det er atskillig høyere enn normalt. Ifølge de beregnede normalene (1961 - 1990) for døgnmiddeltemperauren i Tafjord befinner 11 døgn på rad seg med middeltemperatur lik 6,7 grader fra og med den 21. april til og med den 1. mai. Da er det kanskje ikke så rart at man i den vesle fjordbygda på Sunnmøre har virkelige vårfornemmelser ni døgn før vårjevndøgn etter som slike temperaturer først skulle starte mot slutten av april!
Som kjent faller vårjevndøgn på datoen 20. mars i år.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©