Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 LYN OG TORDEN: - Voldsom aktivitet sør og øst for oss i går, 9.545 lyn registrert på ett døgn


København/Trondheim, 21.05.09: - Siste døgn inntil kl. 02.00 norsk sommertid torsdag registrerte SINTEF Energiforskning nesten 10.000 lyn over sitt dekningsområde, kan vi lese på www.lynidag.no. Sør-Norge lå helt i utkanten av det hektiske uværet ...

- Nattens uvær ga lokalt 20 mm nedbør og fyrte av i alt ca 2.000 lyn på sin ferd over Sønderjylland, København og det sørlige Sverige, skriver DMI (Danmarks Meteorologiske Institut) på sine nettsider onsdag.

Lavtrykk i ro
Lavtrykket over De britiske øyer har ligget nesten stille og styrt været vårt i flere dager. De tilhørende frontene ligger et stykke øst for oss, men på undersiden av lavtrykket ble det tirsdag dannet et tråg - en slags kaldfront - som passerte Danmark i løpet av aftenen tirsdag og ut gjennom natten til onsdag, skriver statsmeteorologene Lone Seir Carstensen og Niels Hansen på DMIs nettsider.

- Utviklet seg
På sin vei henover det lune landskapet utviklet fronten seg. Da den kom over den midtsjællandske høyderyggen, fikk den varme bunnluften det ekstra løftet oppover som skulle til for at båndet av bygeskyer ble så store at lynene begynte å springe, forklarer meteorologene.

21 mm nedbør på 30 minutter
Lokalt kom det en hel del nedbør på ganske kort tid. Sentralt i København falt det 20,9 mm på en halv time, mens den høyeste samlede nedbørmengden - dette også i København - ble målt til 21,6 mm.

2.000 lynnedslag
- I alt er det registrert omkring 2.000 lynnedslag fra uværet over dansk og sørsvensk område - hovedsakelig over det vestlige Sjælland og Skåne. Antallet av sky-til-sky-lyn ligger likeledes på omkring 2.000. Denne utviklingen er ikke uvanlig for årstiden, påpeker de danske meteorologene.
Statistikken fra DMI forteller at omkring fem prosent av lynnedslagene i Danmark blir registrert i mai måned, omkring 85% i de tre sommermånedene juni, juli og august, omkring 5% i september og de resterende cirka fem prosentene i de kalde månedene fra oktober til og med april.

9.545 lyn
Kartutsnittet til SINTEF-Energiforskning i Trondheim viser Europa nord for det aller nordligste av Nederland, Tyskland og Polen. Mellom kl. 02.00 sommertid natt til onsdag og samme tid natt til i dag (fra 00.00 UTC til 24.00 UTC den 20.5.) ble det registrert i alt 9.545 lyn. Over norsk område var det spesielt områdene over ytre Oslofjorden og Østfold som ble rammet av det aktive tordenværet, med én enkelt utlanding nord for Kristiansand S. ved 13-tiden sommertid og en tilsvarende ved Bergen ved 23-tiden.

Skytårn over Østfold
- På vår ferd fra Bærum til Mandal via E 18 gjennom Vestfold ved 10-tiden onsdag kjørte vi gjennom kraftige regnbyger samtidig som gigantiske skytårn av tordenskyceller steg opp over Østfold på den andre siden av Oslofjorden.

To hektiske timer
Fram til kl. 15.00 sommertid onsdag var det registrert 1.544 lyn i løpet av den siste timen, mens det i den etterfølgende timen flammet opp 1.578 lyn.

Våtest
- Mest nedbør i løpet av 12-timersperioden kl. 08.00 - 20.00 sommertid på norsk jord fikk Byglandsfjord-Solbakken der det ble målt 20,9 mm nedbør, ifølge "yr.no".
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©