Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 LOKALT UVÆR II: - Over 13 mm nedbør som regn og hagl på 20 minutter i vestre Bærum i går


22.05.09: (NB: Utvidet, oppdatert versjon!) Den offisielle nedbørstasjonen på Horni i vestre Bærum ligger ikke langt unna Stovivannet. På de 20 minuttene fra kl. 16.20 til 16.40 i går kom det 13,3 mm, eller akkurat halvparten av hele mai-nedbøren ifjor!

På grunn av tordenværet Kr. Himmelfartsdags ettermiddag kom vi ikke fram på telefonen til observatør Henning Bergseth ved Meteorologisk institutts nedbørstasjon på Horni vestre Bærum. Fredag morgen forteller Bergseth til www.varviggo.no at det meste av de målte 14,8 mm nedbør om kvelden torsdag - for de seks timene mellom 13.00 og 19.00 - kom i de kraftige bygene omkring halv fem på ettermiddagen.

13,3 mm på 20 minutter
I tillegg til de ordinære nedbørmålingene hver morgen kl. 08.00 forsøker Henning Bergseth også å måle korttidsnedbøren under kraftige regnskyll, i tillegg til de ekstra nedbørmålingene som har utfører kl. 13.00 og 19.00 normaltid og sommertid.
- Da det sto på som verst, i de 20 minuttene mellom kl. 16.20 og 16.40, kom det 13,3 mm nedbør. Det var såpass mye hagl i nedbøren at det tok litt tid før alt dette var smeltet, så det ble alt i alt 13,3 mm nedbør på 20 minutter! Det gir en intensitet på 0,665 mm nedbør pr minutt.
- Mye til å være i vestre Bærum, spør du meg, men langt fra noen rekord. Da må vi opp i over 2,3 mm/min.

Halvparten av mai-nedbøren i fjor
Normalt (1961 - 1990) skal det komme 65 mm nedbør på Horni i løpet av mai. I fjor kom det i løpet av de 744 mai-timene til sammen 27 mm nedbør; i går kom det halvparten på to timer!

Lokal flom
En liten stund i går ettermiddag var det flom over jordene til Henning Bergseth på Horni.
- Hva betyr det at det kommer 13,3 mm nedbør i løpet av 20 minutter, slik som på Horni i går ettermiddag?
- 13,3 mm nedbør betyr 13,3 liter vann pr kvadratmeter areal. På en ett mål stor tomt blir det 13.300 liter vann som skal bort. På et nedslagsområde på én kvadratkilometer er det dermed 13.300 tonn vann som skal finne seg vei til nærmeste bekk og så tilnærmeste elv, i dette tilfellet Isielva.

- Lang verre i Asker
Å dømme etter bilder som lesere av Budstikka har sendt avisen og som er lagt ut på Budstikka på nett, er det tydelig at områdene rundt Høn og Vakås, altså noe øst for den offisielle værstasjonen på Sem, kan ha kommet omkring 29.300 tonn vann som raskest mulig skulle finne veien til sjøen og Oslofjorden, ifølge våre beregninger.
For alt det vi her på Vær og vind vet, kom det kanskje enda mer nedbør omkring Høn og Vakås enn det offisielt ble målt på Sem.

Lokalt store forskjeller
Slik vi så det i vestre Bærum, er det ca 4,2 kilometer i luftlinje mellom nedbørmålerne på Dønski og på Horni. Mens Dønski "bare" fikk 9,0 mm nedbør i de kraftige ettermiddagsbygene, kom det 14,8 mm - dvs. 64,4% mer - på Horni.

- Ikke flom i Isielva
Senioringeniør Siv Kjeldsen i Bærum kommune, Tjenestestedet vann og avløp, forteller til www.varviggo.no at det i løpet av 45 minutter torsdag ettermiddag ble logget ut noe mindre enn 8,0 mm nedbør ved den automatiske nedbørmåleren ved Gjettum Brannstasjon. Det var så kortvarig at nedbøren ikke skapte noen form for flom verken i Isielva ved Skui eller i selve Sandvikselva ved Bjørnegård.

Dønski vgs
I løpet av fredag middag er nettsidene med værmålingene fra den automatiske værstasjonen ved Dønski videregående skole oppe og går igjen etter å ha stanset onsdag formiddag. Du finner den på "http:/www.verstasjon.net/Doenskivgs". Under bygene i går ettermiddag ble det til sammen logget ut 8,8 mm nedbør, med andre ord bare 0,2 mm mindre enn de manuelle målingene ved værstasjonen tre-fire hundre meter unna i sørøstlig retning. I de to 10-minuttersperiodene kl. 16.30 - 16.40 og 16.40 - 16.50 ble det logget ut 2,8 mm nedbør, til sammen 5,6 mm. Det gir en intensitet på 0,28 mm/min.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©