Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 PINSEVARMEN: - Sydentilstander eller meteorologer som har fått solstikk


Bærum, 30.05.09: I hele denne uken har meteorologene på Blindern i Oslo og på Nøstet i Bergen overgått hverandre i de fantastiske utsiktene for rekordvarme i pinsen. Det er spesielt Dagbladet og VG som har konkurrert med hverandre om å få det varmest ...

Av værstatistiker Bernt Lie

Ut gjennom uken har middagsavisene VG og Dagbladet konkurrert om å gi leserne sine det varmeste været i den tilstundende pinsehelgen. Det har vært hausset opp at det blir de reneste Syden-tilstandene, og vi kan opplevde både 25 grader og kanskje 30 hvis vi er heldige ...
Fredag, dagen som de aller fleste av oss eventuelt forflytter oss til hytte og landsted, på fjellet eller ved sjøen, var 23,8 grader landets høyeste temperatur - logget ut på Nesbyen-Todokk i Hallingdal, ifølge "yr.no".

Ofte varmest
Det er ikke helt sjeldent at mai viser seg fra sin aller varmeste side på de siste to-tre dagene av måneden. Dette forhold ser det ut til at våre venner, varslingsmeteorologene, helt har oversett i år, i de siste dagene og til og med fredagsavisenes vær-oppslag.

Bl.a. hovedstaden
Ikke minst for hovedstadens vedkommende har temperaturprognosene gått "i taket". Derfor minner vi her på Vær og vind om hva som faktisk har vært det varmeste til nå på de siste tre dagene av mai, jfr EKSTREMVÆRET I HOVEDSTADEN for siste halvdel av mai lagt ut her på Vær og vind for to uker siden:

Den 29. mai: 28,5 grader, Oslo I, 1911
Den 30. mai: 28,6 grader, Oslo I, 1908
Den 31. mai: 28,0 grader, Blindern, 2008.
Vi skal altså bare ett år tilbake i tid for å ha opplevd enda litt høyere temperaturer enn det våre profilerte statsmeteorologer på Meteorologisk institutt på Blindern og tilsvarende profilerte meteorologer hos Storm Weather Center A/S på Nøstet i Bergen har furnert bladføyker med like fram til og med fredagsavisene.

Norgesrekordene
På de tre siste dagene av mai er dette de absolutte norgesrekordene som norske værobservatører gjennom vel 150 år har ført inn i sine lokale værprotokoller:

* Den 29. mai: 29,0 grader, Voss-Landsgymnaset, 1954
* Den 30. mai: 31,3 grader - norgesrekorden! -, Flekkefjord I, 1908
* Den 31. mai: 28,6 grader, Høylandet i Namdalen 1971, og Nesbyen-Skoglund 1992. NB: Den nye automatstasjonen på Kotsøy Jernbanestasjon i Midtre Gauldal kommune i Sør-Trøndelag logget ut 30,1 grader i fjor (2008), men den ble underkjent fordi stasjonen var rigget opp på steingrunn og ikke grønn gressmark!

Annen pinsedag
Annen pinsedag er den 1. juni. Da er vi over i en ny måned. Norgesrekorden på denne datoen er akkurat grensen for en norsk tropedag: 30,0 grader, observert ved Halden-Prestebakke i 1979.
Hovedstaden ligger ikke så veldig langt etter: 28,7 grader fra Blindern og året 1992 er det varmeste som vi har ført inn i våre rekordbøker for Oslo.
- - -
Med dette ønsker vi alle våre vær-klikkere en fin og varm pinse i det sørlige Norge og får heller bare si "god pinse" til dere lenger nord og midt i landet ...
Tilbake

Nyheter

FREDAGENS ØSTLANDSSTORM GA NY NORGESREKORD: - 17,1 grader på Hokksund ble det varmeste under fønvind

CY-Pafos, 20.11.21: Avreisedagen for Vær og
Vind med følge åpnet med værgudenes
tordensalutt og heftige regnbyger et par
minteer før åtte på morgenen lokal tid. Og
tordenen ruller stadig over feriebyen tre timer
senere. Regnbygene kommer og går.

Les mer


NORGESREKORDEN I NOVEMBERKULDE ENDRET: - Er ikke lenger minus 41,8*C, men en grad mindre kaldt

CY-Pafos, 14.11.21: På denne datoen for 111 år
siden leste værobservatøren i Karasjok av
-41,8*C på stasjonens min.termometer,
korrigert for hva indeksen viste og differensen
mellom denne og hva topp min.term. i forhold
til hva hovedterm. viste

Les mer


NI KLARVÆRSDAGER PÅ RAD I PAPOS PÅ KYPROS: - Et fantastisk ferievær...

CY-Pafos, 12.11.21: Torsdagen her nede på 34
grader syd ble den niende på rad av rene
klarværsdager, dvs. at det var så lite skyer at
sum samlet skydekke morgen, middag og
kvelds holdt seg på 4, eller mindre. I hovedsak
har det vært fjærskyer.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©