Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 PINSEVARMEN: - Sydentilstander eller meteorologer som har fått solstikk


Bærum, 30.05.09: I hele denne uken har meteorologene på Blindern i Oslo og på Nøstet i Bergen overgått hverandre i de fantastiske utsiktene for rekordvarme i pinsen. Det er spesielt Dagbladet og VG som har konkurrert med hverandre om å få det varmest ...

Av værstatistiker Bernt Lie

Ut gjennom uken har middagsavisene VG og Dagbladet konkurrert om å gi leserne sine det varmeste været i den tilstundende pinsehelgen. Det har vært hausset opp at det blir de reneste Syden-tilstandene, og vi kan opplevde både 25 grader og kanskje 30 hvis vi er heldige ...
Fredag, dagen som de aller fleste av oss eventuelt forflytter oss til hytte og landsted, på fjellet eller ved sjøen, var 23,8 grader landets høyeste temperatur - logget ut på Nesbyen-Todokk i Hallingdal, ifølge "yr.no".

Ofte varmest
Det er ikke helt sjeldent at mai viser seg fra sin aller varmeste side på de siste to-tre dagene av måneden. Dette forhold ser det ut til at våre venner, varslingsmeteorologene, helt har oversett i år, i de siste dagene og til og med fredagsavisenes vær-oppslag.

Bl.a. hovedstaden
Ikke minst for hovedstadens vedkommende har temperaturprognosene gått "i taket". Derfor minner vi her på Vær og vind om hva som faktisk har vært det varmeste til nå på de siste tre dagene av mai, jfr EKSTREMVÆRET I HOVEDSTADEN for siste halvdel av mai lagt ut her på Vær og vind for to uker siden:

Den 29. mai: 28,5 grader, Oslo I, 1911
Den 30. mai: 28,6 grader, Oslo I, 1908
Den 31. mai: 28,0 grader, Blindern, 2008.
Vi skal altså bare ett år tilbake i tid for å ha opplevd enda litt høyere temperaturer enn det våre profilerte statsmeteorologer på Meteorologisk institutt på Blindern og tilsvarende profilerte meteorologer hos Storm Weather Center A/S på Nøstet i Bergen har furnert bladføyker med like fram til og med fredagsavisene.

Norgesrekordene
På de tre siste dagene av mai er dette de absolutte norgesrekordene som norske værobservatører gjennom vel 150 år har ført inn i sine lokale værprotokoller:

* Den 29. mai: 29,0 grader, Voss-Landsgymnaset, 1954
* Den 30. mai: 31,3 grader - norgesrekorden! -, Flekkefjord I, 1908
* Den 31. mai: 28,6 grader, Høylandet i Namdalen 1971, og Nesbyen-Skoglund 1992. NB: Den nye automatstasjonen på Kotsøy Jernbanestasjon i Midtre Gauldal kommune i Sør-Trøndelag logget ut 30,1 grader i fjor (2008), men den ble underkjent fordi stasjonen var rigget opp på steingrunn og ikke grønn gressmark!

Annen pinsedag
Annen pinsedag er den 1. juni. Da er vi over i en ny måned. Norgesrekorden på denne datoen er akkurat grensen for en norsk tropedag: 30,0 grader, observert ved Halden-Prestebakke i 1979.
Hovedstaden ligger ikke så veldig langt etter: 28,7 grader fra Blindern og året 1992 er det varmeste som vi har ført inn i våre rekordbøker for Oslo.
- - -
Med dette ønsker vi alle våre vær-klikkere en fin og varm pinse i det sørlige Norge og får heller bare si "god pinse" til dere lenger nord og midt i landet ...
Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©