Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 PENVÆRSDAG: - Tåler litt mer skyer enn i løpet av en klarværsdag


Mandal-Eigebrekk, 19.06.09: - Spredte regnbyger, kan hende med torden. Vestlig eller sørvestlig bris. Uendret temperatur.
- Dette var værvarselet for torsdag bl.a. her i Mandalsregionen, formidlet av Fædrelandsvennen. Men dagen ble en penværsdag her!


Mandalsavisen Lindesnes Avis mente at torsdagsværet i og omkring landets sørligste by skulle bli vestlig laber bris bris, stort sett pent vær.
Sistnevnte ble fulltreff! Her på Eigebrekk, lengst sørøst i Mandal kommune, ble torsdagen akkurat så fin, riktig nok med litt vind - opp i laber bris - som lokalavisen hadde varslet!
Regionavisen Fædrelandsvennen bommet. Hvem som er kilden til værvarslene i de to avisene, er ikke tema akkurat her og nå!

Penværsdag
Fordi det ikke forekommer så ofte at det er så lite skyer på himmelen over de norske meteorologiske observasjonsstedene fra Lindesnes Fyr i sør til Gamvik i nord, bestemte Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt seg i 1996 for å innføre betegnelsen penværsdag i stedet for klarværsdag i sine månedsoversikter over været som nettopp hadde vært.

Morgen, middag og kveld
I likhet med begrepene klarværsdag og en overskyet dag er utgangspunktet hvor stor del av himmelen som er dekket av skyer ved de tre hovedobservasjonstidene kl. 08.00, 14.00 og 20.00 sommertid (07.00, 13.00 og 19.00 norsk normaltid).

Sum maks ni
Ved hver av observasjonstidene vurderes skymengden (samlet skydekke) i åttedeler. Sum åttedeler må ikke være større enn ni ved de tre hovedobservasjonstidene for at vi kan si at det har vært en penværsdag. Samtidig er det lagt inn en begrensning som sier at samlet skydekke ved én av de tre observasjonene ikke må være større enn fire (halvskyet / delvis skyet). Skikkelig ergerlig er det derfor at to av hovedobservasjonstidene kan ha klarvær (skydekke = 0, dvs. helt skyfritt!), mens den tredje kan ha samlet skydekke = 5.
Alle kombinasjonene av 0 + 0 + 5, 0 + 0 + 6, 0 + 0 + 7 eller 0 + 0 + 8 gir altså ikke noen penværsdag, selv om altså summen er 9 eller mindre.

Penværsdag
Det var den raske oppklarningen tidlig i går morges og de få bukle- og haugskyene - etter nattens ganske store nedbør - som fikk oss til å hente fram definisjonen på en penværsdag. Samlet skydekke i åttedeler ved de tre hovedobservasjonstidene ble nemlig = 5 (1 + 2 + 2).

To ganger halvskyet
Den mest skyede penværsdagen kan ha sammensetning 1 + 4 + 4 i ulike kombinasjoner; summen blir uansett ni. Og det holder akkurat!
På samme måte som 3 + 3 + 3. Det gir også summen ni.
Fordi penværsdag er et relativt nytt begrep, har vi her på Vær og vind ikke noen oversikt over hvilket sted i landet som innehar rekorden i antall penværsdager verken på måneds- eller årsbasis.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

SVENSK TROPEVARME TORSDAG: - 37,3*C i Östra Småland varmeste i juli-Sverige på 89 år!

Mandal-Eigebrekk, 22.07.22: Torsdag 21.7. blir stående i
moderne svensk klimahistorie med landets høyeste
temperatur i juli siden 1933. For 89 år siden, den 9.7.1933,
ble det målt 38,0*C i Ulltuna, samme dag som Halden
hadde norsk tropenattrekord.

Les mer


VARM SØRLANDSMORGEN; INGEN TROPENATT: - Morgentemperaturer kl. 08.00 oppe på 20-tallet

Mandal-Eigebrekk, 22.07.22: Om natten her nede på
Sørlandet har vært varm, ble det ingen tropenatt! Og heller
ikke andre steder i resten av landet.
- Og det kan ventes kraftige byger, legges det til av
klimaforsker Jostein Mamen på Met.no.

Les mer


KRISTIANSAND S. I DAG: - Yr.no-prognose 30; det ble bare 25,9 grader

Mandal-Eigebrekk, 21.07.22: I dag, torsdag, skulle det bli
virkelig tropevarmt i Sørlandshovedstaden. På hjemfarten
fra Hirtshals med kveldsavgangen i går endret prognosen
på skipets tv-skjermer seg fra 28 til 30 grader. Det ble bare
25,9*C...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©