Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 PENVÆRSDAG: - Tåler litt mer skyer enn i løpet av en klarværsdag


Mandal-Eigebrekk, 19.06.09: - Spredte regnbyger, kan hende med torden. Vestlig eller sørvestlig bris. Uendret temperatur.
- Dette var værvarselet for torsdag bl.a. her i Mandalsregionen, formidlet av Fædrelandsvennen. Men dagen ble en penværsdag her!


Mandalsavisen Lindesnes Avis mente at torsdagsværet i og omkring landets sørligste by skulle bli vestlig laber bris bris, stort sett pent vær.
Sistnevnte ble fulltreff! Her på Eigebrekk, lengst sørøst i Mandal kommune, ble torsdagen akkurat så fin, riktig nok med litt vind - opp i laber bris - som lokalavisen hadde varslet!
Regionavisen Fædrelandsvennen bommet. Hvem som er kilden til værvarslene i de to avisene, er ikke tema akkurat her og nå!

Penværsdag
Fordi det ikke forekommer så ofte at det er så lite skyer på himmelen over de norske meteorologiske observasjonsstedene fra Lindesnes Fyr i sør til Gamvik i nord, bestemte Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt seg i 1996 for å innføre betegnelsen penværsdag i stedet for klarværsdag i sine månedsoversikter over været som nettopp hadde vært.

Morgen, middag og kveld
I likhet med begrepene klarværsdag og en overskyet dag er utgangspunktet hvor stor del av himmelen som er dekket av skyer ved de tre hovedobservasjonstidene kl. 08.00, 14.00 og 20.00 sommertid (07.00, 13.00 og 19.00 norsk normaltid).

Sum maks ni
Ved hver av observasjonstidene vurderes skymengden (samlet skydekke) i åttedeler. Sum åttedeler må ikke være større enn ni ved de tre hovedobservasjonstidene for at vi kan si at det har vært en penværsdag. Samtidig er det lagt inn en begrensning som sier at samlet skydekke ved én av de tre observasjonene ikke må være større enn fire (halvskyet / delvis skyet). Skikkelig ergerlig er det derfor at to av hovedobservasjonstidene kan ha klarvær (skydekke = 0, dvs. helt skyfritt!), mens den tredje kan ha samlet skydekke = 5.
Alle kombinasjonene av 0 + 0 + 5, 0 + 0 + 6, 0 + 0 + 7 eller 0 + 0 + 8 gir altså ikke noen penværsdag, selv om altså summen er 9 eller mindre.

Penværsdag
Det var den raske oppklarningen tidlig i går morges og de få bukle- og haugskyene - etter nattens ganske store nedbør - som fikk oss til å hente fram definisjonen på en penværsdag. Samlet skydekke i åttedeler ved de tre hovedobservasjonstidene ble nemlig = 5 (1 + 2 + 2).

To ganger halvskyet
Den mest skyede penværsdagen kan ha sammensetning 1 + 4 + 4 i ulike kombinasjoner; summen blir uansett ni. Og det holder akkurat!
På samme måte som 3 + 3 + 3. Det gir også summen ni.
Fordi penværsdag er et relativt nytt begrep, har vi her på Vær og vind ikke noen oversikt over hvilket sted i landet som innehar rekorden i antall penværsdager verken på måneds- eller årsbasis.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©