Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







REKORDHØYTRYKK: - I januar for 103 år siden var det ekstremt over Sør-Norge; over 1060 hPa i Telemark


Bærum, 09.01.10: Når både høytrykk og streng kulde samtidig preger værbildet over Sør-Norge, er det kulden som får all oppmerksomhet. I den foregående nyhetssaken her på Vær og vind så vi på det rekordhøye luftrrykket mange steder i Sør-Norge ...

Ekstremt lufttrykk - enten det gjelder høytrykk eller lavtrykk - er ikke et værelement som man jevnlig "skriver hjem" om. Derfor er det med en viss beskjemmelse at Vær og vind må melde pass angående spørsmålet for eksempel dreier seg om når det siste gang i januar var tilsvarende høyt lufttrykk her i landet som det indre østlandsområdet var dekket av lørdag kveld.

Norgesrekorden
Muligens er det en fysisk lov som sier at det nettopp er i løpet av januar måned at det på norsk jord har forekommet tidenes kraftigste høytrykk, dvs. at den høyeste barometerstanden er blitt avlest manuelt eller logget ut automatisk. For 103 år siden på noen dager nær, nemlig den 23. januar 1907, var det ekstremt høyt lufttrykk over Sør-Norge der det f.eks. ved værstasjonen på Mandal-Telegrafstasjonen denne dagen ble avlest et trykk tilsvarende 1060,9 hPa. Det var daværende nestor på Klimaavdelingen på Blindern, statsmeteorolog Inger Bruun, som ved en anledning dukket ned i lufttrykksavlesningene for å se hvor høyt og lavt trykk det hadde vært avlest ved de meteorologiske stasjonene. I mange år har disse hectoPascal'ene stått i meteorologenes statistikker som det høyeste som har vært målt ved en av hovedobservasjonstidene morgen, middag og kveld.
Det var da værobservatørene i tidligere tider observerte lufttrykket - i dag er det automatikken som har overtatt og du kan få avlest trykket hver time, eventuelt hvert tiende minutt.
Den 23. januar 1907 ble det avlest et lufttrykk på Dalen i Telemark (på Vistad) på 796,1 mm, korrigert for høyden over havet og innetemperaturen omkring barometeret. Omregnet fra tidligere tiders millimeter kvikksølvhøyde svarte dette til 1061,3 millibar (mb). - For en del år siden ble enheten millibar (mb) endret til hectoPascal (hPa). 1 mB = 1 hPa.
Lørdagskveldens høyeste - 1056,1 hPa - på Drevsjø kl. 19.00 er dermed ikke absolutt norgesrekord, men vel 5 hPa fra.
Dessverre er ikke Vær og vind i skrivende stund i stand til å fortelle våre vær-klikkere når det sist var et så kraftig høytrykk lokalt i det langstrakte landet vårt i en januar-måned.

Drevsjø i kveld
Lørdag kveld kl. 22.00 finner vi at trykket har steget ubetydelig de tre siste timene på Drevsjø i Engerdal: til 1056,5 hPa. En time senere var det falt 0,1 hPa.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©