Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 DAGBLADET: - Heit vår på Vestlandet og i Nord-Norge


Mandal-Eigebrekk, 21.03.10: Meteorologisk institutt la tidligere i uken ut sin tremåneders temperaturprognose for Norge. Oslo-avisen Dagbladet tolket prognosen på sin helt spesielle måte i fredagsavisen, noe som fikk Vær og vind til å steile ...

Av værstatistiker Bernt Lie

- Sesongvarselet for temperatur for april - juni 2010 er for Finnmark 0,5 til en grad over normalen og for Troms 0 - 0,5 grader over. Også for store deler av Vestlandet og Langfjellene er varselet 0 - 0,5 grader over normalen. For resten av landet indikerer varselet en middeltemperatur på 0 til 0,5 grader under normalen, heter det i temperaturprognosen fra Meteorologisk institutt.
- For deler av Trøndelag kan det bli kjøligere enn resten av landet, med 0,5 til 1 grad under normalen. Normalen som vi sammenligner med, er gjennomsnittstemperatur i perioden 1961 - 1990. Denne perioden var noe kjøligere enn de siste tiårene har vært, legger Instituttet til.

Dagbladet: - Heit vår
"Heit vår på Vestlandet og i Nord-Norge" heter det i Dagbladets titteloppslag på sidene 20 og 21 i fredagsavisen, der denne konstateringen videreføres i ingressen:
- Finnmark ser ut til å få den varmeste våren i år. Over store deler av landet blir det ganske kjølig, viser sesongvarselet fra Meteorologisk institutt.
Oppslaget er signert Hilde Marie Tvedten.

- Er det denne desken ...?
Titteloppslaget "Heit vår ..." er i satt i krigstyper, for riktig å understreke hva vi nordmenn har i vente av temperaturforhold for de kommende tre månedene, dvs. april, mai og juni.
Stort galere konklusjon kan man vanskelig tolke ut fra selve sesongvarselet fra Meteorologisk institutt, eller hva den navngitte journalisten i brødteksten ganske korrekt har gjengitt. Så det er nok et kvikt hode på den berømmelige desken som ytterst flyktig har lest gjennom journalistens tekst.
Og smelt til med at Finnmark ser ut til å få den varmeste våren i år. Det er virkelig en SENSASJON!

- En halv til en grad over
For den som har et minimum av kunnskap om klimautviklingen også i landet vårt de siste par tiårene, vet at Finnmark ennå ikke har fått et klima som er blitt varmere enn f.eks. det på Østlandet.
For vårmånedene april og mai har utviklingen de siste 20 årene gitt middeltemperaturer som nettopp er mellom 0,5 og 1,0 grader varmere enn i normalperioden 1961 - 1990. Sommermåneden juni står på "stedet hvil" i den globale oppvarmingen.
Dette er trolig helt ukjent for desken i Dagbladet. Derfor er det meget beklagelig at tittel og ingress i en slik form kommer på trykk i en seriøs avis. Altså når det samtidig understrekes at normalperioden 1961 - 1990 var kjøligere enn i de to siste tiårene!

Useriøst!
- Men vær- og klimastoff er kanskje mer underholdningsstoff enn fagvitenskap i Dagbladet? Vær og vind bare spør. Kanskje får vi et svar også - vi vet at nettstedet Vær og vind jevnlig leses også i Dagbladet og at vi blir sitert korrekt når redaksjonen finner noe interessant nytt også for sine lesere.


Tilbake

Nyheter

13 TROPEVARME STEDER I VIKEN, PÅ AGDER OG I TELEMARK TORSDAG: - 31,2*C på Flesberg i Numedal hittil det varmeste i juli i Sør-Norge

Mandal-Eigebrekk, 22.07.21: På dagen 120 år etter at
Trondheim tangerte juli-norgesrekorden på 35,0 grader, er
det i alt 13 av Meteorologisk institutts offisielle stasjoner
som i dag opplevde en ny tropedag. Flesberg i Numedal
toppet med 31,2*C!

Les mer


MER ENN SJU GRADER VARMERE ENN NORMALT: - Sommervarmen i landets sørligste by de tre siste dagene

Mandal-Eigebrekk, 16.07.21: På Vær og Vinds lokale
klimastasjon har det vært hetebølge! Det innebærer at
maks'en de tre siste dagene har ligget på 28,3 grader, som
er tre tideler høyere enn Meteorologisk institutts krav til en
norsk hetebølge...

Les mer


IKKE TROPENATT NOE STED ETTER TORSDAGENS REKORDVARME I SØR: - 19,7 grader i minimum på Jomfruland var det nærmeste

Mandal-Eigebrekk, 16.07.21: Med en lufttemperatur på
28,9 grader og 22,0*C i sjøen utenfor kommunebryggen på
Eigebrekk i går kveld kl. 20.00, var vi overbevist om at det
i natt ville være tropenatt.
Vinden stilnet helt, og det var klarvær...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©