Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 HAVARIVÆR: - Liten til stiv kuling utenfor Mandal i går; varmt i sjøen


Mandal-Eigebrekk, 19.08.10: (Ny, oppdatert!) Havariet da en 14 fots jolle med seks danske, unge menn gikk rundt utenfor Mandal onsdag ettermiddag, skjedde i vind omkring liten til stiv østlig kuling, nær 19 grader i sjøen og 19 - 20 grader i luften …


Onsdag ettermiddag var det helt stilt for innenskjærs småbåttrafikk i mandalsskjærgården. Til det blåste det for mye. Seks danske menn i 20-årene skal ha lagt ut på havet fra en base på Skjernøya utenfor Tregde cirka åtte kilometer fra Mandal sentrum ved 13-tiden før det blåste opp og ble enda grovere sjø.

- Ikke ut i båt
Heller ikke i går var vind- og værforholdene slik at vi ble fristet til å dra utpå for å prøve fiskelykken. Vær og vinds sommerbase på Eigebrekk ligger i luftlinje vel fem kilometer (tre nautiske mil) rett nord for havaristedet ved Fora sør for Store Sæsøy og Årsholmene på østsiden av Oddfjorden. Ifølge dbl.no kantret den 14 fot store jollen i urent farvann snautt to sjømil østnordøst for landets sørligste punkt, skjæret Pysen.

- Bare frisk bris på land
Hos oss blåste det frisk bris i går ettermiddag, lufttemperaturen nådde opp i 21,2 grader i maksimum da sola stakk fram i noen korte gløtt utpå ettermiddagen. Sjøtemperaturen som vi målte utenfor den kommunale bryggen på Eigebrekk, var 18,7 grader.
Kl. 20.00 var lufttemperaturen her 19,4 grader, og ved 23-tiden da den ene av danskene kom fram til folk på Rossnes på Skjernøya, 18,5 grader.

- På Oksøy og Lindesnes
De offisielle værobservasjonene ved Oksøy Fyr og Lindesnes Fyr - omtrent like langt
unna Sandøy utenfor Skjernøya viser at det blåste liten til stiv kuling fra øst og østnordøst. Begge steder meldte om omkring 19 grader ut gjennom ettermiddagen og kvelden i går.
Og sjøtemperaturen kl. 14.00 på Lindesnes Fyr var 18,4 grader, ifølge eKlima.

- Varm sjø
Det var først ved 22.30-tiden at en av danskene banket på hos lokale folk på Rossnes på Skjernøya og kunne fortelle omverdenen om hva som hadde skjedd. Hvis det er riktig som han har fortalt, har han hatt en svømmetur på oppimot 7.000 meter, i flere etapper, før han nådde land på Skjernøya. Til alt hell har sjøen vært såpass varm at han ikke ble nedkjølt av den uhyre krevende svømmeturen.

- Vinden har spaknet
Torsdag formiddag har vinden spaknet noe og sjøen har lagt seg tilsvarende. Det ligger yr i luften slik at siktbarheten (synsvidden) er sunket til ca 5.200 meter, observert her fra Eigebrekk ved 10.30-tiden. Inne på land hos oss har vinden spaknet til svak vind, og temperaturen er 16,3 grader.
Skybasis er cirka to tusen fot (650 meter), noe som skulle gjøre letingen etter de savnede mulig også fra luften.
Kl. 10.32 passerte et redningshelikopter over Eigebrekk i retning Kristiansand S. og Sørlandet sykehus.

- Utvidet leteområde
På grunn av vindretningen det siste døgnet er søket etter de fire savnede torsdag formiddag utvidet betydelig i vestlig retning mot Hille sørvest for Mandal og omfatter et område på ca 15 kvadratkilometer, og ikke 1.500 kvadratkilometer, som dbl.no melder.

- Kraftige byger
Ved 11.30-tiden kom det inn et bygeværsområde i mandalsskjærgården. De kraftigste regnrossene dempet sjøen noe, men til gjengjeld ble sikten betydelig redusert.
Værvarselet for leteområdet viser at vinden ved 14 - 15-tiden vil dreie fra nordøst til vestsørvest og øke til liten kuling. Det er også varslet lokalt kraftige regnbyger.

- Vinddreining som varslet
Ved 15-tiden dreide vinden ute på Oddfjorden ca 120 grader til vestsørvest og økte på betraktelig.
Fra vår posisjon på Eigebrekk ser vi lenger øst ut i Skagerrak der bølgene bryter voldsomt mot de ytterste holmene og skjærene.
Copyright: Bernt LieTilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©