Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 HAVARIVÆR II: - Bølger på opptil 2,5 meter, og voldsom strøm ...


Mandal-Eigebrekk, 20.08.10: Vær og vind har i en vær-sak i går trukket fram detaljer omkring værforholdene da seks yngre danske menn havarerte i en 14 fots ombygd jolle. Det er nå blitt klarlagt at jollen kantret i svært urent farvann utenfor Årsholmene.

Onsdag formiddag blåste det liten til stiv kuling fra østnordøst. Kl. 14.00 ble sjøgangen ved Lindesnes Fyr, praktisk talt på samme breddegrad som forlisstedet ved Fora utenfor Sæssøy og Årsholmene, i værtelegrammet innrapportert med kodetall 4. Det betyr 1,25 til 2,5 meter høye bølger.
Etter hva Vær og kunne observere i kikkert ut over havet noe lenger øst enn havaristedet, nemlig ved Ballastskjærene fyrlykt, var bølgehøyden langt nærmere 2,5 meter enn 1,25. Gjennom kikkert kunne vi se hvordan det frådende havet kastet bølgene tre til fire meter i været i en voldsom skumsprøyt.

- Bare turister legger utpå ...
I slikt vær er det åpenbart at det bare er turister som går ut! Denne gangen gjaldt det danske menn i 20-årsalderen - ingen hadde redningsvest på eller MED seg i den vesle jollen.

- Jollen drev 7,5 kilometer
Ved 16.20-tiden onsdag ettermiddag meldte R/S "Hvaler" at den hadde funnet en jolle drivende ved øya Ryvingen sørsørvest for Skjernøya. Det var nærmere sju timer FØR havariet ble kjent. Jollen er senere identifisert som den som de seks danskene dro ut i. I forsøket på å få slepet jollen til lands røyk slepetauet flere ganger før R/S "Hvaler" måtte la jollen drive sin egen sjø.
Funnet ble gjort cirka to timer etter at de seks danskene ble kastet i sjøen da jollen kantret. Den hadde da drevet i øst-kulingen ca 7,5 kilometer på i underkant av to timer.
Vind, sammen med strøm, drev jollen med en fart av 4,3 km/t eller 2,3 knop.

- Utvidet leteområde
Leteområdet etter de fire savnede har, etter nye opplysninger om vind- og strømforholdene på havet utenfor Mandal by, foregått i et 15 kvadratkilometer stort område - i retning mot Hille sørvest for selve byen.

Seilbåt passerte
Fredag formiddag har det kommet fram at de seks danskene, som kavet i de 2,0 til 2,5 meter høye bølgene, obseverte en seilbåt ca 200 meter unna. De to overlevende har fortalt at de signaliserte til seilbåten - uten å bli oppdaget.
Etter hva vi forstår, kan dette rett og slett skyldes de høye bølgene.
Vær og vinds ansvarlige deltok selv, alene i en 17-fots åpen båt, i en privat redningsaksjon i juli måned i det samme området, i bølger som jeg ellers aldri ville ha dratt såpass langt til havs i! Hvis det ikke hadde vært for å redde naboer som hadde fått motorstopp! De befant seg i en overbygd 17-fots plastbåt. Jeg oppdaget dem tilfeldigvis mens jeg selv befant meg på én bølgetopp samtidig med at de andre også var på en bølgetopp. Dette var sekunder før de var ved å bli slått mot land på Store Sæssøy.

- En vekker
Den tragiske utgangen på de seks danskenes fisketur til havs utenfor Mandal kan kanskje være en vekker for alle langs kysten her aller lengst sør på Sørlandskysten. I alle fall de to overlevende har svømt forbi Norges sørligste punkt, skjæret Pysen.
Den offisielle posisjonen til Pysen er 57*57'31" nord.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

SVENSK TROPEVARME TORSDAG: - 37,3*C i Östra Småland varmeste i juli-Sverige på 89 år!

Mandal-Eigebrekk, 22.07.22: Torsdag 21.7. blir stående i
moderne svensk klimahistorie med landets høyeste
temperatur i juli siden 1933. For 89 år siden, den 9.7.1933,
ble det målt 38,0*C i Ulltuna, samme dag som Halden
hadde norsk tropenattrekord.

Les mer


VARM SØRLANDSMORGEN; INGEN TROPENATT: - Morgentemperaturer kl. 08.00 oppe på 20-tallet

Mandal-Eigebrekk, 22.07.22: Om natten her nede på
Sørlandet har vært varm, ble det ingen tropenatt! Og heller
ikke andre steder i resten av landet.
- Og det kan ventes kraftige byger, legges det til av
klimaforsker Jostein Mamen på Met.no.

Les mer


KRISTIANSAND S. I DAG: - Yr.no-prognose 30; det ble bare 25,9 grader

Mandal-Eigebrekk, 21.07.22: I dag, torsdag, skulle det bli
virkelig tropevarmt i Sørlandshovedstaden. På hjemfarten
fra Hirtshals med kveldsavgangen i går endret prognosen
på skipets tv-skjermer seg fra 28 til 30 grader. Det ble bare
25,9*C...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©