Samarbeids- partnere:
|
HAVARIVÆR II: - Bølger på opptil 2,5 meter, og voldsom strøm ...
Mandal-Eigebrekk, 20.08.10: Vær og vind har i en vær-sak i går trukket fram detaljer omkring værforholdene da seks yngre danske menn havarerte i en 14 fots ombygd jolle. Det er nå blitt klarlagt at jollen kantret i svært urent farvann utenfor Årsholmene.
Onsdag formiddag blåste det liten til stiv kuling fra østnordøst. Kl. 14.00 ble sjøgangen ved Lindesnes Fyr, praktisk talt på samme breddegrad som forlisstedet ved Fora utenfor Sæssøy og Årsholmene, i værtelegrammet innrapportert med kodetall 4. Det betyr 1,25 til 2,5 meter høye bølger. Etter hva Vær og kunne observere i kikkert ut over havet noe lenger øst enn havaristedet, nemlig ved Ballastskjærene fyrlykt, var bølgehøyden langt nærmere 2,5 meter enn 1,25. Gjennom kikkert kunne vi se hvordan det frådende havet kastet bølgene tre til fire meter i været i en voldsom skumsprøyt.
- Bare turister legger utpå ... I slikt vær er det åpenbart at det bare er turister som går ut! Denne gangen gjaldt det danske menn i 20-årsalderen - ingen hadde redningsvest på eller MED seg i den vesle jollen.
- Jollen drev 7,5 kilometer Ved 16.20-tiden onsdag ettermiddag meldte R/S "Hvaler" at den hadde funnet en jolle drivende ved øya Ryvingen sørsørvest for Skjernøya. Det var nærmere sju timer FØR havariet ble kjent. Jollen er senere identifisert som den som de seks danskene dro ut i. I forsøket på å få slepet jollen til lands røyk slepetauet flere ganger før R/S "Hvaler" måtte la jollen drive sin egen sjø. Funnet ble gjort cirka to timer etter at de seks danskene ble kastet i sjøen da jollen kantret. Den hadde da drevet i øst-kulingen ca 7,5 kilometer på i underkant av to timer. Vind, sammen med strøm, drev jollen med en fart av 4,3 km/t eller 2,3 knop.
- Utvidet leteområde Leteområdet etter de fire savnede har, etter nye opplysninger om vind- og strømforholdene på havet utenfor Mandal by, foregått i et 15 kvadratkilometer stort område - i retning mot Hille sørvest for selve byen.
Seilbåt passerte Fredag formiddag har det kommet fram at de seks danskene, som kavet i de 2,0 til 2,5 meter høye bølgene, obseverte en seilbåt ca 200 meter unna. De to overlevende har fortalt at de signaliserte til seilbåten - uten å bli oppdaget. Etter hva vi forstår, kan dette rett og slett skyldes de høye bølgene. Vær og vinds ansvarlige deltok selv, alene i en 17-fots åpen båt, i en privat redningsaksjon i juli måned i det samme området, i bølger som jeg ellers aldri ville ha dratt såpass langt til havs i! Hvis det ikke hadde vært for å redde naboer som hadde fått motorstopp! De befant seg i en overbygd 17-fots plastbåt. Jeg oppdaget dem tilfeldigvis mens jeg selv befant meg på én bølgetopp samtidig med at de andre også var på en bølgetopp. Dette var sekunder før de var ved å bli slått mot land på Store Sæssøy.
- En vekker Den tragiske utgangen på de seks danskenes fisketur til havs utenfor Mandal kan kanskje være en vekker for alle langs kysten her aller lengst sør på Sørlandskysten. I alle fall de to overlevende har svømt forbi Norges sørligste punkt, skjæret Pysen. Den offisielle posisjonen til Pysen er 57*57'31" nord. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|