Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 AUGUST 1947: - Vi mimrer over den varmeste, flotteste og tørreste august-måneden noensinne


Mandal-Eigebrekk, 31.08.10: Om snautt 24 timer går årets august over i historien. Mange vil mene at den har vært rekordvåt. Hovedstaden har fått nesten dobbelt så mye nedbør som normalt. Men i '47 var alt annerledes! Vær og vind trekker fram detaljer.


Tidenes flotteste august over store deler av landet må fortsatt være den i 1947, dvs. for 63 år siden. Da ble det satt ny norgesrekord for månedsmiddeltemperaturen som sto i nøyaktig femti år, for det største antall høysommerdager, for det største antall klarværsdager, for færrest antall overskyede dager (ingen!), og for den minste nedbøren.
Eldre folk snakker fortsatt om 1947 som tørkesommeren. Men det var bare august som var rekordtørr - det kom overhodet ingen nedbør en god del steder i Akershus, Oslo, Hedmark, Buskerud, Vestfold og Rogaland.

Månedsmiddeltemperaturen
Norgesrekorden for månedsmiddeltemperaturen i august ble satt i 1947 da Fornebu hadde 20,5 grader i middeltemperatur, Oslo-Blindern nådde 20,3 grader og Asker-Sem 20,2 grader.
Dette var henholdsvis 5,1 grader, 5,5 grader og hele 6,0 grader høyere enn dagjeldende normal (den første internasjonale normalperioden 1901 - 1930).
Disse månedsmiddeltemperaturene sto i nøyaktig femti år inntil Fornebu la på en halv grad til 21,0 grader, som nå 13 år senere står solid på topp, tett fulgt av Færder Fyr som holder tidenes annenplass på 20,8 grader.

Det varmeste
Årets høyeste temperatur 1947 på 33,7 grader ble ikke målt i august måned, derimot på den nest siste dagen i juni. Det var faktisk Det norske meteorologiske institutt (DNMI), som det het den gangen, som på hjemmebane på Blindern hadde det så varmt.
I august var det Modum-Ødegården i søndre Buskerud som toppet med 32,0 grader den 3. Ved landets høyestliggende fjellstasjon 1300 m.o.h., Slirå i Ulvik ved Bergensbanens høyeste punkt, var det 23,2 grader i maksimum den 15.8., og i 2062 meters høyde på Fanaråken var det 16,6 grader samme dag. Rekorden på Slirå ble stående til stasjonens nedleggelsesdato i 1969, mens den på Fanaråken ble flyttet tre tideler opp nettopp i august 1969.

Høysommerdager
Når maksimumstemperaturen er 25,0 grader eller høyere, snakker vi om en høysommerdag eller om høysommervarme. Norgesrekorden for slike i en august-måned er 27. Den rekorden er det Oslo-Blindern som står for, fra august 1947. Bare fire av august-dagene den gangen for 63 år siden nådde maksimumstemperaturen ikke opp til 25-gradersstreken. Men samtlige dager var den over 20 grader. Månedens mest "tempererte" dag ble den 6. da maks’en "bare" nådde 23,4 grader!

Sola …
Aldri tidligere, eller senere, har det vært så lite skyer noe sted i august som i 1947. Det stedet som hadde minst skyer, var Råde-Tomb i Østfold. Gjennomsnittlig 14% av himmelen (1,1 åttedeler) var dekket av skyer.
Det ble også ny norgesrekord for antall klarværsdager, 22 i tallet. Denne rekorden må imidlertid Råde-Tomb dele med Brekke Sluse ved Halden.
Dette var før solskinnsregistreringene startet (1953). Ellers ville nok disse to stedene, og kanskje noen andre med, ha satt ny rekord for antall solskinnstimer når vi ser bort fra de stedene i Nord-Norge som har midnattssol i førstedelen av august.

Knapt en dag overskyet
Overhodet ingen gråværsdag (dag med overskyet vær) var det i denne fantastiske august-måneden i 1947. Det ble det verken ved værstasjonene på Engerdal-Heggeriset, Geilo-Jernbanestasjonen, Østre Toten-Apelsvoll eller Råde-Tomb.
Heller ingen overskyet dag har et fåtall norske værstasjoner kunnet glede seg over i august andre år enn i 1947, for eksempel i 1972, 1976 og 1995.

Ingen nedbør
"Hjemme hos" DNMI på Oslo-Blindern kom det 0,2 mm nedbør i løpet av måneden. Ved morgenobservasjonen kl. 08.00 den 7.8. kom det noen få regndråper. Det ga ubetydelig, ikke målbar nedbør (0,0 mm) på datoene den 7. og 8.8. Natten til den 18. kom det 0,2 mm under en meget lett og kortvarig regnbyge.
Ved de offisielle nedbørstasjonene på St. Hanshaugen og Smestad Brannstasjon i Oslo holdt denne nedbøren seg helt borte!
Øvrige steder på Østlandet og i Rogaland som heller ikke fikk en eneste regndråpe opp i målerne i løpet av de 31 august-døgnene, var Meldalen i Grue i Solør, Flisa I i Åsnes også i Solør, Elverum I, Rena i Østerdalen, Sjusjøen ved Lillehammer, Killingstrømmen i Vestre Ådal i Buskerud, Hole på Ringerike, Asker-Sem, Modum-Ødegården, Drammen-Brannstasjonen, Blektjern i Skoger ved Drammen, Hurum-Rødbyvannet, Hedrum-Vestby i Lågendalen i Vestfold, og Suldalsvatn-Vetrhus i Rogaland.
Etter 1947 har det ikke forekommet at noe offisielt målested har vært totalt tørt i noen augustmåned.
I 1947 var det helt tørt mange steder i tidsrommet fra om morgenen den 30. juli til den 6. september på formiddagen.
Ja, dette var noe helt annet enn august i år …
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

06.9.2003: - Novembervarmerekorden ble offentliggjort som første nyhet i NRK-Dagsrevyen av Vær og vinds ansvarlige

CY-Pafos, 06.09.22: Idag er det på en time nær
nitten år siden den nye og stadig gjeldende
norgesrekorden i novembervarme ble presentert
som toppslag på NRK- Dagsrevyen kl. 19.00 av
undertegnede og ikke statsmeteorologen
kveldens tv-værmelder...

Les mer


OM HISTORIELØSE VÆRVARSLINGSMETEOROLOGER: - Har de helt glemt de store september-rekordene?

Mandal-Eigebrekk, 04.09.22: I ettermiddagens sending på
NRK P1, Søndagsliv, uttrykte statsmeteorolog Terje Alsvik
Walløe stor entusiasme over at det nok en dag over i
høstmåneden september er temperaturer opp på 20-tallet
på de varmeste stedene...

Les mer


SKYBRUDDLIGNENDE BYGE GA 23,8 MM PÅ 14 MINUTTER: - Femteparten av augustnormalen kom da!

Mandal-Eigebrekk, 26.08.22: Den lokale gressklippingen
her på eiendommen fikk en brå slutt da himmelens sluser
åpnet seg. Det var kl. 12.39.
14 minutter senere, kl. 12.53, var bygeværet med torden
foreløpig over. Nedbørmåleren fanget opp 23,8 mm!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©